Cine a luat şpaga pentru energia ieftină?

| 30 iul, 2014

În perioada de tristă amintire în care Traian Băsescu şi întreaga şleahtă îşi acordau contracte preferenţiale cu statul, iar românii erau supuşi unor măsuri draconice de austeritate, clientela politică portocalie din domeniul energiei primea contracte pe bandă rulantă.

În ciuda dovezilor privind implicare apropiaţilor şefului statului în mai multe dosare ce vizau acte de corupţie pentru favorizarea unor companii care cumpărau energie la preţuri neconcurenţiale, organele de anchetă i-au albit pe suspecţi.

Cu toate că în perioada guvernării portocalii camarila preşedintelui a scăpat de anchetă prin tot soiul de tertipuri mai mult sau mai puţin legale, fostul procuror Eugen Iacobescu a venit cu noi dezvăluiri care ar trebui să determine DNA sau DIICOT-ul să deschidă o nouă anchetă. Conform fostului magistrat există un martor cheie care poate oferi informaţii cu privire la destinaţia banilor pentru energie ieftină acordată ALRO. Potrivit declaraţiilor acestuia, mita pentru obţinerea unor preţuri preferenţiale la energie pentru ALRO ar fi fost în valoare de 10 milioane dolari şi i-ar fi avut ca intermediari pe foştii consilieri prezidenţiali, Elena Udrea şi Theodor Stolojan.

Citește și: Românii consumă tot mai puțină electricitate

Apropiaţii actualului şef al statului au o relaţie mai veche cu compania ALRO. În perioada 1996-2000, cabinetele de atunci au hotărât împreună cu Banca Mondială privatizarea companiilor de stat mari. Conform unei hotărâri de guvern din acei ani, Traian Băsescu era împuternicit să gestioneze privatizările strategice. În acea perioadă Banca Mondială trebuia să fie informată cu privire modul în care decurg privatizările. Coincidenţă sau nu, omul de legătură era Theodor Stolojan care lucra la instituţia financiară şi deţinea acţiuni la o companie care se afla în strânsă legătură cu ALRO. Totodată, Valeriu Stoica, un alt apropiat al lui Traian Băsescu, oferea în acea perioadă consultanţă pentru ALRO. Toate aceste legături ale foştilor consilieri ai lui Traian Băsescu au fost esenţiale în „afacerile” derulate de camarila de la Cotroceni şi patronatul rus pentru obţinerea unor preţuri preferenţiale pentru energie.

După trei ani de cercetări şi ajunşi pe firul negocierilor dintre conducerea ALRO şi intermediari, în dosarul ce viza aşa-zisa „valiză de bani” cu 4 milioane de euro, anchetatorii au fost îndepărtaţi. Conform magistraţilor Angela Ciurea, Ciprian Nastasiu şi Doru Ioan Cristescu, în momentul în care au cerut monitorizarea unor persoane apropiate preşedintelui, precum Theodor Stolojan, Dorin Cocoş sau Elena Udrea, au fost îndepărtaţi din DIICOT. În cazul procurorului Ciprian Nastasiu, fostul Procuror General, Laura Codruţa Kovesi s-a implicat personal în revocarea acestuia din DIICOT.

Citește și: De ce pleacă Enel

De altfel, în acest dosar, Traian Băsescu a intervenit personal în 2007 pe postul public de televiziune vorbind despre valiza de bani trimisă lui Codruţ Şereş, fostul ministru al Economiei. Cu toate că fostul ministru a negat şi a declarat că “bani în sacoşă nu s-au dus la Codruţ Şereş de la ALRO. Mai degrabă, Băsescu să verifice ceea ce se spune în piaţă, cum că 4 milioane de euro au fost trimişi de ALRO către consilierii de la Cotroceni”.

Toate aceste date arată o dată în plus, dacă mai era nevoie, implicarea şefului statului în protejarea propriilor afaceri prin îndepărtarea magistraţilor deranjanţi. Având în vedere noile informaţii publice cu privire la implicarea unor persoane din anturajul preşedintelui în dosare de corupţie, este timpul ca magistraţii să facă lumină în acest caz prin anchetarea celor suspecţi şi a celor care au muşamalizat aceste cazuri.

Citește și: Băsescu, cu dubla măsură despre legea certificatelor verzi şi creşterea accizei la combustibili

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
31 iul, 2014
Av.Abraham Antidoaga
daca e sa ne luam dupa ce se spune prin piata,ar trebui sa se verifice mai atent si declaratiile rudelor lui Cristian Panait..
el investiga niste afaceri ale guvernului Nastase..
corpul de control al lui Nastase,cred ca la vremea aceea era condus de Udrea...
sau de Bitner,Petrache,Cocos?
sau chiar de raspopitul socru?
De aceea subscriu la articolul lui Sultanescu,este timpul ca magistraţii să facă lumină în acest caz prin anchetarea celor suspecţi şi a celor care au muşamalizat aceste cazuri.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ