9 motive ca să mănânci zmeură. Puţini dintre noi ştiau aceste lucruri

| 13 mai, 2014

O porţie de 250 de grame de zmeură are numai 120 de calorii, 27 grame de carbohidraţi, 17 grame de fibre, 13 grame de zaharuri, două grame de proteine, un gram de grăsimi, zero mg de colesterol şi zero mg de sodiu.

Acest fruct cu miros plăcut şi gust acrişor, cu o aromă inconfundabilă conţine un procent foarte mare de antioxidanţi, de 50 de ori mai mult decât căpşunile, de trei ori mai mult decât kiwi şi de zece ori mai mult decât roşiile.

Iată 9 motive pentru care e bine să mănânci zmeură:

1. Împotriva cancerului
Cercetătorii susţin că zmeura este indicată pentru oprirea   dezvoltării celulelor canceroase şi a unor tumori la nivelul diverselor organe ale corpului, inclusiv colon. Studiile efectuate arată că persoanele care consumă frecvent zmeură au un risc mai scăzut de apariţie a cancerului decât persoanele care nu consumă aceste fructe. Mai mult, cei care au consumat în fiecare sezon zmeură şi au ajuns totuşi să se îmbolnăvească de cancer au şanse mult mai mari de supraveieţuire.

2. Indicată diabeticilor
Poate fi consumată în doze de 150-200 de grame zilnic de către persoanele cu diabet, deoarece conţine foarte puţine zaharuri, care nu duc la creşteri notabile ale glicemiei. Mai mult, curele lungi cu zmeură stabilizează glicemia şi stimulează pancreasul. Tratamentul cu zmeură este foarte eficient, mai ales pentru prevenirea complicaţiilor cardiovasculare ale diabetului.

3. Împotriva îmbătrânirii premature
Cercetările ştiinţifice arată că zmeura este extrem de bogată în substanţe cu efect antioxidant, fiind chiar cel mai puternic fruct în acest sens. Antioxidanţii din zmeură protejează organismul de radicalii liberi care duc la apariţia îmbătrânirii premature a ţesuturilor, degenerarea ADN-ului şi apariţia diverselor afecţiuni caracteristice vârstei a treia. Aşadar, pentru a-ţi menţine cât mai mult timp tinereţea, consumă în perioada verii cel puţin 150 de grame de zmeură pe zi.  

4. Te ajută să slăbeşti
Cu efecte diuretice, laxative şi depurative, zmeura proaspătă, consumată fără adaos de zahăr, timp de două zile pe săptămână, la toate mesele de peste zi, te ajută în curele de slăbire. Ea produce acelaşi efect de pierdere a kilogramelor ca şi merele: patru kilograme pe lună. Consumată în cantităţi mari (peste 200 de grame la o masă), zmeura scade pofta de mâncare, reduce secreţiile gastrice şi inhibă foamea, inclusiv pofta de dulciuri. În plus, zmeura este un foarte bun remediu şi în cazurile de constipaţie şi astenie. 

5. Normalizează tensiunea arterială
Zmeura conţine cantităţi importante de potasiu, mangan, cupru, fier şi magneziu, potasiul fiind o componentă importantă a celulelor şi a fluidelor din organism, care ajută la controlul tensiunii arteriale şi al pulsului cardiac. Conţinutul bogat de fibre şi de vitamina C ajută la scăderea colesterolului şi la reducerea apariţiei bolilor cardiace. 

6. Adjuvant în reumatism
Persoanele care suferă de reumatism ar trebui să ţină o cură cu zmeură de 12 zile, timp în care să consume zilnic cel puţin 300 de grame. Fenolii şi acidul salicilic din zmeură reduc inflamaţiile articulare, calmează durerile şi ajută la îmbunătăţirea mobilităţii articulare. Având un conţinut bogat de vitamina C, zmeura  previne riscul apariţiei reumatismului. 

7. Împotriva virozelor respiratorii
Dacă vei consuma minimum 400 de grame de zmeură pe zi, timp de două săptămâni, vei asigura organismului 110% din doza zilnică de vitamina C. Această „supradoză” şoc este extrem de eficientă în diverse afecţiuni, astm, alergie, viroză respiratorie, stare febrilă. 

8. Împotriva degenerescenţei maculare
Prin conţinutul bogat de antociani şi vitamine, zmeura este recomandată pentru prevenirea apariţiei degenerscenţei maculare (boală oftalmologică în urma căreia apare distrugerea vederii centrale la vârstă înaintată). Studiile arată că persoanele care consumă zmeură de cel puţin cinci ori pe săptămână au un risc mai scăzut cu 36% de a face degenerescenţă maculară, faţă de persoanele care consumă mai rar sau deloc aceste fructe. 

9. Dacă ai pietre la rinichi, nu e indicat consumul de zmeură!
Zmeura conţine oxalaţi, substanţe care se găsesc în mod natural în organismul uman. Când cantitatea de oxalaţi devine prea mare, aceştia se cristalizează, provocând probleme de sănătate. Astfel, persoanele care au pietre la rinichi sau la fiere netratate, trebuie să evite consumul de zmeură.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ