Laura Codruţa Koveşi despre PROBLEMA cu care se confruntă DNA-ul

| 27 noi, 2014

Procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, susține că numirea politică a procurorilor este unul dintre elementele nocive ale sistemului judiciar. Spre exemplu, Kovesi explică că în conducerea DNA se poate trezi oricând cu un nou procuror, fără ca ea măcar să știe despre cine este vorba.

În cadrul studiului ”Indexul sustenabilității DNA”, realizat pentru a a evalua instituția DNA-ului, Kovesi dă cărțile pe față și oferă un interviu în care vorbește despre marile probleme din sistemul judiciar.

Q: Ce schimbări ați aduce în procedura de numire?

Laura Codruța Kovesi: Aș scoate Ministerul Justiției și președintele din ecuație. Aș da la CSM. Și aș schimba modalitatea de recrutare a membrilor CSM și de revocare a lor. Adică trebuie întărit puțin și CSM. Nu merge pe criteriul numeric.

Q: Dar atunci e o situație paradoxală. Teoretic, am vrea sa meargă la CSM aceste decizii, dar CSM-ul actual dezamăgește.

Laura Codruța Kovesi: E vorba despre sistemul de checks and balances. Asta vrem cu toții. În 2005, a fost un pas important. S-au instituit niște termene pentru funcții de conducere și niște proceduri transparente de selecție. Sigur, nu poți pune concurs pentru funcția de Procuror General, dar să faci totuși o procedură.

Q: Deci practic dvs. aveți control pe funcțiile de conducere doar indirect?

Laura Codruța Kovesi: Indirect, da.

Continuarea pe ştiripesurse.ro

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ