Acciza nu are impact asupra agricultorilor

| 05 apr, 2014

Tema accizei introdusă de la 1 aprilie a fost exploatată la maxim de liderii opoziţiei, care au creat o imagine apocaliptică în legătură cu evoluţia economiei româneşti ca urmare a majorării preţului combustibilului.

Conform politicienilor care se opun actualei puteri şi al căror lider rămâne preşedintele Traian Băsescu, această măsură este de natură să afecteze toate rezultatele economice înregistrate de ţara noastră în ultimii ani.

Şi totuşi, dacă analizăm măsurile luate de Guvern pentru a reduce efectele pe care noua acciză le implică, vedem că realitatea este departe de tabloul pe care cei din opoziţie încercă să îl zugrăvească. Fără a uita că scopul principal al noii accize este reprezentat de dezvoltarea infrastructurii rutiere existente în România, executivul a anunţat în ultimele zile o serie de scheme de rambursări gândite să reducă impactul general al majorării preţurilor la combustibili.

De exemplu, cu o zi înainte de intrarea în vigoare a accizei, secretarul de stat Daniel Botănoiu a anunţat că de la 1 aprilie suma pe care Ministerul Agriculturii o compenseaza la litrul de motorina utilizată în acest domeniu va fi majorată cu 30%. Astfel, dacă în primul trimestru al anului 2013 fermierii primeau prin rambursarea  diferenței de acciză pentru motorina utilizată în agricultură 1,51 lei pe fiecare litru, începând de la 1 aprilie suma se va majora la 1,8 lei pe litru.

De asemenea, dacă avem în vedere că OMV Petrom, compania care are cea mai mare reţea de distribuţie din România, a redus vineri preţul motorinei cu 7 bani, atunci constatăm că, în realitate, costurile de producţia suportate de agricultori nu vor creşte aproape deloc. Practic 96% din majorarea accizei este subvenţionată pentru fermieri, care anul trecut au jucat un rol extrem de important în formarea PIB-ului României.

Aceste cifre trebuie privite, de asemenea, în legătură cu rambursările pe care Ministerul Agriculturii le-a realizat în ultimele cinci trimestre, suma totala alocată pentru subvenţionarea motorinei din bugetul MADR fiind pentru întreg anul 2013 şi primele trei luni din 2014 în valoare totală de 556 milioane lei. Astfel, ministerul a avut capacitatea de a asigura în ultimele cincisprezece luni subvenţionarea unei cantităţi totale de 410 milioane litri de combustibili destinaţi lucrărilor agricole. Dacă această cantitate se va menţine şi în următoarele cinci trimestre, atunci creşterea accizei nu va însemna reducerea capacităţii productive a fermierilor români.

La ajutorul acordat agricultorilor trebuie să mai adăugăm şi rambursarea în valoare de 4 eurocenţi pe litru acordată de Guvern marilor transportatori, astfel încât, în final, impactul pe care noua acciză îl va avea asupra cheltuielilor destinate produselor alimentare va fi unul foarte mic. Rambursările pentru marii transportatori şi majoararea subvenţiilor pentru motorină reprezintă aproximativ 400 de milioane de euro din cele două miliarde care se vor colecta din noua taxă. Cu alte cuvinte, executivul va da înapoi 20% din totalul încasărilor suplimentare la buget pentru a se asigura că impactul accizei asupra populaţiei va fi unul minim, în timp ce restul de 80% reprezintă o resursa financiară destinată programelor de infrastructură de care România are atâta nevoie.

Tag-uri: acciză, agricultori
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ