Corpul de control al Guvernului: Contractul original cu Bechtel nu a fost găsit

| 06 dec, 2013

Contractul original semnat în 2003 cu americanii de la Bechtel nu a fost găsit nici în urma verificărilor făcute de Corpul de control al primului-ministru, care a trimis notificări la şase dintre instituţiile statului pentru a identifica exemplarul original, potrivit sintezei Raportului de control.

"În vederea identificării exemplarului original al contractului de proiectare şi construire a autostrăzii Braşov-Cluj-Borş, încheiat la data de 19 decembrie 2003, Corpul de control al primului-ministru a efectuat demersuri la CNADNR, Ministerul Transporturilor, Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine, Secretariatul General al Guvernului, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţia Naţională Anticorupţie şi Bechtel International Inc", se arată în raport, citat de Agerpres.

Concluzia a fost că exemplarul original al contractului în limba română a fost pierdut şi că în posesia instituţiilor statului s-a găsit doar o copie în limba română neconformă cu originalul şi o copie în limba engleză parţial conformă cu originalul.

"La entităţile menţionate anterior nu a fost identificat exemplarul original al contractului de proiectare şi construire a autostrăzii Braşov-Cluj-Borş, încheiat în anul 2003, versiunea în limba română", se arată în raportul dat publicităţii vineri de Guvern.

Corpul de control al primului-ministru a transmis un număr de 32 de adrese către mai multe persoane, actuali şi foşti angajaţi în cadrul CNADNR sau în cadrul Ministerului Transporturilor, care au avut atribuţii legate de derularea contractului de proiectare şi construire a autostrăzii Braşov-Cluj-Borş sau care, prin natura atribuţiilor de serviciu, puteau avea cunoştinţă de exemplarul original al contractului.

Cei de la CNADNR au răspuns că nu deţin exemplarul şi nici dovada că acesta a fost transmis la Ministerul Transporturilor. Ministerul a răspuns şi el că nu deţine contractul în original şi că în cadrul instituţiei se regăseşte 'doar o copie a variantei în limba română, care nu este certificată pentru conformitate cu originalul'.

Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine, Direcţia Naţională Anticorupţie şi Secretariatul General al Guvernului au transmis că nu deţin contractul menţionat.

Ca urmare a solicitărilor repetate ale Corpului de control, Bechtel a transmis la jumătatea lunii septembrie 2013 o copie scanată a contractului original, cu precizarea că se efectuează 'demersuri interne în scopul de a furniza copia certificată conform cu originalul a contractului'.

La data de 20 noiembrie 2013, Bechtel International Inc. a transmis Corpului de control al primului-ministru o copie a contractului încheiat în anul 2003, versiunea în limba engleză, certificată pentru conformitate cu exemplarul original de către vicepreşedintele Bechtel International Inc., Michael Kelly. Declaraţia vicepreşedintelui Bechtel International Inc. privind conformitatea cu contractul original a copiei transmise Corpului de control al primului-ministru a fost autentificată de către un notar public din Londra, Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord.

Din cercetările Corpului de control a reieşit faptul că ultima persoană din CNADNR care a deţinut contractul a fost Sorin-Florin Scarlat, şef de proiect, care a preluat contractul original la data de 17 septembrie 2007, dar care, la plecarea din CNADNR, la 26 februarie 2008, nu l-a predat unei alte persoane din cadrul Companiei Naţionale de Drumuri.

"Întrucât domnul Scarlat Sorin-Florin a precizat faptul că, la data plecării sale din C.N.A.D.N.R., exemplarul original al contractului de proiectare şi construire a autostrăzii Braşov-Cluj-Borş a rămas la sediul Companiei din municipiul Bucureşti, B-dul Dinicu Golescu nr. 38, în biroul situat la etajul 8, în data de 02.09.2013, la solicitarea Corpului de control al primului-ministru, în prezenţa membrilor echipei de control şi a directorului Direcţiei autostrăzi cu finanţare de la bugetul de stat din cadrul Companiei, a fost efectuată o inventariere a documentelor existente în camerele 43 şi 45, situate la etajul 8 al imobilului în care se află sediul Companiei, în care îşi desfăşura activitatea Direcţia autostrăzi cu finanţare de la bugetul de stat, Serviciul Autostrada Transilvania", spun inspectorii guvernamentali.

În urma inventarierii, în camera 43 de la etajul 8 a fost identificat un exemplar de contract, în limba engleză, semnat în anul 2003, marcat parţial (19 pagini) cu ştampila 'conform cu originalul' şi semnat, în original, de conducătorul unităţii. Referitor la acest exemplar de contract, în limba engleză, la solicitarea echipei de control, fostul director al CNADNR, Mihail Başulescu, cel care a semnat contractul din 2003, a menţionat faptul că 'traducerea prezentată (...) este originalul exemplarului în limba engleză aflat în posesia CNADNR SA.'.

'În urma comparării exemplarului contractului de proiectare şi construire a autostrăzii Braşov-Cluj-Borş identificat în camera nr. 43 de la etajul 8 al sediului CNADNR, cu exemplarul certificat pentru conformitate cu originalul, transmis Corpului de control al primului-ministru de către Bechtel International Inc. prin adresa nr. 25031-100-T-BIOT-01474/20.11.2013, a rezultat faptul că cele două documente sunt identice ca formă şi conţinut', susţine raportul.

Reprezentanţii Corpului de control precizează însă că pierderea unuia dintre exemplarele originale ale contractului nu a produs consecinţe juridice, iar prevederile contractuale au continuat să producă efecte.

Ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură de Interes Naţional şi Investiţii Străine, Dan Şova, a declarat joi că autorităţile din România au solicitat reprezentanţilor Bechtel din Statele Unite ale Americii contractul original încheiat în 2003 pentru Autostrada Transilvania, iar aceştia şi-au dat acceptul să îl trimită.

Contractul încheiat de statul român cu compania Bechtel International Inc. a fost publicat pe 30 iulie, pe site-ul Departamentului pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine, lipsind însă forma iniţială, cea din 2003.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ