Parlamentarii şi-au VOTAT pensiile speciale. Reacţia Alinei Gorghiu, copreşedinte PNL UPDATE

| 16 iun, 08:34

Senatul şi Camera Deputaţilor s-au reunit astăzi în şedinţă comună, pe ordinea de zi aflându-se şi proiectul de lege privind pensiile speciale pentru parlamentari. Au votat pentru pensiile speciale 303 parlamentari, 124 împotrivă, iar doi s-au abţinut.

UPDATE. Întrebată cum a decursul votul, Alina Gorghiu, copreşedinte PNL, a spus că "nu pot să răspund la întrebare, pentru că am stat cu spatele la sală, am stat în prima bancă."

"Nu stiu daca a mai existat alt coleg care sa fi votat. Eu va spun comportamentul grupului parlamentar al Partidului National Liberal a fost acela de a vota impotriva. Daca a existat un coleg care s-a abtinut sau care sa voteze in favoarea proiectului nu stiu", a mai declarat Alina Gorghiu, citată de RomâniaTV.

 

UPDATE. Legea votată azi prevede că, după pensionare, un parlamentar cu un mandat ar urma să primească, pe lângă pensia din sistemul public, o indemnizaţie lunară de aproximativ 1.550 de lei, cel cu două mandate ar primi 3.100 de lei, iar cei cu minimum trei mandate ar câştiga, în plus, aproximativ 4.600 de lei.

Legea trebuie promulgată de preşedintele Klaus Iohannis.

 

Grupul liberal a solicitat scoaterea de pe ordinea de zi a acestui proiect de lege, însă propunerea a fost refuzată prin vot, înregistrându-se 117 voturi "pentru" și 289 de voturi "împotrivă".

“Am solicitat neintroducerea pe ordinea de zi a proiectului de modificare a Statutului deputaţilor şi senatorilor care prevede practic înfiinţarea unei pensii parlamentare speciale. Mi s-a răspuns că, având în vedere că raportul este gata, trebuie introdusă pe ordinea de zi şi, eventual, dacă plenul vrea să o scoată de pe ordinea de zi, o să o facă. Mie mi se pare că, în ciuda unei reacţii extrem de clare din partea opiniei publice, în ciuda unui evident tratament legislativ preferenţial pe care îl manifestă coaliţia majoritară, în continuare vor să adopte această propunere legislativă privitoare la pensiile parlamentarilor, chestiune cu care noi nu suntem de acord. Vom vota împotrivă şi ne vom opune adoptării acestei propuneri legislative care instituie practic un sistem preferenţial de acordare a pensiilor pentru parlamentari”, a declarat, ieri, liderul deputaţilor liberali, Ludovic Orban, la finalul Birourilor reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Întrebat dacă a înţeles care sunt cele trei praguri de calcul al pensiei în funcţie de vechime, el a răspuns:

“Nu am înţeles. Aici întrebaţi pe iniţiatori pentru că ei sunt specialişti în calcule. Singurul lucru pe care l-am înţeles este că într-un fel trebuie liniştiţi parlamentarii din coaliţia majoritară care (…) nu vor mai avea locuri pe liste, că după ce nu vor mai fi pe liste o să primească o pensie mai mare. Asta este logica de acţiune a majorităţii guvernamentale”.

Potrivit proiectului de lege care modifică Statutul parlamentarului, deputaţii şi senatorii au dreptul, după exercitarea mandatului, la cerere, la împlinirea vârstei standard, la o indemnizaţie lunară pentru activitatea de parlamentar. De această indemnizaţie beneficiază cei care nu mai au calitatea de parlamentar.

Citeste si: Aleşii, mai aproape de pensiile speciale. Cât s-ar cheltui la bugetul de stat

“Cuantumul indemnizaţiei se acordă în limita a trei mandate şi reprezintă produsul obţinut prin înmulţirea numărului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizaţia brută lunară aflată în plată. Cuantumul indemnizaţiei îl reprezintă produsul obţinut prin înmulţirea numărului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizaţia brută lunară realizată în luna anterioară solicitării de pensionare. Pentru mandate incomplete, indemnizaţia se calculează proporţional cu perioada de mandat efectiv exercitată, dar nu mai puţin de 6 luni de activitate parlamentară”, se arată în proiectul de lege.

Indemnizaţia de parlamentar ar urma să se actualizeze ori de câte ori se majorează sau se indexează indemnizaţia brută lunară a unui deputat sau senator aflat în exercitarea mandatului, cu aceeaşi dată. Indemnizaţia de parlamentar se cumulează cu orice tip de pensie stabilită în sistemul public de pensii sau în alt sistem de pensii neintegrat sistemului public, precum şi cu orice alte venituri realizate. Indemnizaţia este supusă impozitului pe venit şi contribuţiei de asigurări sociale de sănătate şi se suportă din bugetul de stat, mai spune textul proiectului de lege. Potrivit calculelor iniţiatorilor, un fost deputat sau senator care a avut trei mandate va primi o indemnizaţie specială de 4.000 de lei, iar unul care a avut un singur mandat va primi 1.500 de lei.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ