Vicepreşedintele ANRE şi directorul de la Enel vor fi cercetaţi în libertate

| 07 iun, 2014

Vicepreşedintele Autorităţii Naţionale pentru Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), Claudiu Dumbrăveanu, şi Florin Gugu, director la Enel, vor fi cercetaţi în libertate după ce Tribunalul Bucureşti a respins cererea DNA de arestare preventivă a acestora într-un dosar de corupţie.

Aceeaşi decizie a fost luată şi în cazul lui Gheorghe Ciubotaru, asociat la SC ElectroAlfa International.

Decizia nu este definitivă, iar DNA poate face contestaţie.

Procurorii DNA i-au reţinut joi pe Claudiu Dumbrăveanu, acuzat de luare de mită, şi pe Florin Gugu, pentru dare de mita.

În acelaşi dosar, a fost reţinut şi Gheorghe Ciubotaru care este cercetat pentru complicitate la luare de mită.

Anchetatorii susţin că, în anul 2013, Claudiu Dumbrăveanu, vicepreşedinte ANRE şi membru al Comitetului de reglementare, a pretins şi a obţinut de la Florin Gugu foloase necuvenite pentru SC ElectroAlfa International, al cărei asociat este Ciubotaru.

Foloasele necuvenite constau în atribuirea a două contracte de execuţie lucrări în valoare totală de peste 407.000 lei, în schimbul îndeplinirii de către Claudiu Dumbrăveanu a unor acte contrare îndatoririlor sale de serviciu, respectiv efectuarea la 21 iunie 2013, 2 şi 3 octombrie 2013 a unor intervenţii, în virtutea funcţiei, pentru avantajarea intereselor Enel, şi anume micşorarea procentului de reducere a tarifelor de la 6% la 1,3%, majorarea unui spor de eficienţă de la 25% la 50% şi informarea Enel despre faptul că un control nu avea la bază o reclamaţie, ci era în programul anual de control.

În prima jumătate a anului 2013, Claudiu Dumbrăveanu i-a pus în vedere lui Florin Gugu că, în urma descoperirii unei duble taxări a certificatelor verzi către consumatori în anul 2012, Enel Distribuţie Muntenia este pasibilă de sancţiuni constând în reducerea tarifelor de furnizare a energiei electrice cu 6%.

Procurorii susţin că Dumbrăveanu a condiţionat, cu această ocazie, micşorarea procentului de reducere a tarifelor la 1,3% (în loc de 6%, reprezentând o economie pentru Enel de 2,5 milioane de euro) de atragerea SC ElectroAlfa International SRL în implementarea proiectului Smart Meter, ori de încheierea, de către Enel, a unor contracte de lucrări sau de achiziţie echipamente cu această firmă.

În mai 2013, Enel iniţiase procedurile interne pentru stabilirea cerinţelor de participare a ofertanţilor la atribuirea contractului 'Antrepriza lucrărilor în reţelele de medie tensiune aparţinând filialelor Banat şi Dobrogea ale ENEL', printre ofertanţi regăsindu-se ElectroAlfa International SRL, conform declaraţiei privind participanţii din 5 august 2013.

În acest context, Florin Gugu a promis că va ţine cont de solicitarea lui Dumbrăveanu, sens în care a avut întâlniri cu reprezentanţii ElectroAlfa International, cu care a stabilit atribuirea în viitorul apropiat a unor contracte, deşi aceştia practicau preţuri peste cele ale pieţei în domeniu.

Din probele administrate a reieşit că Dumbrăveanu a contribuit în mod esenţial la reducerea sancţiunii de la 6% la 1,3%, precum şi a perioadei de aplicare a acesteia, respectiv doar până la sfârşitul anului 2013.

DNA menţionează că aceste aspecte au fost stabilite în cadrul şedinţei din 21 iunie 2013 a Comitetului de reglementare al ANRE, în care Dumbrăveanu avea calitatea de membru cu drept de vot.

Ulterior, el a continuat să acorde sprijin către Enel, în varii modalităţi, în baza înţelegerii anterioare privitoare la atribuirea unor contracte către firma ElectroAlfa International.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ