A vrut Băsescu să creeze confuzie pe tema achizițiilor publice?

| 17 iul, 2013

Confuzia care se creează îi servește președintelui, care are astfel prilejul să compenseze în plan imagologic faptul că, în cazul precedentei legi care vizează modificări la legislația privind achizițiile publice, nu a avut altă alternativă decât să o promulge

La sfârșitul unei zile de marți extrem de încărcate din punctul de vedere al agendei publice, pe agențiile de presă a apărut știrea că președintele Traian Băsescu cere Parlamentului reexaminarea OUG privind atribuirea contractelor de achiziţie publică.

Conform comunicatului Administrației Prezidențiale, motivul invocat în solicitarea transmisă de către Traian Băsescu este acela că legea de aprobare a OUG în discuție nu ar respecta principiile sistematizării legislaţiei şi coerenţei legislative. Mai exact, președintele consideră că este necesară reexaminarea legii în vederea armonizării prevederilor sale cu modificările aduse până în prezent legislației care guvernează domeniul achizițiilor publice.

Rămâne desigur ca specialiștii în domeniu să aprecieze în ce măsură argumentația invocată de Traian Băsescu se susține. Nu putem însă să nu remarcăm faptul că solicitarea președintelui creează confuzie.

Și aceasta pentru că, în urmă că puțin timp, Traian Băsescu a promulgat o lege prin care se aprobă o OUG referitoare la același domeniu al achizițiilor publice. În acest caz, modificările legislative aduse au stârnit o puternică dezbatere, existând chiar voci venite dinspre opoziție care au încercat să acrediteze ideea că acestea ar pregăti un adevărat ”jaf” din banii publici.

Acuzațiile erau cu totul exagerate și lipsite de fundament. În acest sens, trebuie reținut că modificările aduse cadrului juridic ce reglementează domeniul achizițiilor publice se bazau pe acordul Comisiei Europene, fiind menite să eficientizeze sistemul, afectat de numeroase anomalii și să crească limita pentru lucrări publice fără licitaţie de la 30.000 la 100.000 euro. Și, probabil tocmai fiindcă exista acordul Comisiei Europene, Traian Băsescu a promulgat legea fără să discute, deși cu alte ocazii a căutat să speculeze orice prilej de a ataca guvernul și a acredita ideea că acesta ar gestiona de o manieră incorectă banii publici. Or, prin promulgare, Traian Băsescu a dat o mână de ajutor involuntară cabinetului Ponta și majorității USL, fapt speculat de către premierul Ponta, care observa un lucru simplu. Din moment ce președintele a semnat decretul de promulgare, putem trage concluzia că legea în discuție este bună.

Revenind acum la legea trimisă de către președintele Băsescu spre reexaminare Parlamentului, trebuie observat că ea vizează același domeniu al achizițiilor publice, având însă ca obiect atribuirea contractelor de achiziţie publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice şi a contractelor de concesiune de servicii. Este vorba însă despre o distincție mult prea fină pentru majoritatea opiniei publice și a media.

Confuzia care se creează îi servește președintelui, care are astfel prilejul să compenseze în plan imagologic faptul că, în cazul precedentei legi care vizează modificări la legislația privind achizițiile publice, nu a avut altă alternativă decât să o promulge. Trimițând Parlamentului spre reexaminare această lege, Traian Băsescu are prilejul de a induce percepția falsă că obiecțiile sale ar viza inclusiv modificările aduse celeilalte legi pe care a aprobat-o.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ