Horea Uioreanu, acuzat de luare de mită, rămâne în arest

| 07 iun, 2014

Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, rămâne în arest preventiv după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i-a respins vineri noaptea contestaţia, decizia fiind definitivă.

Uioreanu a primit pe 29 mai mandat de arest preventiv de 30 de zile pentru corupţie, în urma unei hotărâri pronunţate de Curtea de Apel Cluj.

De asemenea, în arest preventiv rămân şi oamenii de afaceri Ioan Bene şi Vasile Pogăcean, cercetaţi în acelaşi dosar.

Horea Uioreanu este acuzat de luare de mită în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată în forma participaţiei improprii ca instigator şi complicitate la spălare de bani, Ioan Bene - de dare de mită în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată sub forma participaţiei improprii ca instigator şi spălare de bani, iar Vasile Pogăcean - de două infracţiuni de dare de mită, ambele în formă continuată.

Potrivit DNA, în anul 2011, a fost încheiat contractul de lucrări între Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca RA, în calitate de achizitor şi asocierea SC Napoca SA - SC Icco Systems SRL - SC Geo Arc Srl, în calitate de executant, având ca obiect prima etapă de executare, finalizare şi întreţinerea lucrării 'Pistă de decolare aterizare de 3.500 m şi suprafeţe de mişcare aferente' la un preţ de peste 32,4 milioane euro, durata fiind stabilită la 3 ani, respectiv până la 5 septembrie 2014, iar finanţarea investiţiei urma a fi asigurată din bugetul judeţului.

Pe parcursul executării contractului acesta a fost adiţionat cu 24 de acte adiţionale care au crescut valoarea contractului până la suma totală de peste 42 milioane euro.

'Probaţiunea administrată în prezenta cauză a stabilit că, pe fondul cointeresării materiale a preşedintelui CJ Cluj, omul de afaceri Ioan Bene a convenit cu acesta să realizeze în continuare lucrări din etapa a doua a proiectului, în sensul de a construi platforma de parcare aeronave Apron 4, în lipsa oricăror forme legale şi transparente de evaluare şi acordare a unei astfel de lucrări finanţate din bani publici, prin ignorarea principiilor concurenţei şi transparenţei stabilite de legiuitor prin OUG 34/2006 (în lipsa oricărei documentaţii, licitaţii, contractări). Urmare a celor convenite, inculpatul Bene a dispus angajaţilor săi construirea platformei Apron 4, lucrare ce a fost demarată la finele lunii octombrie 2013 şi finalizată în luna martie 2014', susţin procurorii.

De asemenea, pentru a dispune alocări de resurse de la bugetul CJ Cluj pentru plăţile efectuate la lucrările de la contract, precum şi pentru alte proiecte aflate în derulare, tot cu finanţare de la bugetul judeţean, se reţine că, în perioada octombrie 2012- martie 2014, Ioan Bene a remis lui Uioreanu suma de 278.000 lei, după cum urmează: în octombrie 2012 - 100.000 lei, în martie 2013 - 40.000 lei, în aprilie 2013 - 20.00 euro (echivalent a cca. 86.000 lei), în 8 septembrie 2013 - 5.000 euro (echivalent a cca. 22.000 lei), în 5 octombrie 2013- 20.000 lei, în 6 martie 2014 - 10.000 lei.

În mai 2014, omul de afaceri a mai remis preşedintelui CJ Cluj 22.320 lei (echivalent a 5.000 de euro), sumă ce a reprezentat achitarea unui contract având ca obiect un sondaj de opinie comandat de edilul judeţului în contextul campaniei electorale privind alegerile europarlamentare.

'Probaţiunea dosarului a stabilit că, pentru a disimula mita primită, inculpatul Uioreanu, la înţelegere cu Bene, a solicitat reprezentantului societăţii ce a efectuat sondajul de opinie încheierea fictivă a unui contract cu SC Napocamin SRL deţinută de omul de afaceri, sens în care au fost întocmite în fals, contractul 1.8/12.05.2014 precum şi factura fiscală 034/23.05.2014 ce purta asupra sumei de 22.320 lei. Practic, prin încheierea actelor false s-a încercat disimularea adevăratei convenţii între părţi, acte menit să ascundă adevărata natură a provenienţei a banilor, cunoscând că acesta constituie obiect al infracţiunilor corelative de dare şi luare de mită', se afirmă în comunicat.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ