Vicepreşedintele ANRE şi un director Enel, reţinuţi de DNA pentru luare de mită

| 05 iun, 2014

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus joi reţinerea vicepreşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), Claudiu Dumbrăveanu, pentru luare de mită şi a unui director Enel, Florin Gugu, pentru dare de mită.

În acelaşi dosar, a fost reţinut şi Gheorghe Ciubotaru, asociat la SC ElectroAlfa International, pentru complicitate la luare de mită.

Cei trei inculpaţi urmează a fi prezentaţi Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

'În 2013, suspectul Dumbrăveanu, vicepreşedinte ANRE şi membru al Comitetului de reglementare, a pretins şi a obţinut, de la suspectul Gugu, în baza unei înţelegeri anterioare, foloase necuvenite pentru SC ElectroAlfa International, al cărei asociat este suspectul Ciubotaru. Foloasele necuvenite constau în atribuirea a două contracte de execuţie lucrări în valoare totală de peste 407.000 lei, în schimbul îndeplinirii de către Claudiu Dumbrăveanu a unor acte contrare îndatoririlor sale de serviciu, respectiv efectuarea la 21 iunie 2013, 2 şi 3 octombrie 2013 a unor intervenţii, în virtutea funcţiei, pentru avantajarea intereselor Enel, şi anume: micşorarea procentului de reducere a tarifelor de la -6% la -1,3%, majorarea unui spor de eficienţă de la 25% la 50% şi informarea Enel despre faptul că un control nu avea la bază o reclamaţie, ci era în programul anual de control', se arată într-un comunicat al DNA.

Sursa citată precizează că, în prima jumătate a anului 2013, Claudiu Dumbrăveanu i-a pus în vedere lui Florin Gugu că, în urma descoperirii unei duble taxări a certificatelor verzi către consumatori în anul 2012, Enel Distribuţie Muntenia este pasibilă de sancţiuni constând în reducerea tarifelor de furnizare a energiei electrice cu 6%.

Procurorii susţin că Dumbrăveanu a condiţionat, cu această ocazie, micşorarea procentului de reducere a tarifelor la 1,3 % (în loc de 6%, reprezentând o economie pentru Enel de 2,5 milioane euro) de atragerea SC ElectroAlfa International SRL în implementarea proiectului Smart Meter, ori de încheierea, de către Enel, a unor contracte de lucrări sau de achiziţie echipamente cu această firmă.

În mai 2013, Enel iniţiase procedurile interne pentru stabilirea cerinţelor de participare a ofertanţilor la atribuirea contractului 'Antrepriza lucrărilor în reţelele de medie tensiune aparţinând filialelor Banat şi Dobrogea ale ENEL', printre ofertanţi regăsindu-se Electroalfa International SRL, conform declaraţiei privind participanţii din 5 august 2013.

'În acest context, Florin Gugu a promis că va ţine cont de solicitarea lui Dumbrăveanu, sens în care a avut întâlniri cu reprezentanţii ElectroAlfa International, cu care a stabilit atribuirea în viitorul apropiat a unor contracte, deşi aceştia practicau preţuri peste cele ale pieţei în domeniu. Din probele administrate a reieşit că Dumbrăveanu a contribuit în mod esenţial la reducerea sancţiunii de la 6% la 1,3%, precum şi a perioadei de aplicare a acesteia, respectiv doar până la finele anului 2013', se spune în comunicat.

DNA menţionează că aceste aspecte au fost stabilite în cadrul şedinţei din 21 iunie 2013 a Comitetului de Reglementare al ANRE, în care Dumbrăveanu avea calitatea de membru, cu drept de vot.

Ulterior, el a continuat să acorde sprijin către Enel, în varii modalităţi, în baza înţelegerii anterioare privitoare la atribuirea unor contracte către firma Electroalfa Intenational.

'Astfel, spre exemplu, la 2 octombrie 2013, Claudiu Dumbrăveanu l-a contactat pe Florin Gugu, căruia i-a comunicat că a intervenit pentru majorarea unui spor de eficienţă în beneficiul Enel de la 25% la 50% de joasă tensiune. La 3 octombrie 2013, Dumbrăveanu a informat pe Florin Gugu, prin intermediar, despre faptul că un control aflat în curs de derulare la Enel face parte din programul anual, precum şi că nu are nicio reclamaţie la bază, informarea fiind făcută în urma temerilor exprimate de acesta cu privire la scopul controlului', susţin procurorii.

Potrivit înţelegerii, între Enel Distribuţie Dobrogea şi Asociaţia compusă din Electroalfa International şi alte două firme au fost încheiate la 8 noiembrie 2013 Acordurile Cadru de Execuţie a două lucrări, iar la 10 ianuarie 2014 două contracte subsecvente pentru execuţia de lucrări.

Un contract are ca obiect modernizarea unor linii de tensiune din judeţul Călăraşi, fiind în valoare de aproximativ 278.000 lei, lucrarea fiind subcontractată în proporţie de 30% de Electroalfa unei alte firme, însă din obiectul contractului rezulta că a fost subcontractată integral.

Al doilea contract are ca obiect modernizarea unor instalaţii electrice din municipiul Călăraşi, fiind în valoare de aproximativ 130.000 lei, fiind subcontractată în proporţie de 30% de Electroalfa, dar din obiectul contractului rezultă că a fost integral.

'Ca urmare, pe site-ul SEAP a apărut anunţul de atribuire nr. 142739/13.12.2013, pentru 'Antrepriza lucrărilor în reţelele de medie tensiune aparţinând filialelor Banat şi Dobrogea ale Enel', printre firmele câştigătoare regăsindu-se şi SC Electro-Alfa International SRL, asociat la această firmă fiind inculpatul Ciubotaru, persoană aflată în relaţii de prietenie cu vicepreşedintele ANRE', au mai reţinut anchetatorii.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ