Efectul Iohannis – România dezbinată până la sânge?

| 19 noi, 2014

Incidentul de la Sibiu pune în evidență un fapt extrem de îngrijorător și de distructiv pentru democrația românească. După cei 10 ani de dezbinare continuă și de conflict cultivate de Traian Băsescu, politica pumnului în gură a devenit ceva obișnuit, în loc să fie un exces rapid și ferm condamnat de comunitate.

În seara alegerilor, la Sibiu, s-a petrecut un fapt pe cât de reprobabil, pe atât de definitoriu pentru starea de profundă dezbinare și chiar de ură cu accente violente care se întâlnește la ora actuală în societatea românească. Deputatul PSD de Sibiu Ioan Axente a fost la un pas să fie luat la bătaie de mai mulți participanți la mitingul ad-hoc care a avut loc după închiderea urnelor și aflarea primelor rezultate. Ba chiar câțiva dintre manifestanți au încercat să îi răstoarne mașina parlamentarului sibian, de furie că Ioan Axente avea lipit pe bordul mașinii un afiș cu Victor Ponta, în timp ce restul celor prezenți asistau liniștiți la scena care, în final a fost dezamorsată de intervenția autorităților.

Citeşte şi: Domnul președinte Iohannis VREA

Incidentul pune în evidență un fapt extrem de îngrijorător și de distructiv pentru democrația românească. După cei 10 ani de dezbinare continuă și de conflict cultivate de Traian Băsescu, politica pumnului în gură a devenit ceva obișnuit, în loc să fie un exces rapid și ferm condamnat de comunitate.

Cel puțin la fel de grav ca reacția pasivă a celor care asistau la agresarea deputatului sibian este și comportamentul lui Klaus Iohannis vizavi de incidentul în discuție. Deși el era cel a cărui victorie în alegerile prezidențiale era sărbătorită în cadrul respectivului miting, Klaus Iohannis nu a condamnat în niciun fel excesele la care s-au dedat susținătorii săi, girându-le implicit, prin tăcere, agresivitatea.

Klaus Iohannis își începe urât mandatul, demonstrând că, dincolo de poleiala de civilizație și de pretinsul respect față de adversarii politici, are un comportament mai degrabă anti-democratic și în totală opoziție față de ceea ce se așteaptă de la președintele tuturor românilor. În loc să fie primul care să întindă mâna taberei învinse, președintele ales pare să fie adeptul aceleiași politici a dezbinării pe care Traian Băsescu și-a construit mandatele și care i-a adus pe oameni în situația de a uita de argumente și a ceda isteriei violente.

Citeşte şi: Adrian Papahagi dezvăluie care este PRIMUL TEST pentru Iohannis în funcția de șef al statului

Iohannis joacă însă pe o carte periculoasă, care s-ar putea întoarce oricând împotriva sa și a propriei tabere. Dovadă ceea ce s-a întâmplat în iarna 2011-2012 și consecințele urii pe care Traian Băsescu a cultivat-o.

Iar dacă nu este capabil să învețe din greșelile trecutului, Iohannis ar trebui să ia în seamă măcar faptul că, din punctul de vedere strict al interesului țării pe care o va conduce, a juca pe cartea dezbinării înseamnă uriașe energii irosite în războaie. Or, acestea care ar putea fi altminteri canalizate către atingerea consensului pe acele teme mari de reformă, precum regionalizarea, modificarea Constituției, sau a Codului electoral, care sunt esențiale pentru dezvoltarea României și care, în final, vor constitui elementele funcție de care mandatul lui Klaus Iohannis ca președinte va fi considerat sau nu a fi fost unul fructuos.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

3 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
19 noi, 2014
marginean
sa ia atitudine daca cineva s-a scobit in nas si a spus ca asa a vazut la Ponta, treaba pentru care i s-a dat un brinci! Sunteti grozavi ce bine stiti ce ar trebui sa faca viitorul presedinte, dar voi ziaristii ce faceti in afara de a falsifica adevarul si a va vinde la penali?
19 noi, 2014
popa sarbu
pai regionalizarea,revizuirea,erau trecute la programul USL
inca nu s-au realizat?
regretabil ce s-a intamplat....dar la Pungesti totusi,taranii n-au scapat de bataie..
el a scapat
nu inteleg ce cauta afisul pe geam...conform legii nu avea voie
sau parlamentarii au voie orice,numai votantii au obligatii?
sunt putin neclar...a inceput deja mandatul lui Iohannis?
19 noi, 2014
marian maxim
Popa Sarbu
Trebuia si el bagat in duba si bumbacit cum au fost cetatenii din Pungesti, care el ca un om politic ce este ( sau animal de cotroceni ), cica ii reprezinta prin guvern. Te doare sa fi cetatean? Te asteptam sa iti facem cu mana printre gratii

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ