A venit vremea Poştei Române la DNA

| 09 sep, 2013

Senzaţia de deja vu este palpabilă după dezastrele Hidroelectrica, Oltchim sau CFR Marfă. Afecțiunea este identică, firme căpuşe au pus mâna pe contracte bănoase oferite cu dedicaţie. Numitorul comun, cabinetul Boc, cel care a reînnoit aceste contracte, deşi condiţiile erau total nefavorabile pentru companie, iar criza economică afectase profund România.

Culegem ce am semănat. Deunăzi a venit rândul Poştei Române. Potrivit Corpului de Control al premierului, compania are pierderi de câteva milioane de euro. Inspectorii guvernamentali au sesizat Direcţia Naţională Anticorupţie după ce au constatat că anumite contracte de prestări servicii derulate de companie ar fi fost încheiate abuziv. Senzaţia de deja vu este palpabilă după dezastrele Hidroelectrica, Oltchim sau CFR Marfă. Afecțiunea este identică, firme căpuşe au pus mâna pe contracte bănoase oferite cu dedicaţie. Numitorul comun, cabinetul Boc, cel care a reînnoit aceste contracte, deşi condiţiile erau total nefavorabile pentru companie, iar criza economică afectase profund România.

Corpul de control a verificat contractele încheiate cu SC Smart Telecom Solutions SRL, Posh Telecom Solutions SRL şi G4S Cash Solutions SRL. Contractul cu Smart Telecom a fost semnat în 2006 de fostul director general, Dan Mihai Toader, un apropiat al Partidului Naţional Liberal, condamnat în 2012 la şase ani de închisoare cu executare pentru o fraudă de patru milioane de euro în dosarul Poşta Română. În urma înţelegerii, firma grecească se angaja că deţine echipament tehnic adecvat şi know-how necesar operării, gestionării şi urmăririi plăţilor online. Inspectorii premierului au descoperit contrariul - echipamentul nu exista, serviciul respectiv fiind asigurat de o terţă societate. Ei reclamă just că partea română nu a cerut niciun fel de dovadă a existenţei echipamentului. O altă chichiţă a fost schimbarea termenilor stabiliți iniţial. Astfel, dacă la început contractul prevedea împărţirea cheltuielilor şi a profitului, printr-un act adiţional, Poşta a acceptat că să plătească doar ea serviciile de prestare. Pierderile totale ale afacerii se ridică la peste şase milioane de lei, bani câştigaţi de Smart Telecom doar prin intermediere.

La câteva luni după instalarea Guvernului Boc, în încercarea de a face ceva economii, Poşta Română rezilia contractul cu Smart Telecom pentru care plătea 0,14 euro pe tranzacţie şi plasa serviciile în braţele Posh Telecom care aplică un tarif cu 0,1 euro mai ieftin. În realitatea, conform inspectorilor Corpului de Control, lucrurile stăteau invers - Smart primea un tarif de doar 0,10 euro. Mai mult, noile servicii oferite de Posh Telecom erau trase la indigo cu cele practicate de predecesori. În traducere, vorbim tot de nişte intermediari care apelau la echipamentele Payzone (fosta Alphyra România). În acest caz, prejudiciul se situează la puţin peste un milion de lei. Contractul cu Posh Telecom a fost reziliat de Guvernul USL, compania română stabilind relaţii directe cu Payzone.

Ultima afacere dubioasă aflată în vizorul inspectorilor primului ministru este legată de G4S Cash Solutions, societate care nu a respectat normele privind achiziţia de bunurii şi servicii. Povestea a început în 2006, când firma prestatoare se numea Group 4 Falck România şi obţinea două contracte supraestimate - unul pentru servicii de verificare a corespondenţei prin raze X, al doilea pentru instalarea de sisteme de securitate (un acord semnat fără să existe clauze de reziliere). Transformată în G4S, compania a făcut profit semnificativ în urma altor cinci contracte cu Poşta Română. Legăturile G4S cu guvernele portocalii au fost scoase nu odată la lumină de presă. Un singur exemplu - în 2011, alături de Axis Corporate Security, firma ginerului lui Vasile Blaga, G4S câştiga contractul pentru paza mai multor autostrăzi.

Îmbucurător, pe lângă începerea cercetărilor chestiune nicicum de omis, rămâne închiderea acestui robinet prin care s-au scurs milioane de euro şi mai ales redresarea companiei. Potrivit bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2013 publicat în Monitorul Oficial, Poşta va încheia 2013 fără profit, dar şi fără pierderi. Se demonstrează că politica adoptată în cazul Oltchim dă roade şi la Poşta Română şi va resuscita în cel mai scurt timp şi CFR Marfă.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
10 sep, 2013
cantautor
se intelege ca Boc a prelungit contractele paguboase...
cine le-a semnat initial,asa paguboase, sunt usa de biserica.....?
or fi de la USL,atunci....
10 sep, 2013
Browler
Toate contractele menționate în nota Corpului de Control au fost semnate de Mihai TOADER, numit director general al Poștei în mandatul TĂRICEANU., cu largul concurs al lui Matei Brătianu, ex-lider al Federației Sindicatelor din Poșta și Comunicații, actualmente senator PSD de Constanta (din 2008, deci la al doilea mandat)
Contractul cu Smart Telecom a fost reziliat tot în mandatul lui Toader, cu gravele consecințe menționate în nota Corpului de Control.
Contractul cu G4S u fost reziliat de Dan NEAGOE (PDL), în februarie 2011, la 7 luni de la numire.
În revista Postașul din februarie 2011 – care se publică free pe ISSU - se găsește la un raport al conducerii Poștei, la pag 5, în care sunt menționate 4 contracte încheiate de TOADER și reziliate de NEAGOE: valoare totala 411 milioane EUR.
Număr din februarie 2011 al revistei se poate consulta aici: http://issuu.com/postaromana/docs/postasul_392_site_m

Astfel ar fi arătat o informație corect prezentată. Felul în care este redactat articolul, lasă să se înţeleagă că de vină este „fosta conducere”adică NEAGOE (PDL) ceea ce este fals. Cel mai mare jaf la Poșta Română a fost în guvernarea TARICEANU/TOADER.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ