De ce pleacă Enel

| 13 iul, 2014

Evenimentul economic al săptămânii este fără îndoială anunțul făcut vineri de consiliul director din Italia al grupului Enel care a aprobat ca printre vânzările de active pe care compania le va face în perioada următoare să se numere și cel din România și Slovacia.

De fapt, în ultimele zile, grupul italian a notificat formal subsidiarele din România şi Slovacia, precum şi acţionarii minoritari de începerea procesului de vânzare şi a numit Citigroup şi UniCredit drept consultanţi financiari pentru operaţiunile din România, respectiv BNP Paribas şi Deutsche Bank pentru activele din Slovacia.

Anunțul vine după mai multe luni în care a devenit din ce în ce mai evident că gigantul energetic italian suferă de mai multe probleme financiare pe fondul celei mai grave recesiuni care a lovit Peninsula de la al Doilea Război Mondial și până în prezent. Din această cauză, Enel a fost victima unei scăderi masive a cererii de gaze și electricitate pe piața din Italia și, pe cale de consecință, managementul firmei este în prezent obligat să găsească soluții pentru a eficientiza activitatea companiei. De exemplu, după negocieri cu autoritățile de la Roma, în luna mai, cei de la Enel au trimis mai devreme la pensie aproximativ 10% din forța de muncă din Peninsulă, în încercarea de a scădea costurile salariale. Acum se pare că a venit momentul în care conducerea Enel este dispusă să renunțe la anumite activități din străinătate pentru a se putea concentra pe problemele firmei mamă.

Aceste precizări sunt importante deoarece ele demonstrează că vânzarea activelor Enel din România are mai puțin de a face cu dinamica pieței energetice din țara noastră decât are cu ce se întâmplă cu grupul italian la nivel mondial. În fond, vânzarea de active deținute în alte țări reprezintă o strategie normală atunci când o multinațională are probleme. De asemenea, departe de a fi o catastrofă pentru România, plecarea Enel poate reprezenta o oportunitate extrem de mare pentru țara noastră.

Având în vedere că vorbim despre un tip de activitate economică deosbit de complexă, plecarea companiei din România va avea loc abia peste câteva luni, timp în care atât firma italiană cât și autoritățile de la București vor avea timp să găsească investitori doritori să cumpere activele Enel. Din acest punct de vedere, nu trebuie să uităm că din punct de vedere energetic România are o situație favorabilă, țara noastră având resurse energetice suficiente și chiar exportând energie.

Astfel, prin plecarea unui jucător important, piața din România poate reprezenta acum un loc capabil să atragă noi companii, crescând competitivitatea și, implicit, scăzând tarifele percepute consumatorilor casnici și industriali. Desigur, realizarea acestui deziderat depinde de o serie întreagă de factori, printre care și modul în care se va desfășura în continuare procesul de dereglementare a sectorului energetic, dar și capacitatea guvernului de a negocia cu alte companii mari din zona energiei. Însă, premisele sunt extrem de încurajatoare și un asemenea moment nu trebuie sub nicio formă ratat având în vedere potențialul țării noastre.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ