DNA l-a reţinut pe vicepreşedintle PNL Cluj pentru şantaj şi luare de mită

| 05 iun, 2014

Procurorii DNA Cluj au dispus reţinerea lui Rareş Pop, inspector şef teritorial de la Inspectoratul de Stat pentru Controlul Traficului Rutier (ISCTR) şi vicepreşedinte PNL Cluj, acuzat de mai multe fapte.

Rareş Pop este acuzat de şantaj, luare de mită, abuz în serviciu comis în formă continuată cu obţinere de foloase necuvenite, desfăşurarea de activităţi ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia deţinută, permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii ce nu sunt destinate publicităţii.

În acelaşi dosar a fost reţinut şi Claudiu Crişan, inspector coordonator al Biroului judeţean Cluj al ISCTR, urmând ca aceştia să fie prezentaţi Tribunalului Cluj cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În cauză este cercetat şi Ioan Radu Dohotar, inspector coordonator al Biroului judeţean Bistriţa Năsăud şi membru în consiliul de conducere al Inspectoratului.

DNA susţine că există date şi probe din care rezultă suspiciunea că, în perioada 2012-2014, suspectul Pop împreună sau prin intermediul persoanelor având funcţii de conducere în cadrul birourilor judeţene, cum este situaţia suspecţilor Dohotar şi Crişan, au desfăşurat activităţi repetate de influenţare a activităţii inspectorilor aflaţi în trafic, în vederea efectuării controlului rutier.

La nivelul ISCTR, Inspectoratul teritorial condus de Rareş Pop include în sfera de competenţă judeţele Alba, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Maramureş, Satu Mare şi Sălaj.

'Prin aceste demersuri, suspecţii solicitau neluarea măsurilor legale pentru sancţionarea utilizatorilor mijloacelor rutiere, în scopul protejării unor societăţi aflate în sfera de interes a inspectorilor judeţeni. (...) Suspectul Pop a dezvoltat relaţii cu numeroşi operatori economici ce activează în domeniu, asigurând acestora protecţie în schimbul obţinerii de avantaje patrimoniale, fie direct, fie prin impunerea folosirii serviciilor prestate de societăţi comerciale controlate de acesta prin rude ale sale sau afini sau deţinute de membri ai familiei sale', se arată într-un comunicat postat miercuri seară pe site-ul DNA.

Sursa citată precizează că din vara anului 2012, când a fost numit în actuala funcţie, atribuţiile sale din cadrul firmelor pe care le administra au fost transferate soţiei sale, calitatea de asociat a acesteia fiind una formală, întrucât probele administrate au atestat că suspectul Pop este factorul decident, este consultat telefonic cu privire la clienţii societăţilor, la preţurile la care sunt efectuate serviciile.

În aceeaşi perioadă, suspecţii au încălcat obligaţia de păstrare a secretului acţiunilor de control, comunicând în mod repetat operatorilor economici de transport date privind locul şi timpul desfăşurării verificărilor în trafic, la sediul acestora, ori a unor date ce permit identificarea autorului unor sesizări privind existenţa unor încălcări ale normelor.

Anchetatorii menţionează că cei trei au urmărit obţinerea de foloase pentru operatorii economici în domeniul transportului rutier, constând în eludarea activităţii de control efectuată de inspectorii de specialitate, respectiv evitarea aplicării sancţiunilor pecuniare şi a măsurilor complementare.

În 9 decembrie 2013, suspectul Pop a pretins şi primit de la doi martori denunţători suma de 1.500 lei, bani oferiţi pentru a se asigura de bunăvoinţa şi ajutorul lui în cazul unor controale ale inspectorilor din subordine.

DNA mai arată că, în 27 martie 2014, reprezentanţii Inspectoratului Judeţean Alba au efectuat un control la o şcoală generală, vizând obţinerea licenţei de transport şi modul de efectuare a transportului cu un autovehicul Aro, utilizat de unitatea de învăţământ.

'Echipa de control formată din 2 inspectori a întocmit o notă de constatare, reţinând încălcarea normelor privind obligaţia echipării vehiculului cu tahograf şi limitator de viteză, pentru care s-a stabilit sancţiunea amenzii în sumă de 9.000 lei şi a impus şcolii remedierea încălcărilor. Ca urmare a acestei acţiuni, suspectul Pop a solicitat inspectorului coordonator al judeţului Alba anularea notei de constatare şi refacerea controlului prin desemnarea unei noi echipe care să nu consemneze neregulile constatate, sub ameninţarea destituirii din funcţie a acestuia. În pofida ameninţărilor, inspectorul coordonator Alba a refuzat să dea curs solicitării. Într-un final, în 10 aprilie, acesta a fost revocat din funcţia de inspector coordonator al Inspectoratului Judeţean Alba', mai subliniază DNA.

Tag-uri: DNA, PNL Cluj, Rareş Pop
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ