Arhiepiscopul Ioan Selejan este noul mitropolit al Banatului

| 16 dec, 2014

Arhiepiscopul onorific Ioan Selejan este noul arhiepiscop al Timișoarei și mitropolit al Banatului și Ioachim Băcăuanul - arhiepiscop al Romanului și Bacăului, anunță Biroul de presă al Patriarhiei Române, într-un comunicat transmis marți.

Potrivit sursei citate, cei doi au fost aleși marți în ședința Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române (BOR), prezidată de patriarhul Daniel și de mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Teofan.

În zilele de 6 și 7 noiembrie, Sinodul mitropolitan al Mitropoliei Banatului în consultare cu Adunarea eparhială a Arhiepiscopiei Timișoarei au desemnat prin vot secret drept candidați pe arhiepiscopul onorific Ioan Selejan — episcopul Covasnei și Harghitei, pe dr. Lucian Mic — episcopul Caransebeșului și pe dr. Sofronie Drincec — episcopul Oradiei.

Marți, după primul tur de scrutin, niciunul dintre cei trei candidați desemnați nu a întrunit numărul necesar de voturi (jumătate plus unu din numărul total de voturi valid exprimate) pentru a fi ales, menționează sursa citată.

A fost organizat un al doilea tur de scrutin între arhiepiscopul onorific Ioan Selejan, episcopul Covasnei și Harghitei, și dr. Lucian Mic, episcopul Caransebeșului, Sfântul Sinod alegând-ul pe Ioan Selejan în scaunul vacant de arhiepiscop al Timișoarei și mitropolit al Banatului cu 26 de voturi din 45 de voturi valid exprimate.

Întronizarea noului mitropolit al Banatului va avea loc duminică, 28 decembrie, în Catedrala mitropolitană din Timișoara.

Totodată, sub președinția mitropolitului Moldovei și Bucovinei, Teofan, a avut loc ședința Sfântului Sinod pentru alegerea noului arhiepiscop al Romanului și Bacăului.

În ziua de 13 decembrie, Sinodul mitropolitan al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei în consultare cu Adunarea Eparhială a Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului au desemnat prin vot secret drept candidați la scaunul vacant de arhiepiscop al Eparhiei Romanului și Bacăului pe Ioachim Băcăuanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, și pe Calinic Botoșăneanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Iașilor.

Sfântul Sinod l-a ales prin vot secret pe Ioachim Băcăuanul în scaunul vacant de arhiepiscop al Romanului și Bacăului cu 35 de voturi din 45 voturi valid exprimate.

Întronizarea noului arhiepiscop al Romanului și Bacăului va avea loc duminică, 4 ianuarie 2015, în Catedrala arhiepiscopală din Roman.

Lucrările Sfântului Sinod al BOR vor continua miercuri, mai informează Biroul de Presă al Patriarhiei Române.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ