Havrileţ (ANRE): Consumatorii de energie vor plăti aceleaşi tarife, chiar dacă pleacă Enel

| 11 iul, 2014

Consumatorii de energie nu vor fi afectaţi de decizia Enel de a-şi vinde activele de distribuţie şi furnizare din România, întrucât tarifele aferente acestor companii sunt valabile până în 2018, a declarat, vineri, Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

"Consumatorii nu vor fi afectaţi negativ de decizia Enel, pentru că tarifele care sunt în funcţiune acum pentru companiile de distribuţie şi furnizare deţinute de Enel vor fi valabile şi pentru noul proprietar', a arătat Havrileţ.

Potrivit acestuia, tarifele reglementate de furnizare şi distribuţie pentru fiecare companie au fost aprobate pentru perioada 2013-2018, însă sunt revizuite anual.

'Eventual tarifele ar putea scădea, dacă viitorul proprietar are o capacitate de investiţie mai mare şi alocă mai mulţi bani pentru investiţii', a completat oficialul ANRE.

Enel a achiziţionat în perioada 2005-2006, în România, trei companii de distribuţie şi furnizare a energiei, respectiv fostele filiale Electrica Muntenia Sud (inclusiv în Bucureşti), Electrica Dobrogea şi Electrica Banat.

Totodată, compania deţine şi locul trei pe piaţa producţiei de energie regenerabilă, având în portofoliu mai multe parcuri eoliene în România.

Grupul energetic italian Enel a anunţat că boardul său a convenit asupra unui plan de a vinde activele sale de producere a energiei în Slovacia şi de distribuţie şi vânzări din România. 

Vânzarea activelor de producţie din Slovacia şi a celor de distribuţie şi vânzări din România sunt parte a unui program mai larg de vânzări de active în valoare de şase miliarde de euro, început în 2013, şi care vizează reducerea datoriei Enel. Până în prezent, acest program a generat suma de 1,6 miliarde de euro. 

Activele din Slovacia şi România, împreună cu alte active non-strategice, vor contribui cu peste 4,4 miliarde de euro /6 miliarde dolari/ la acest program, a anunţat compania într-un comunicat. 

Vânzările vor implica o participaţie de 66% în Slovenske Elektrarne din Slovacia, 64,4% în Enel Distribuţie Muntenia SA şi Enel Energie Muntenia SA, 51% în Enel Distribuţie Banat SA, Enel Distribuţie Dobrogea SA şi Enel Energie SA, precum şi 100% din acţiunile Enel România Srl. 

În cazul activelor din România este vorba despre companii care gestionează o reţea de 91.000 de kilometri ce distribuie aproximativ 14 TWh pe an (cu o cotă de piaţă de 34%) şi care vând aproximativ 9TWh/an unui număr de aproximativ 2,6 milioane clienţi, dintre care 2,4 milioane sunt clienţi rezidenţiali (aproximativ 20% din piaţa de retail) şi 200.000 sunt companii. 

În anul 2013 aceste companii au avut venituri de 1,118 miliarde euro şi au generat un profit operaţional de 289 milioane de euro.

Grupul italian Enel precizează că a informat în mod oficial subsidiarele sale din Slovacia şi România, precum şi acţionarii minoritari (companii sau entităţi controlate de stat) despre debutul procesului de vânzare şi a desemnat drept consultanţi financiari BNP Paribas şi Deutsche Bank pentru activele din Slovacia şi Citigroup şi Unicredit pentru activele din România în sprijinul operaţiunilor de vânzare. 

Compania menţionează, totodată, că va furniza la timp guvernelor informaţiile relevante.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ