Blejnar, la DNA: Am venit să cer anchetatorilor închiderea dosarului de corupţie în cazul meu

| 05 iun, 2014

Fostul şef al ANAF Sorin Blejnar a declarat joi, că a depus la DNA un memoriu care are la bază două decizii penale prin care mai mulţi judecători au atestat că nu este implicare în dosarul în care este cercetat, alături de soţii Nemeş, precizând că cere procurorilor să închisă dosarul în cazul său.

Sorin Blejnar a spus că a venit la Direcţia Naţională Anticorupţie fără să fie citat, precizând că a depus un memoriu prin care le solicită procurorilor să închidă urmărirea penală în cazul său, în dosarul de evaziune fiscală de peste 15 milioane de euro, în care este cercetat alături de fostul său şef de cabinet, Codruţ Marta, fostul şef al Autorităţii Naţionale a Vămilor Viorel Comăniţă, fostul şef al Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă Constanţa Dan Secăreanu, de soţii Radu şi Diana Nemeş şi de mai mulţi administratori de firme.

Blejnar a precizat că memoriul are la bază două decizii în care un judecător de la Curtea de Apel Bucureşti şi alţi trei magistraţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au arăta că el nu are vreo implicare în acest dosar.

Fostul preşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) a mai spus că, în ultimul an de anchetă, nu au existat persoane sau martori în dosar care să facă referire la fapte penale în cazul său.

Întrebat de ce depune acest memoriu abia acum, în condiţiile în care cele două documente sunt din anul 2013, Blejnar a spus că în urmă cu o săptămână anchetatorii DNA i-au pus la dispoziţie materialul de urmărire penală, pe un DVD, şi că a hotărât depunerea acestui memoriu după studierea integrală a acestuia.

Blejnar a precizat că este vorba de dosarul penal "54" şi că, potrivit celor două motivări, judecătorii ar fi constatat că nu există indicii în ceea ce îl priveşte, atunci când a atacat la instanţă ordonanţa procurorilor prin care i se stabilea interdicţia de a părăsi ţara.

Întrebat ce mai ştie de Codruţ Marta, Blejnar a spus că nu doreşte să fie întrebat în legătură cu acest aspect. Blejnar a mai spus că pe Radu şi Diana Nemeş nu îi cunoaşte.

Sorin Blejnar a stat în sediul DNA aproximativ o oră.

Fostul şef al ANAF, Sorin Blejnar, a fost şi în 26 mai la DNA, procurorii aducându-i atunci la cunoştinţă că i-au modificat încadrarea juridică a faptelor de care este acuzat, prin prisma noilor coduri.

Blejnar spunea atunci că s-a modificat şi calitatea sa în dosar, din învinuit în suspect, aşa cum prevede noul Cod de procedură penală, şi că a dat o declaraţie, menţionând că este nevinovat.

Sorin Blejnar este acuzat de procurorii DNA că ar fi sprijinit, din mai 2011 până în iulie 2012, un grup infracţional care ar fi iniţiat un amplu mecanism evazionist vizând sustragerea de la plata accizelor a unor cantităţi de motorină vândute sub denumirea unor produse petroliere inferioare.

Radu Nemeş, considerat de procurori coordonatorul grupului infracţional organizat, şi Diana Nemeş, administrator la SC Excella Real Grup SRL, sunt acuzaţi de complicitate la evaziune fiscală.

Diana Nemeş a fost extrădată din SUA în 7 mai, iar soţul acesteia a fost adus în ţară în 15 mai. Instanţa a confirmat, în zilele în care au fost aduşi, mandatele de arestare preventivă emise pe numele lor în iulie 2012.

Soţii Nemeş au fost aduşi în ţară după ce Curtea Districtuală Washington a dispus extrădarea lor. Anterior, aceştia au fost arestaţi de autorităţile judiciare din SUA, în baza cererii de extrădare transmisă, prin intermediul Biroului Interpol din cadrul Poliţiei Române, în localitatea Yelm, statul american Washington.

Pe numele soţilor Nemeş a fost emis, în 11 iulie 2012, un mandat de arestare preventivă în lipsă. Tot atunci a fost emis mandat de arestare preventivă în lipsă şi pentru Codruţ Marta, acuzat de complicitate la evaziune fiscală şi constituire a unui grup infracţional organizat, acesta fiind dispărut din 25 mai 2012 şi dat în urmărire internaţională din 30 mai.

Direcţia Naţională Anticorupţie arăta, în referatul prin care a cerut arestarea mai multor persoane în acest dosar, că Marta a plecat din ţară în mai 2011, dar că până în aprilie 2012 a ţinut constant legătura cu omului de afaceri Radu Nemeş, cu Sorin Blejnar şi ANAF.

Potrivit Ordonanţei de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori, în perioada mai 2011 - iulie 2012, Radu Nemeş, Diana Nemeş, George Guliu, Dumitru Chirvăsitu, Andrei Florin Jugănaru au constituit şi coordonat o grupare infracţională organizată prin iniţierea unui amplu mecanism evazionist care a vizat sustragerea de la plata accizelor aferente a peste 33.000 de tone de motorină care au fost comercializate pe piaţa internă sub denumirea unor produse petroliere inferioare. În această modalitate, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 15.203.024 de euro, reprezentând accize şi TVA neachitate.

Concret, motorina era achiziţionată în regim suspensiv de la plata accizelor, în scopul declarativ de a fi transformată în păcură. În realitate, motorina era de fapt revândută ca atare prin staţiile de distribuţie de carburanţi.

În referat, anchetatorii anticorupţie arată că gruparea suspectată de evaziune fiscală era structurată pe mai multe paliere, unul dintre paliere fiind denumit de procurori "palierul de protecţie".

Potrivit procurorilor, din acest palier făceau parte fostul şef al ANAF, Sorin Blejnar, Alexandru Codruţ Marta (dat dispărut din 25 mai şi dat în urmărire internaţională din 30 mai) şi Viorel Comăniţă.

Procurorii DNA susţin că, din indiciile obţinute, Codruţ Marta se baza pentru menţinerea în funcţie, până la mijlocul lunii aprilie, a lui Sorin Blejnar şi Viorel Comăniţă pe relaţiile deţinute de omul de afaceri Emilian Schwartzenberg la nivel guvernamental.

Procurorii anticorupţie arată, în documentul citat, că Alexandru Codruţ Marta ar fi promis că-l va convinge pe Sorin Blejnar să mai rămână o perioadă la conducerea ANAF în interesul omului de afaceri Radu Nemeş.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ