Dronele cu cameră video: ori interzise, ori înregistrate la Autoritatea Aeronautică și asigurate

| 23 ian, 2014

Un ordin recent emis de Ministerul Transporturilor interzice zborul dronelor ușoare cu cameră video, dacă nu sunt înregistrate la Autoritatea Aeronautică Civilă și dacă nu sunt asigurate.

Ordinul 8/2014 al Ministerului Transporturilor, intrat în vigoare pe 21 ianuarie, vine să reglementeze „condiţiile de operare în spaţiul aerian naţional a aeronavelor civile motorizate fără pilot la bord”. Această categorie include și dronele ușoare, atât de populare în ultima vreme, mai ales în rândul celor care montează pe ele camere video și fac filmări aeriene.

Actul normativ impune condiții stricte pentru folosirea acestor tipuri de aparate, pe care le împarte în două mari clase, mai grele de 150 kg și mai ușoare de 150 kg. Ca să aibă drept să le ridice în aer, proprietarii trebuie să îndeplinească o serie de condiții, în funcție de categoria în care se încadrează.

Mai departe, la art. 5, ordinul precizează că nu se aplică aeromodelelor și „aeronavelor civile motorizate fără pilot la bord şi cu masa maximă la decolare mai mică sau egală cu 1 kg”, adică dronelor ușoare. Însă, pentru a fi exceptate de la prevederile ordinului, aceste aparate trebuie să nu aibă montată pe ele „aparatură pentru filmare sau transmisie de date”.

Cu alte cuvinte, o dronă ușoară cu cameră video montată nu mai este exceptată de la ordin și se încadrează automat în clasa aeronavelor fără pilot mai ușoare de 150 kg. Pentru operarea acestora, proprietarii trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiții:

a.) deţine un certificat de identificare emis de Autoritatea Aeronautică Civilă Română sau un certificat de înmatriculare ori un document echivalent emis de alt stat;
b.) în cazul în care aeronava are o masă maximă la decolare mai mare de 15 kg, deţine un permis de zbor naţional emis de Autoritatea Aeronautică Civilă Română sau un document de certificare tehnică echivalent emis de alt stat, recunoscut de Autoritatea Aeronautică Civilă Română;
c.) aeronava este asigurată, după caz, conform legii, pentru daune produse terţilor.

Dronele ușoare sunt la mare modă printre iubitorii de gadgeturi. Aparatele sunt de vânzare la magazinele online de electronice și au performanțe impresionante: pot fi operate de la 300 m și zboară cu vieteze de până la 10 m/s.

Mai nou, pasionații de gadgeturi montează camere video pe drone și le ridică în aer pentru a realiza filmări la înălțime.

Click AICI pentru a vedea o filmare aeriană a Bucureștiului cu ajutorul unei drone sau AICI pentru a vedea imagini de pe șantierul autostrăzii Orăștie-Sibiu.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ