ENEL ar putea renunţa la vânzarea subsidiarelor din România

| 11 noi, 2014

Grupul italian de utilităţi Enel şi-ar putea păstra subsidiarele din România şi Slovacia dacă va reuşi să obţină suficiente fonduri din alte tranzacţii pentru a-şi reduce datoria, chiar dacă a primit câteva oferte iniţiale pentru aceste active, a afirmat Luca d'Agnese, şeful operaţiunilor Enel din Europa de Est, într-un interviu acordat 'Wall Street Journal'.

Compania italiană a anunţat, în luna iulie a acestui an, că boardul său a convenit asupra unui plan de a vinde activele de producţie de energie în Slovacia şi de distribuţie şi vânzări din România. Enel speră să obţină 4,4 miliarde de euro în acest an pentru a-şi reduce datoria.

Luca d'Agnese a afirmat într-un interviu că firma a primit 'câteva' oferte non-angajante pentru activele din România, inclusiv de la companiile controlate de state Electrica şi NuclearElectrica. Activele sunt evaluate la 850 milioane de euro (1,06 miliarde de dolari), conform analiştilor de la Societe Generale.

De asemenea, Enel a primit mai mult de cinci acorduri care nu au fost dezvăluite, de la potenţiali ofertanţi pentru participaţia de 66% în Slovenske Elektrarne şi se aşteaptă la mai multe oferte. Termenul limită pentru ofertele non-angajante este 30 noiembrie.

Încă nu se cunoaşte cât ar putea obţine Enel din vânzarea participaţiei deţinute la Slovenske Elektrarne deoarece procesul a fost complicat de extinderea centralei nucleare de la Mochovce, ale cărei costuri au fost depăşite iar punerea în fabricaţie a fost mult întârziată. Iniţial proiectul ar fi trebui să coste 2,8 miliarde de euro dar acum va costa până la 4,8 miliarde de euro, a anunţat Enel. Săptămâna aceasta ar trebui să se ajungă la un acord revizuit asupra bugetului pentru centrală iar reactoarele ar urma să fie puse în funcţiune în 2017 şi 2018, cu patru ani mai târziu decât se estima iniţial.

Pe de altă parte, Enel vrea să obţină luna aceasta 2,5-3 miliarde de euro din vânzarea pe bursă a unei participaţii de 17- 22% în compania spaniolă de utilităţi Endesa. Dacă tranzacţia se va finaliza, Enel ar putea avea nevoie să vândă doar activele din România pentru a obţine restul fondurilor necesare pentru a-şi reduce datoria, a explicat Luca d'Agnese.

Enel este deţinută în proporţie de 31,2% de statul italian. Prin deţinerea companiei Endesa, Enel are de asemenea o poziţie de lider pe piaţa electricităţii din Spania şi America Latină. Compania este prezentă şi în Rusia, Europa Centrală şi de Est.

'Ideea a fost să se creeze multiple opţiuni astfel încât compania să nu fie niciodată pusă la colţ. Nu trebuie să vindem la orice preţ', a afirmat şeful operaţiunilor Enel din Europa de Est.

Enel, cea mai îndatorată companie de utilităţi din Europa, intenţionează să vândă până la sfârşitul lui 2014 active de peste patru miliard de euro (cinci miliarde de dolari) pentru a-şi reduce datoria.

Guvernul României, care consideră distribuţia energiei un sector strategic, a anunţat recent că este interesat de activele Enel din România, unde compania italiană deţine trei foste filiale ale Electrica de distribuţie şi furnizare a energiei electrice, în zona Muntenia Sud, inclusiv Bucureşti, în Banat şi în Dobrogea.

Tag-uri: enel, ENEL România
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ