STENOGRAME DNA - Încă un primar de municipiu se vedea stăpânul poliţiei

| 04 iun, 08:38

După Gheorghe Nichita, primarul Iaşului, încă un primar de municipiu a fost prins de procurorii DNA în postura de pretins stăpân al poliţiei. Janos Mezei, primar al municipiului Gheorgheni din judeţul Harghita, i-a spus unui om de afaceri care formulase un denunţ împotriva lui că are control asupra tuturor poliţiştilor din localitate, potrivit unei declaraţii cuprinse în rechizitoriul prin care edilul a fost trimis în judecată de DNA.

Declaraţia îi aparţine lui Zsolt Virag, administratorul SC Monturist SRL, care l-a denunţat pe Janos Mezei pentru abuz în serviciu.

Martorul mai susţine că a înregistrat audio şi video discuţia în care primarul făcea respectivele afirmaţii şi a predat ulterior înregistrarea anchetatorilor.

"Mai menţionez că în discuţia purtată cu Mezei Janos în sala de şedinţe a primăriei, acesta mi-a mai spus că ştie conţinutul denunţului penal pe care l-am formulat împotriva sa, că i l-a arătat cineva din poliţie, menţionând că se ştie că era prieten cu toţi şefii din poliţia Gheorgheni şi că toţi poliţiştii erau în mâinile lui, depinzând de el şi că s-a interesat şi a aflat că eu nu mai puteam sub nicio formă să mai retrag acea plângere, ci doar să nu mai susţin sau să retractez ceea ce am declarat iniţial. (...) Mi-a precizat că ar fi putut să rezolve în mod favorabil lui dosarul cu poliţiştii din Gheorgheni, (...) dar nu poate face acest lucru din cauza unei (...) procuroare (...), care a fost trimisă special de DNA ca să îl termine. Mi-a spus că nu poate nici să stea de vorbă cu acea procuroare, că nu ajunge la ea", se precizează în declaraţia lui Zsolt Virag.

Potrivit martorului, primarul s-a lăudat, în cadrul aceleiaşi discuţii, că deşi are peste 20 de dosare penale, nu îi este teamă, deoarece "nimeni nu se va atinge de el", apoi a adăugat: "Va câştiga cine are spate mai mare".

Într-o altă declaraţie dată în dosar, martorul susţine că a fost şantajat de Janos Mezei, care l-ar fi ameninţat că va distruge societatea Monturist SRL cu sprijinul unui personaj politic influent din Ungaria.

"Mi-a răspuns că el de fapt nu are nimic cu mine ca persoană, dar în intenţia de a distruge SC Monturist SRL a plătit pe 'cineva mare' care va face acest lucru. (...) L-am întrebat pe Mezei Janos cine este acel 'cineva mare', însă mi-a răspuns că nu poate să îmi spună numele persoanei, dar mi-a precizat că este una foarte importantă", a declarat martorul.

Citeşte şi: Bileţelul care l-a dat de gol pe vicepreşedinte CJ Caraş Severin! Cum primea şpaga Ionesie Ghiorghioni

Conversaţia la care face referire Zsolt Virag a avut loc în ianuarie 2015 şi a fost interceptată de anchetatori. În timpul discuţiei, Janos Mezei afirmă că a dat dat o sumă importantă de bani unei persoane, pentru a-l ajuta în problema firmei Monturist:

"Virag Zsolt: Păi... Mie mi-e indiferent, de aceea am aşteptat până acum.

Mezei Janos: De aia... la Sf. Gheorghe am... A spus că vine în ianuarie, discutăm despre asta... Am fost afară, am vorbit cu el.

Virag Zsolt: Da...

Mezei Janos: A spus ceva şi a zis că ne întâlnim în ianuarie. Eu zic că în ianuarie nu ne vom întâlni... pentru că nu ne vom întâlni. Şi el are acolo destul de mult...

Virag Zsolt: Da... Deci... Eu nu vreau să fiu între unguri într-o asemenea prostie, înţelegi?

Mezei Janos: Nu, că la unguri nu aşa funcţionează...

Virag Zsolt: Păi asta e! Na, şi au făcut ei o expertiză din asta şi tot felul de tâmpenii, şi au spus să depun aici, la parchet, şi atâta a fost!

Mezei Janos: Şi eu am dat o grămadă de bani cuiva... ca să o ducă până la capăt".

Primarul Janos Mezei a fost trimis în judecată de procurorii DNA Târgu Mureş, în stare de arest la domiciliu, pentru abuz în serviciu, şantaj şi instigare la delapidare. În acelaşi dosar a fost deferită justiţiei şi Eva-Csilla Barabas, secretară în cadrul Primăriei Gheorgheni la data faptei, pentru delapidare.

Potrivit unui comunicat al DNA citat de Agerpres, în 2013, primarul Janos Mezei şi-a exercitat în mod fraudulos atribuţiile de serviciu, încheind, în numele municipiului Gheorgheni, un contract de vânzare - cumpărare a unei parcele de teren în suprafaţă de 400 mp, amplasată pe malul Lacului Roşu, prin care a înstrăinat acest bun către o societate. Procurorii susţin că acest teren nu putea să fie vândut deoarece constituia parte din capitalul social adus ca aport la SC "Monturist" SRL de către municipiul Gheorgheni (sub forma folosinţei bunului, prin concesionarea pe o durată de 49 de ani către respectiva societate).

În 17 ianuarie 2015, precizează DNA, edilul l-a somat pe administratorul firmei respective, denunţător în cauză, ca, în cel mult două zile (până în 19 ianuarie, ora 9,00), să vină la sediul primăriei şi să-şi prezinte demisia, în caz contrar urmând a suferi consecinţe negative, precum darea în vileag a unor fapte reale şi/ sau imaginare care îl vor determina să nu mai poată munci şi locui în Gheorgheni.

Citeşte şi: BOMBĂ! DNA cere anularea deciziei în cazul femeii care ar fi şantajat-o pe LIVIA STANCIU

"În acest mod, inculpatul Mezei încerca să îl determine pe administratorul SC "Monturist" SRL să renunţe la demersurile sale legitime de a obţine, prin diverse căi legale (acţiuni civile în justiţie, denunţuri penale etc.), restabilirea integrităţii patrimoniului societăţii. Acest demers al lui Janos Mezei a avut ca scop asigurarea şi pe viitor a folosinţei netulburate a terenului de 400 mp, obţinut ilegal de către reprezentantul firmei respective, în condiţiile arătate mai sus", se arată în comunicat.

În 30 ianuarie, judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Curţii de Apel Târgu Mureş a dispus admiterea contestaţiei Ministerului Public şi menţinerea faţă de Janos Mezei a măsurii controlului judiciar, impunându-i-se acestuia, printre altele, obligaţia suplimentară de a nu exercita activitatea de primar al municipiului Gheorgheni.

"Din mijloacele de probă administrate în cauză a rezultat că Janos Mezei a continuat să se comporte, în continuare, în anumite situaţii, ca primar al municipiului Gheorgheni, desfăşurând activităţi pentru determinarea consilierilor locali să adopte, în şedinţă, textul unei scrisori, al cărei iniţiator a fost el însuşi. Acest document urma să fie adresat din partea Consiliului Local Gheorgheni acţionarului majoritar al SC 'Monturist' SRL, cu solicitarea ca acesta din urmă să fie convins să îl oblige pe denunţător să-şi retragă sesizarea penală formulată împotriva inculpatului. Dezbaterile şedinţei Consiliului Local Gheorgheni din 16 februarie 2015 au fost înregistrate audio-video şi stocate pe un suport magnetic aflat în custodia unui consilier la Primăria Gheorgheni - Compartimentul Administraţie Publică Locală", subliniază sursa citată.

Conţinutul acestor înregistrări, menţionează DNA, deşi este, în principiu, accesibil publicului, poate fi pus la dispoziţia unei persoane interesate numai în anumite condiţii, stabilite clar într-un regulament de ordine şi funcţionare, adoptat de Consiliul Local Gheorgheni prin HCL189/2012.

"Potrivit acestui regulament, un cetăţean obişnuit poate solicita copii ale înregistrării, prin depunerea unei cereri în acest sens şi plata cheltuielilor de efectuare a copiei. În nicio situaţie, originalele nu pot fi puse la dispoziţia cetăţenilor obişnuiţi, nici la sediul instituţiei şi nici în altă parte. În aceste condiţii, la 17 februarie 2015, inculpatul Mezei, prevalându-se în continuare de funcţia sa de primar, deşi îi era interzis acest lucru în mod expres, a determinat-o pe secretara sa, Eva Csilla Barabas, să se deplaseze la biroul consilierului respectiv, să ia înregistrările şi să i le trimită la domiciliul său, lucru care s-a şi întâmplat ulterior", se mai spune în comunicat.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ