Cade un MIT. Un secret despre EMINESCU ascuns cu sfinţenie ani de zile a fost divulgat

| 31 oct, 2014

Prefectul judeţului Botoşani a divulgat un secret ascuns aproape 26 de ani de autorităţile locale. Lacul cu nuferi de la Ipoteşti, obiectiv turistic naţional „vândut” ca loc de inspiraţie al lui Mihai Eminescu, nu este decât o invenţie din perioada comunistă.

Povestea lacului cu nuferi din Ipoteşti a început în 1988, când membrii partidului din acea vreme pregăteau serbarea de 100 de ani de la moartea poetului. I-au cerut şefului Oficiului de Gospodărire a Apelor din acea vreme, actualul prefect al judeţului Botoşani, să amenajeze un lac, exact aşa cum este descris cel din opera poetului. Au găsit o baltă dintr-o pădure din Ipoteşti şi s-au apucat de treabă.

„Acolo era un lac colmatat, noi l-am decolmatat cu utilaje, cu tracțiune prin cablu, am făcut insula, care trebuia legată de mal cu un pod. S-au adus şi nuferii gabeni, s-au plantat copaci în zonă, s-a făcut aleea de la cabana din parcarea lacului”, povestește Costică Macaleți, prefectul de Botoșani, citat de digu24.ro.

Citeşte şi: La 125 de ani de la moartea lui Eminescu: dezvăluiri SENZAȚIONALE despre BOALA, AGONIA și MOARTEA poetului

Mitologia s-a impus şi lacul artificial a devenit unul din principalele obiective turistice ale judeţului. Istoricii, printre care şi Gelu Dorian, angajat al Direcţiei de Cultură din judeţ, au atras atenţia în zadar autorităţilor că lacul nu este cel eminescian.

„Am menţionat foarte clar atunci că locul lacului nu este.... Şi I.D Marin, în cartea lui, la fel menţionează, că acel lac la care se presupune că mergea Eminescu, se întâlnea cu Casandra, cu iubita lui la 14 ani, era mai în colo, la 500 de metri”, spune Gelu Dorian, angajat al Direcţiei de Cultură Botoşani.

Cu toate acestea, reprezentanţii Memorialului Mihai Eminescu îl prezintă în continuare ca fiind lacul de inspiraţie al poetului.

„Dacă sunt întrebată dacă acesta este lacul la care ajungea Mihai Eminescu eu le spun că da, pentru că aşa am primit şi eu informaţii şi am citit”, spune Oana Buzatu, muzeograf la Memorialul Mihai Eminescu.

„Cum s-a obţinut, că s-au adus nuferi, că s-a adus nămol ca să prindă nuferii, sunt atâtea poveşti! Asta e partea a doua. Atât timp cât s-a creat lacul, să fie al lui Eminescu, hai să-l lăsăm aşa cum este!”, îndeamnă Daniel Tupiluș, directorul-adjunct al Memorialului Mihai Eminescu.

Locuitorii din zonă nici nu concep însă ca lacul cu nuferi să fi fost creat artificial.

„Nu, eu de copil de când m-am născut şi de la părinţii mei ştiu că aici a fost lacul cu nuferi, lacul lui Mihai Eminescu”, spune o localnică.

Creaţia comunistă se află la 5 kilometri de Ipoteşti şi acolo se ajunge printr-o alee creată special prin pădure.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

15 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
31 oct, 2014
LILI
Operator online
Cele mai noi locuri de munca! Seriozitate maxima! Contract legal si incheiat imediat! Au inceput primele plati! Foarte multi oameni lucreaza deja cu noi! NU e joc piramidal si NU e MLM! Cei care au inceput activitatea sunt foarte multumiti! Lucrati 3 ore pe zi, ca operator online, si castigati 300 dolari lunar! Va trimitem detalii dupa ce expediati textul "Info" la adresa de email: [email protected]
31 oct, 2014
Unul
Asa, si?
Daca e asa, sincer, bravo comunistilor ca au facut lacul respectiv. OK, lacul original al lui Eminescu era la 500 m mai incolo, si probabil a secat intre timp (au trecut 150 ani, apele mai seaca, chiar si raurile isi schimba albia de multe ori la distanta de unde erau). Dar a existat un lac cu nuferi galbeni langa Ipotesti, a existat o poezie din creatia din tinerete a lui Eminescu pe tema, care e problema?
31 oct, 2014
Ioan
Localnicii stiu mai bine
Pai asta e prostie de la Măcăleti, ala e de mult acolo, cu tot cu nuferi. Ca doar localnicii asta zic, da prostii cred toate vorbele politicienilor.... Si voi gata, cu prostia in gura s-o trâmbitati mai departe....Idioti si fraieri sa tot fie ca are cine sa ii conduca...
31 oct, 2014
Lazar
Da este foarte bine si foarte frumos ce au facut comunisti lauda acelor activisti si celor de la partid care au dat ordinile de ase face asa ceva
In Romania de 25 de ani nu se mai construieste nimic din bani de la bugetele judetene , toti bani se fura .
Ei iau fonduri europene pentru a remedia / conserva monumente istorice.
Sa se stie ca daca nu va-ti dat seama 60% din fondurile europene au fost pentru restaurari monumente istorice. In prima faza nu vezi dacat ca au facut bine . Daca esti documentat si putin mai ascutit la minte ti-ai fi dat seama ca astfel de lucrari in uniunea europeana sunt foarte costisitore deoarece se cere migaleala si oameni de cultura (arhitecti contemorani, scruptori, o gama larga de profesionisti)
In Romania o semnatura a unui profesor de la liceul sau facultatea de arte este deajuns sa garanteze pentru niste zidari obisnuiti , in UE practicanti si oameni care lucreaza la restaurari au calificari si atestate nu zidari ca in RO
Aici se fura ! ei trec in acte oameni calificati poli calificat pentru ei semneaza un cadru didact si bani dispar :)

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ