Poezia de debut a lui Mihai Eminescu a dispărut

| 07 mai, 2014

Scandalul cărţilor valoroase dispărute de la Biblioteca judeţeană din Oradea ia amploare. Conducerea instituției a descoperit că lipseşte şi poezia de debut a poetului Mihai Eminescu.

Este vorba despre singurul număr al revistei Familia aflat în posesia bibliotecii, care conţine poezia de debut a lui Mihai Eminescu, „De-aș avea”. Pagina cu poezia este ruptă. Nu se știe cine anume a luat-o și ce s-a întâmplat cu ea, potrivit digi24.ro.

Mihai Eminescu a debutat în revista orădeană Familia pe 9 martie 1866. Se pare că un duplicat al revistei de la acea dată ar exista și la Cluj-Napoca. Bibliotecarii din Oradea încearcă de un an și jumătate să rezolve misterul disparițiilor a sute de volume din colecții rare, care aparțin patrimoniului cultural al României.

Specialiștii au început inventarul celor aproape 130.000 de cărți ce fac parte din fondul special al Bibliotecii Județene și au stabilit că aproximativ 500 dintre ele nu mai există. Numărătoarea volumelor se va termina în 2015 și abia apoi poliția va începe o anchetă ca să afle ce s-a întâmplat cu obiectele de patrimoniu dispărute.

Mihai Eminescu - De-aș avea

De-aş avea şi eu o floare

Mândră, dulce, răpitoare,

Ca şi florile din mai,

Fiice dulce-a unui plai,

Plai râzând cu iarbă verde,

Ce se leagănă, se pierde,

Undoind încetişor,

Şoptind şoapte de amor;

 

De-aş avea o floricică

Gingaşă şi tinerică,

Ca şi floarea crinului,

Alb ca neaua sânului,

Amalgam de-o roz-albie

Şi de una purpurie,

Cântând vesel şi uşor,

Şoptind şoapte de amor;

 

De-aş avea o porumbiţă

Cu chip alb de copiliţă,

Copiliţă blândişoară

Ca o zi de primăvară,

Câtu-ţi ţine ziuliţa

I-aş cânta doina, doiniţa,

I-aş cânta-o-ncetişor,

Şoptind şoapte de amor.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ