UPDATE Patronul României Libere, Dan Adamescu, a fost reţinut de DNA pentru dare de mită

| 05 iun, 2014

Omul de afaceri Dan Adamescu a fost reţinut, joi, în dosarul în care este suspectat că le-ar fi dat mită 20.000 de euro judecătorilor Ion Stanciu şi Elena Rovenţa, pentru ca aceştia să dispună în dosare de insolvenţă soluţii favorabile unor firme la care omul de afaceri era acţionar, potrivit DNA.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de omul de afaceri Dan Adamescu pentru săvârşirea a două infracţiuni de dare de mită.

"În ordonanţa de efectuare a urmăririi penale se arată că, în cauză, există date şi aspecte din care rezultă indicii rezonabile că, în cursul lunii decembrie 2013, suspectul Adamescu a remis, prin intermediari, sumele de 15.000 euro, respectiv 5.000 euro, inculpaţilor Ion Stanciu şi Elena Rovenţa, judecători la Tribunalul Bucureşti - Secţia VII Civilă, pentru ca, în schimb, magistraţii să dispună, în dosare privind procedura insolvenţei, soluţii favorabile unora dintre societăţile la care este acţionar", se arată într-un comunicat al DNA.

Patru judecători de la Tribunalul Bucureşti, acuzaţi de procurorii DNA că au primit mită de la practicieni în insolvenţă, lichidatori sau administratori judiciari, au fost arestaţi pentru 30 de zile, potrivit unei decizii de marţi a Curţii de Apel Bucureşti.

CAB a admis propunerea de arestare preventivă formulată de DNA pentru Ion Stanciu, Mircea Moldovan, Elena Rovenţa şi Ciprian Sorin Viziru, judecători la Tribunalul Bucureşti - Secţia VII civilă, însă decizia nu este definitivă iar cei patru judecători au făcut contestaţie.

Potrivit DNA, cei patru judecători, personal sau prin intermediari, au pretins şi primit de la practicieni în insolvenţă, lichidatori sau administratori judiciari, administratori ai întreprinderii profesionale unipersonale cu responsabilitate limitată sume de bani, bunuri, servicii în scopul de a îndeplini/a nu îndeplini sau a întârzia un act privitor la îndatoririle de serviciu ori pentru a-şi exercita influenţa pe lângă magistraţii judecători, de la diverse instanţe din Bucureşti sau din ţară, utilizând informaţii deţinute prin prisma atribuţiilor deduse judecăţii, pe care le-au pus la dispoziţia lichidatorilor judiciari implicaţi sau interesaţi în procedura insolvenţei unor societăţi comerciale.

Potrivit referatului DNA, judecătorul Mircea Moldovan a deschis în mod ilegal, în anul 2013, procedura de insolvenţă a clubului Oţelul Galaţi, deţinut de Dan Adamescu, şi a desemnat ca lichidator judiciar pe unul dintre apropiaţii săi.

Astfel, la data de 10.07.2013, judecătorul sindic Mircea Moldovan a admis, la solicitarea acţionarilor FC Oţelul Galaţi, cererea de intrare în insolvenţă a societăţii care administrează fosta campioană a României, iar magistratul a desemnat-o preferenţial pe Monica Borza în calitate de administrator judiciar.

Tot atunci, judecătorul i-a spus Monicăi Borza că va soluţiona 'opoziţiile şi problemele' care vor apărea în acest dosar conform intereselor acesteia.

De asemenea, în scopul deschiderii ilegale a procedurii de insolvenţă a SC FC Oţelul SA, în data de 2 septembrie 2013, judecătorul i-a comunicat Monicăi Borza că nu a lăsat la arhiva instanţei dosarul respectiv, întrucât din documente ar rezulta că societatea a înregistrat în cursul anul 2012 un profit de 27 miliarde lei vechi, ceea ce ar putea declanşa un scandal de presă cu privire la faptul că a admis deschiderea procedurii falimentului la o societate aflată pe profit.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ