Când munca te-ngroapă pe Muntele Negru

| 25 iun, 2013

Eu m-aș opri la drama familiei șoferului, angajat al Ministerului de Interne. Omul avea credit la bancă și leafă mică.

18 oameni și-au pierdut viața-n Muntenegru. Sunt și zeci de răniți. Orice pierdere de viață e o tragedie. Dar dimensiunea acestui accident aduce a dezastru. Subiectul se toacă de două zile, continuu, pe toate posturile. Sângele vinde. Moartea vinde și mai bine. Emoția și cinismul, combinate, dau rețeta succesului.

Nici nu știi asupra căreia dintre laturile nenorocirii să te apleci. Să te iei, politicianist, de premier că a jucat baschet demonstrativ fiindcă nu a binevoit să-l anunțe nimeni că-i mor guvernații prin râpele Muntenegrului? Să scrii despre neghiobii care au stat cu curu' pe informație, că era week-end și se temeau să-și deranjeze șefii? Să înfierezi anchilozarea din MAE și lipsa de comunicare profesionistă a unei instituții care se pretinde elită? Să întrebi de ce naiba mai plătești faimoșii spioni SIE dacă tot afli de la televizor? Să pui în discuție oportunitatea declarării doliului național? Să ceri înfierător pedepsirea vinovaților? Poți face subiecte care stau în picioare din orice.

Eu m-aș opri la drama familiei șoferului, angajat al Ministerului de Interne. Omul avea credit la bancă și leafă mică. Putea să se bage la ciubucuri aducătoare de venit suplimentar. Sau se putea plânge că viața-i curvă și soarta-i crudă. Dar, având și licență de șofer profesionist, a preferat să lucreze suplimentar. Nu-i ușor să conduci de năuc prin Europa. Și, am o bănuială, nici extrem de bănos. Poate fi și periculos. În cazul nostru, i-a fost chiar fatal. Lui și unei jumătăți de autocar. În urma lui rămân familii îndoliate, inclusiv a lui, apăsată suplimentar și de împrumutul neachitat, și de vinovăția indusă de opinia publică. Pentru că mortu-i cel mai la îndemână vinovat. Nu se mai poate apăra.

Munca te-nalță? Pe omul ăsta l-a îngropat...

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

12 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
21 iul, 2013
pop
vitezaaaa
Cine l-a pus sa bage atita viteza intr-un loc periculos ?
Nu conteza cine e , ca avea rate etc de ce s-a dus de ce a mers si alte asemenea .
Omul a incalcat clar regulile de circulatie int-un loc foarte periculos desi fusese rugat sa o lase mai moale . Si copilotul la fel ca nu l-a temperat . Restul nu mai are importanta victime nevinovate prejudiciu imens numai nenorociri.
26 iun, 2013
rad_de_prosti
cu carciuma lui serghei si cu gigi nimicutza ?
pai ce facem geniule, o ardem pe uscat ? ca maine-poimaine te zboara ghita...
25 iun, 2013
dora
De ce complicam lucrurile? Nu are nicio importanta ca soferul acela era politist cu datorii la banca - putea fi si prim ministru. Ceea ce are importanta este ca nu a respectat un nenorocit de semn de circulatie, care impunea 50 km/h pe portiunea respectiva de drum. Nu cred ca ii datoram niciun fel de mila sau de intelegere. Daca mergea cu 90 km/h castiga mai multi bani? I se plateau ratele singure? Nenorocirea asta nu are nimic de-a face nici cu saracia, nici cu faptul ca omul avea doua servicii, nici cu faptul ca era politist. Are de-a face cu lipsa de educatie si de bun simt a romanilor, care nu respectam nicio regula, care intotdeauna stim mai bine decat cei care au stabilit regulile. Daca pe nenorocitul ala de indicator scria 50, cu 50km/h ora trebuia sa mearga, nu cu 60, nu cu 90. Asa ca nu era un bun sofer profesionist, ci pur si simplu unul care pana duminica seara la ora 18:00 a avut noroc. Un profesionist (nu neaparat unul bun, ci pur si simplu un profesionist) respecta regulile profesiei, indiferent despre ce profesie este vorba: sofer, avocat, doctor, maturator de strada. Ceilalti sunt niste idioti aroganti. Iar atunci cand raspunzi de viata a 40 de oameni si nu respecti regulile, esti orice altceva numai un bun profesionist nu.
25 iun, 2013
Daniel
Muntele cel mai negru
Muntele cel mai negru, mai negru decât Muntenegru se află aici în România. Pe ăsta-l avem noi de urcat. În acest sens, am pus un comentariu la o postare compasionardă a doamnei ministru Maria Grapini, unde domnia sa, spre final, mai şi propunea mai multe reglementari şi controale. Comentariul meu a fost: Mai multe reguli înseamnă mai multe tentaţii de a fi încălcate, eu cred că avem nevoie de mai multă educaţie, de mai multe campanii educaţionale şi mai ales de un trai decent, neoprimat de taxe, impozite, dobânzi, facturi foarte grase de energie, gaze, rate. Un popor cu un minim grad de bunăstare se autoeducă, exclude şi marginalizează social şi cultural teribiliştii de doi bani, iresponsabilii, mituitorii şi şmecherii şi poate de asta se tem toţi băieţii destepţi din spatele politicului din Romania. Mai multe garduri, mai multe cuşti vor fi percepute ca mai multe obstacole de către majoritatea onestă. Decenţa este primul pas spre adevărata libertate, al doilea este negrija zilei de mâine, următorii sunt paşii involuntari făcuţi spre acumularea de principii corecte de viaţă şi aprecierea unor modele sociale curate, excluzive pentru cei de moralitate îndoielnică, chiar a ireponsabililor de orice tip. Acumularea de frustrări individuale identificabile ca fiind comune unei mari colectivităţi, duce la tragedii sporadice şi mai apoi se coagulează ca un trend social generalizat spre forme treptate de anarhie.
Mie unul, în douăzecişitrei de ani, în atât de multe incercări de ascensiune, mi-au albit barba şi părul aşa că acum sunt un Sisif inadaptat prin lipsa de mimetism, în lupta cu Golgota asta neagră românească. Bietul poliţist, bietul om încercând şi el o ascensiune onestă, deci grea şi lungă a murit într-un ţinut cu oameni liberi şi inimoşi şi care chiar se numeşte Muntenegru.
25 iun, 2013
Rucsandra
Chapeau bas pentru cele de mai sus, Daniel! :)
25 iun, 2013
mihai
...
Da, foarte frumos si foarte corect spus, Daniel.
Si evident foarte bine spus - Victor Ciutacu.

Grapini e ok, dar a tb. sa spuna si ea ceva la tv.. Problema e prostia generala, vezi si comentariul referitor la PM mai jos - de parca e vina lui ca nu e atent sau informat la toate accidentele ce se intampla prin tara sau Europa.
Si prostia sa credem ca daca luam suficiente "masuri", nu vor mai avea loc accidente. Inevitabil, vor mai avea loc.
25 iun, 2013
Luigy
sofer profesionist???
Nu dau cu parul, fiind si eu sofer profesionist la randul meu, vad zi de zi " profesionisti" care calca pedala pana la refuz intr-o incercare disperata de a depasi in situatii limita fara a se gandi la siguranta celorlati' Am fost recent in Croatia unde am ramas placut surprins de conduita exemplara , mergeti spre Austria ,Germania, Grecia, ve-ti recunoaste usor conationalii nostrii in masini care depasesc posibilitatile multora, aratand o aroganta care depaseste bunul simt! Deci poate ca ne meritam soarta, ar trebui sa ne dea de gandit, goana nebuna dupa minivacantele devenite un moft , deci nu MUNTELE NEGRU sau PADUREA NEAGRA sau Marea NEAGRA poarta vina inconstientei !!!!
25 iun, 2013
Daniel
Multumesc Rucsandra, Mihai! Da Grapini e foarte OK, dar fata de afacerile pe care le conducea inainte, aici la minister are personal angajat sellectat dupa criterii mai putin performante, in mare parte mostenit si se afla intr-o mare de pareri in cel mai fericit caz paralele cu razele de luna pe cizmele de guma , sau prostie generala cum spui tu Mihai.
25 iun, 2013
Ana Ana
Da' la baschetul lui Ponta nu te opresti? Nici fotbalul lui Corlatean, nu te convinge?
25 iun, 2013
Rucsandra
Chiar este asa o problema ca Ponta juca baschet? Eu propun sa nu mai faca nimic, sa stea in stand by, in caz ca se intampla ceva, iar el trebuie sa reactioneze imediat. Nu-s vreo fana de-ale lui Ponta, dar mi se pare ingust, superficial si putin stupid sa-l acuzi ca juca baschet si ca n-a divinat in mingea aia, ca s-a intamplat un asemenea accident.
25 iun, 2013
@RUCSANDRA cea nervoasa
motii,baschetu' si informarea
DA-chiar este o problema cu baschetul pampalaului poreclit si "premiere" si ea apare in momentul in care el incepe sa bata mingea(sau cimpii,mai des)-atunci ar fi trebuit sa fie un "miciman"(platit tot din banii nostri)care sa beleasca ochii la mesajele primite de"sefu"si-daca e vreo urgenta(sau asta n-o fi fost?),sa-i comunice imediat ca-i ceva "nashpa si urgent" si sa la se dracu' bashketu',ca s-a lasat cu morti!!
Da' mai zi ceva,Rucsandro-ce treaba au turistii morti(D-zeu sa-i odihneasca)cu doliul national,cu slujba-propaganda ptr. prostii slabi de inger-facuta la gramada,pe aeroport(un gest gretos al popilor-dar cu acordul politrucilor,clar)-slujba de inmormintare fiind,din cite stiu,un act intim-vizind doar familia decedatului?!
Sau stii tu ceva si cei morti in accidentul ala nefericit erau sub drapelul RO,in vreo misiune oficiala(ca militarii-sa zicem)-iar daca e asa,ma astept ca imbecilii din guvern sa-i propuna"tiranului si dictatorului"sa la acorde si o distinctie,ceva-ce mai,ca adevaratilor eroi ai neamului!
26 iun, 2013
rad_de_prosti
multi citesc, putini pricep
nu suntem toti tampiti fufetto

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ