23 august 1944. Mesajul elogios al lui Victor Ponta către Regele Mihai

| 23 aug, 2014

Premierul Victor Ponta a transmis sâmbătă dimineața, cu ocazia împlinirii a 70 de ani de la evenimentele zilei de 23 august 1944, un mesaj elogios la adresa Regelui Mihai I al României, făcând referire la importanța rolului jucat de maiestatea sa la finalul celui de-al doilea Război Mondial și a deciziei istorice de a scurta implicarea țării în conflict prin aderarea la alianța Națiunilor Unite.

„23 august 1944 - moment de referinta pentru Romania, datorita Regelui Mihai. Se împlinesc azi șaptezeci de ani de la un act istoric, care a servit în cel mai înalt grad interesul național și a adus România în tabăra Națiunilor Unite, acolo unde tradiția alianțelor sale o punea firesc. 23 august 1944 nu a fost nici un act de trădare și nici începutul comunizării României, așa cum se încearcă să fie prezentat. Este contribuția noastră la scurtarea unui război distrugător, care a luat zeci de milioane de vieți!", a scris Victor Ponta pe Facebook.

Premierul consideră că ziua de 23 august 1944 reprezintă „o pagină majoră de istorie naţională" care trebuie cunoscută, înțeleasă și asumată de România, adăugând că regele Mihai a acționat, la doar 23 de ani, într-un mod „curajos și determinat".

„Confiscată şi denaturată de comunişti, trecută sub tăcere în epoca postrevoluţionară, ziua de 23 august 1944 este o pagină majoră de istorie naţională pe care trebuie să o cunoaştem, să o înţelegem şi să o asumăm în toată complexitatea ei.

Atunci când vorbim despre actul de la 23 august 1944 nu putem ignora rolul jucat suveranul de atunci al României, Mihai I. Un gest major şi decisiv al unui tânăr de 23 de ani care a înţeles pericolul în care se aflau ţara şi poporul său şi a acţionat curajos şi determinat", consideră șeful Executivului.

În continuare, premierul Ponta a redat un citat din discursul regelui Mihai către români, transmis la radio în seara zilei de 23 august.

„Români, în ceasul cel mai greu al istoriei noastre, am socotit în deplină înţelegere cu Poporul Meu că nu este decât o singură cale pentru salvarea Ţării de la o catastrofă totală: ieşirea noastră din alianţa cu puterile Axei şi imediata încetare a războiului cu Naţiunile Unite..."

Victor Ponta concluzionează că istoria postbelică a României trebuie privită „cu onestitate și fără idei preconcepute", iar românii care și-au dat viața pentru țara lor în timpul celui de-al doilea Război Mondial trebuie cinstiți, pentru că „au făcut supremul sacrificiu pentru supraviețuirea României".

„Că istoria a decis altfel în ceea ce privește soarta postbelică a României este altceva și trebuie să ne aplecăm cu onestitate și fără idei preconcepute asupra faptelor. Dincolo de orice, să cinstim memoria tuturor românilor care și-au dat viața pentru țara lor, atât pe fronturile din Est, cât și pe cele din Vest! Ei au făcut supremul sacrificiu pentru supraviețuirea României", a transmis premierul Victor Ponta pe pagina sa de Facebook.

 

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ