6 greşeli de igienă pe care le faci când găteşti

| 16 iul, 2014

Daca suferi de o indigestie sau de o toxiinfectie alimentara, s-ar putea sa nu fie de vina macelarul sau vanzatorul din piata.

Chiar daca el a transportat si a pastrat alimentele in conditii de maxima siguranta, este posibil sa fi facut chiar tu acasa vreo greseala, fara sa-ti fi dat seama, care sa-ti fi facut apoi rau. Exemplificam mai jos si speram ca nu (mai) faci asa ceva.

1. Lasi salata afara pana cand gratarul este gata
S-ar putea sa te plictisesti cat timp astepti sa se faca gratarul si sa te apuci de facut salata. Insa, atunci cand o termini, nu o lasa afara pentru mai mult de o ora pentru ca este o invitatie pentru bacterii sa se dezvolte. Dupa ce ai tinut salata afara o vreme, n-o mai baga in frigider pentru ca oricum nu mai e buna de mancat.
2. Folosesti acelasi tocator pentru taierea legumelor, dar si a bucatilor de carne cruda
Ai nevoie de doua tocatoare diferite: unul pentru carnea cruda si altul pentru legume. Aceasta masura este necesara pentru a reduce riscul de contaminare incrucisata.
3. Clatesti carnea inainte sa o gatesti
Ai putea crede ca faci ceva bun atunci cand clatesti carnea, dar de fapt iti transformi bucataria intr-un mediu foarte periculos pentru ca stropii de apa care sar imprastie bacteriile peste tot. Acest pas nu este necesar pentru ca oricum prin gatire se distrug toti microbii.
4. Nu speli buretele de vase
Poate ca nu te-ai gandi ca obiectul cu care speli vasele ar putea avea nevoie sa fie curatat, dar particulele de mancare ce patrund in burete se dezvolta, fiind foarte usor de transmis pe alte vase. Spala buretele o data pe zi in masina de spalat sau baga-l in cuptorul cu microunde pentru 1 minut. Cand sesisezi un miros ciudat, este timpul sa-l inlocuiesti.
5. Cumperi salata ambalata
E foarte simplu sa nu-ti mai bati capul cu spalatul frunzelor de salata, dar poate nu stii ca salata ambalata reprezinta un risc foarte mare de a contine patogeni precum E. coli sau chiar Salmonella, din cauza ca este deja spalata si poate contine picaturi de apa.
6. Folosesti aceeasi farfurie si aceleasi ustensile pentru a duce carnea la si de la gratar
Ar trebui sa folosesti  farfurii si ustensile diferite pentru carnea cruda si cea facuta pentru a nu se realiza acea contaminare incrucisata de care am scris mai sus.
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ