A murit Mitropolitul Banatului, Nicolae Corneanu. Primul preot care a recunoscut colaborarea cu Securitatea

| 29 sep, 2014

Mitropolitul Banatului, Nicolae Corneanu, a trecut la cele veşnice, duminică noaptea, în jurul orei 23.00, la reşedinţa mitropolitană.

În vârstă de 90 de ani, este considerat a fi cel mai longeviv mitropolit al României. Întâistătătorul ortodocşilor bănăţeni a avut mari probleme de sănătate, cardiace şi diabet, în ultima perioadă fiind internat la Institutul de Boli Cardiovasculare Timişoara de două ori.

'Prea Înaltul Nicolae s-a dus la cele veşnice. La ora 10.30 va fi depus la Catedrala Mitropolitană, vor urma procesiunile tipice şi, cel mai probabil, miercuri va fi înmormântat în gropniţa ierarhilor din subsolul catedralei. După doliul de 40 de zile se va face după parastasul şi toate cele rânduite, iar Adunarea eparhială se va întruni şi va face propuneri pentru numirea noului vlădică. Apoi se va întruni sinodul, care va alege noul mitropolit. În acest interval, locul este ţinut de Patriarhul României, Prea Fericitul Daniel, dar de problemele curente se va ocupa PS Paisie Lugojanu, episcop vicar al Timişoarei', a declarat luni preot consilier Ionuţ Popescu, de la Mitropolia Banatului.

Nicolae Corneanu s-a născut pe 21 noiembrie 1923 la Caransebeş şi din 1962 a fost arhiepiscop al Timişoarei şi mitropolit al Banatului, iar în 1992 a fost ales membru de onoare al Academiei Române.

Între anii 1942-1946 a urmat Facultatea de Teologie la Bucureşti. În aceeaşi perioada a urmat cursurile Facultăţii de Filologie şi ale celei de Litere. În 1949 şi-a susţinut teza de doctorat cu titlul 'Viaţa şi petrecerea Sfântului Antonie. Începuturile monahismului creştin pe Valea Nilului'. În 1949 a devenit profesor suplinitor la Academia Teologică Ortodoxă Română din Caransebeş. Între anii 1956-1958 a fost profesor de limbile greacă şi franceză la Seminarul Teologic 'Ioan Popasu' din Caransebeş, iar în 1959 conferenţiar la Institutul Teologic din Sibiu, unde a predat teologia simbolică şi limba greacă. A conferenţiat la Oxford, la Universitatea Humboldt din Germania şi la Fundaţia 'Pro Oriente' din Viena.

Începând din 1949, a activat în administraţia Mitropoliei Banatului ca secretar şi consilier. La 15 decembrie 1960 a fost ales episcop al Episcopiei Aradului. La 17 februarie 1962 a fost ales arhiepiscop al Timişoarei şi Caransebeşului şi mitropolit al Banatului. La 4 martie 1990 l-a hirotonit ca episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei pe Daniel Ciobotea, actualul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.

La 11 iulie 2012, Corneanu a anunţat Patriarhia printr-o scrisoare că se retrage din funcţie, motivele invocate fiind cele de sănătate, însă imediat s-a afirmat că s-ar fi răzgândit.

De-a lungul timpului a primit mai multe distincţii: 1964 - Ordinul Steaua Republicii Populare Române clasa a II-a, 1978-1981 - Membru în Comitetul Central al Consiliului Ecumenic al Bisericilor, din 1992 - Membru de onoare al Academiei Române. În 1997 - Premiul 'Pentru întreaga activitate închinată adevărului, dreptăţii şi libertăţii, valori supreme ale umanităţii', conferit de Grupul pentru Dialog Social; 2000 - Ordinul Naţional 'Pentru Merit' în grad de Mare Cruce, conferit de preşedintele Emil Constantinescu.

A fost prima faţă bisericească din România care a recunoscut că a colaborat cu fosta Securitate.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
29 sep, 2014
Fratele Filimon Felasie
Fiilor drept-credincioşi, citiţi următoarele adevăruri despre viaţa cea binecuvântată a părintelui Arsenie Boca şi luaţi aminte că veţi putea intra în Împărăţia Cerului doar dacă le veţi mărturisi întru mântuirea cea dătătoare de viaţă veşnică:

► Atunci când Dumnezeu a spus “Să fie lumină!”, cita din Arsenie Boca.
► Se spune că Dumnezeu a făcut Pământul, Soarele, Luna, stelele, plantele, animalele şi omul. Pe Dumnezeu l-a făcut Arsenie Boca. De mai multe ori şi în poziţii diferite.
► Moise a primit Cele 10 Porunci de la Arsenie Boca.
► Când merge la culcare, Bau-Bau se uită în şifonier şi sub pat ca nu cumva Arsenie Boca să fie acolo.
► Arsenie Boca a scris un almanah gastronomic intitulat “Cartea de bukkake”, datorită faptului că iubea credincioşii exact ca sarea-n bukkake. În cųrând va fi editat un al doilea volum denumit “Bukkake tradiţionale”.
► Atunci când Iisus a înviat, a suferit un preinfarct în momentul în care a auzit că pe Pământ există unul mai tare ca el. Era vorba despre Arsenie Boca.
► Arsenie Boca a fost cel care a creat prima carte de colorat inspirată din mitologia ęvręíąscă. Aceasta este Biblia. În cųrând va fi lansată şi pe vinil în interpretarea părintelui Maricel Pedofileanul.
► Arsenie Boca ştie ce este lerul despre care cântă Ştefan Hruşcă.
► Arsenie Boca a inventat motorul Euro 666.
► Arsenie Boca n-a avut copii, dar el e adevăratul tată al lui Luke Skywalker.
► Arsenie Boca îl vede pe Omul Invizibil.
► Dacă tu ai 10 lei şi Arsenie Boca are 10 lei, Arsenie Boca are mai mulţi bani ca tine.
► Nu există lesbiene, ci doar femei care încă nu l-au cunoscut pe Arsenie Boca.
► Când Arsenie Boca s-a hotărât să fumeze, ţigările au început să se îmbolnăvească de cancer.
► Dacă Arsenie Boca ar fi purtat elice în loc de potcap, s-ar fi numit Arsenie Belişcopter.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ