Reducerea CAS – România, pe picioarele ei

| 15 iun, 2014

Zilele acestea, o parte importantă a presei, mai cu seamă cea aservită Cotroceniului, a prezentat discuţiile dintre Guvernul român şi delegaţia FMI ca pe un mare eșec. A fost, oare a câta oară, o tentativă nereuşită de a pune sub semnul întrebării performanţele obţinute de Cabinetul Ponta în cei doi ani de guvernare.

Chiar dacă dialogul dintre Executiv şi FMI nu s-a încheiat cu un acord, realitatea este că țara noastră nu depinde de ajutorul financiar internațional și poate implementa unele măsuri mult așteptate de români fără a crește taxele și impozitele.

Una din măsurile mult așteptate de către companii și angajați o reprezintă reducerea CAS la angajator cu 5%. Cu toate că executivul condus de Victor Ponta și-a asumat implementarea acestei reduceri de taxe, măsura nu a putut fi implementată până în acest moment pentru a nu produce unele dezechilibre bugetare. Majorarea încasărilor bugetare și continuarea trendului de creștere economică de anul trecut și în 2014 vor permite reducerea contribuțiilor sociale începând cu luna octombrie. Totodată, conform premierului Victor Ponta, reducerea CAS cu 5 procente nu va necesita introducerea de noi taxe și impozite sau majorarea celor existente.

Cu toate că multe voci critice la adresa guvernului au acuzat că aplicarea reducerii la contribuțiile sociale nu se poate face fără aprobarea finanțatorilor internaționali, măsura poate fi implementată și fără condițiile impuse de FMI și Comisia Europeană care ar fi anulat beneficiile măsurii guvernamentale. Chiar dacă Executivul și finanțatorii internaționali nu au ajuns la un punct comun în privința reducerii CAS, acordul de precauție cu FMI și Comisia Europenă este în continuare în vigoare. Singurul dezavantaj al acestei situații este că țara noastră nu va putea accesa o tranșă de împrumut până la emiterea unei noi scrisori de intenție care să fie aprobată de finanțatorii internaționali. Această situație va exista până în noiembrie 2014, când delegația FMI și a Comisiei Europene va efectu o nouă vizită.

Ministrul pentru Buget, Liviu Voinea a precizat că situația în care se află acum acordul nu are nicio relevanță pentru țara noastră deoarece guvernul nu a utilizat banii acordați de către instituțiile financiare internaționale, România având în acest moment o rezervă de aproape 7 miliarde de euro. "Acordul este în funcțiune. Nu este suspendat, nu este rupt, acordul este în vigoare, discuțiile continuă pe marginea următoarei scrisori de intenție. Într-adevăr, daca am vrea, nu se iau banii din acele tranșe. Dar oricum nu am accesat banii din acele tranșe, nici în actualul, nici în precedentul acord", a declarat Liviu Voinea.

Totodată, relaţia dintre România şi finanțatorii internaționali nu va avea efecte asupra  spred-urilor CDS, investitorii neavând astfel motive să se teamă de actuala situație în care se află acordul. În celași timp, țara noastră va putea beneficia în continuare de așa numitele top-up-uri la fondurile europene, ceea ce presupune că pe parcursul derulării asistenței Comisiei Europene, în loc de 15% din valoarea proiectelor, România va achita din fonduri proprii doar 5%.

Faptul că acordul cu FMI se desfășoară în continure fără a oferi țării noastre posibilitatea de a se împrumuta la organismul financiar internațional, nu conferă niciun motiv de îngrijorare. Negocierile pentru o nouă scrisore de intenție vor putea continua începând cu luna noiembrie, ceea ce va permite guvernului să implementeze scăderea CAS fără a fi nevoie să crească taxele așa cum solicitaseră creditorii internaționali.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ