A venit timpul răspunderii pentru Bechtel

| 06 dec, 2013

Autorităţile încep să facă lumină într-una din cele mai adânci găuri din economia post-decembriste. Construcţia celor 52 de kilometri din totalul de 415 din autostrada Braşov - Cluj - Borş a jumulit statul român de aproape un miliard şi jumătate de euro.

Cum s-a ajuns în situaţia de a avea doar 10% dintr-o şosea pentru care am achitat aproape două treimi din costul inițial? Americanii de la Bechtel se angajaseră să finalizeze lucrarea pentru un cost total de 2,2 miliarde de euro, contractul a fost semnat în timpul mandatului lui Adrian Năstase. A venit însă momentul 2005 şi instalarea la putere a regimului Băsescu, iar Transporturile au intrat sub pulpana pedelistă după dorinţa comandantului suprem, fost ministru aici în perioada 1996-2000. De altfel, preşedintele nu a ascuns niciodată că a avut o slăbiciune pentru această funcţie, unde i-au succedat doar oameni apropiați şi de încredere: Gheorghe Dobre, Radu Berceanu sau Anca Boagiu.

Parcursul firesc al contractului s-a schimbat radical odată cu instalarea ministrului Dobre. Timp de aproape doi ani lucrările au stagnat din motive pur politice și nu numai. Au fost gândite renegocieri care în loc să înlesnească şi să ieftinească proiectul au funcţionat precum un boomerang; statul aruncând pe fereastră sume substanţiale, compania constructoare reuşind să se ascundă în spatele unor clauze net defavorabile Executivului. De ce au trebuit să treacă zece ani pentru că România să rupă un contract catastrofal?! Trăim un deja-vu precum în cazurile Hidroelectrica, Oltchim sau CFR Marfă, unde s-au sifonat sute de milioane de euro?! Indicile ne spun fără ezitare da.

Deunăzi, Corpul de Control al Guvernului a sesizat Direcţia Naţională Anticorupţie dar şi Serviciul Român de Informaţii pentru nereguli în derularea contractului încheiat cu Bechtel la construcţia Autostrăzii Transilvania. Inspectorii guvernamentali au în vedere trei posibile fapte de natură penală. Acuzaţiile îi vizează pe foştii miniştrii Gheorghe Dobre, Radu Berceanu, Sebastian Vlădescu, Monica Macovei, precum şi pe fostul director CNADNR, Cristian Duică. Potrivit raportului, acordul prin care contractul a fost recalculat de Gheorghe Dobre cu avizul Finanţelor şi Justiţiei, conduse de Vlădescu, respectiv Macovei, a scos din buzunarul bugetului 40 de milioane de euro.

Metoda ingenioasă a constat în crearea unei “aparenţe de legalitate”, prin care a fost acceptată creşterea cheltuielilor de mobilizare de la 30 milioane euro la 70 milioane euro, cu toate că acestea se refereau la activităţi anterioare începerii construcţiei, iar şantierul fusese deja deschis în 2004. Corpul de Control le impută lui Dobre, Vlădescu şi Macovei inventarea unui artificiu pentru a justifica faptul că Bechtel a păstrat 40 de milioane de euro.

De asemenea, raportul final confirmă dispariţia exemplarului original al contractului deţinut de statul nostru, CNADNR punând la dispoziţia instituţiei de control un document conform cu originalul. Ministrul Marilor Proiecte, Dan Șova a declarat că a solicitat companiei Bechtel contractul authentic, încheiat în 2003, iar aceştia şi-au dat acordul. Varianta desecretizată, făcută publică în vară, reprezintă forma din 2006, cu toate modificările aferente. Aşteptăm cu interes forma iniţială care va lămuri multe aspecte, şi cel mai important va clarifica cine a administrat defectuos banul public.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

3 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
08 dec, 2013
gheorghe
CONFISCATI LE AVERILE LA TOTI CEI IMPLICATI SI BAGATII LA PARNAIE CACI AZI DACA FURI UN OU ESTI UN MARE BOU ; FACI PARNAIE DE PARACA AI SPART BANCA NATIONALA IAR AIA DE FURA SERIOS SCAPA SUSPENDATI SI CU BANII IN CHIMIR ; IA LUATILE BANII CASELE VILELE DE VACANTA CACI BANII AU FOST SI SANT PLATITI DIN BUGETUL FIECARUI CETATEAN DE RAND ROMAN
08 dec, 2013
diana_napoca
Mariane ,copil debil...
Mariane,ia zi tu cine a semnat contractul cu Bechtel???
Ai destul sange in coitze???
07 dec, 2013
Bluelion
I. Contractul [din 2003, n.m.] prevedea acordarea de către partea română către partenerul american a unui avans având caracterul unui împrumut fără dobândă în sumă de 250 milioane euro, în acelaşi timp cu plata lunară a lucrărilor efectiv realizate. Acest împrumut fără dobândă putea fi utilizat de partea americana fără nici un control al părţii române până la momentul finalizării Contractului. Un astfel de mecanism încălca art. 52 din Legea nr. 500/2002 a finanţelor publice, care specifică în mod expres faptul că este permis să se plătească sume în avans anterior executării unor lucrări numai cu condiţia ca respectivele sume să fie justificate prin lucrări efectiv realizate până la sfârşitul anului bugetar în care au fost acordate. În cazul concret, suma de 250 de milioane euro era integral justificată doar la momentul finalizării contractului, adică anul 2012.
(Notă privind renegocierea contractului de proiectare și construie a autostrăzii Brașov – Cluj – Borș, 2005)

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ