Cultura care aduce câştiguri de 100.000 de euro pe an

| 22 mai, 2014

Cultivat pe zeci și chiar sute de hectare în Spania, Italia, Franța sau Marea Britanie, cu profituri de milioane de euro, câțiva agricultori din țara noastră s-au gândit să aducă sparanghelul și în România.

Ca să înființezi o plantație de un hectar, este necesară însă o sumă de 25.000 de euro, obținându-se după patru ani o recoltă de minimum 10 tone la hectar. 

În urma vânzării recoltei, profitul poate ajunge în jur de 100.000 de euro pe an, timp de 15-20 ani, cât este durata de viață a plantației. Și asta în contextul în care, în prezent, un kilogram de sparanghel costă aproximativ 40 de lei.

Numărul consumatorilor români de sparanghel a început să crească și la noi, chiar dacă până recent, doar pasionații de gastronomie îl cumpărau din hipermarket, în special importat din Peru. 

Așa au apărut primii investitori dispuși să aloce timp și bani pentru a experimenta în România o nouă cultură. 

Unul dintre ei este Dan Cristea. El a lucrat trei ani într-o fermă de sparanghel din Marea Britanie și de șapte ani se ocupă, printre altele, să producă și să vândă circa 150 de kilograme de sparanghel pe an. Până acum a fost un hobby pentru el, dar speră ca de anul viitor să poată să crească suprafața cultivată și să obțină profit semnificativ. 

”Dacă plantăm rădăcini, din anul trei începem să avem producție ca lumea. Deci cine e interesat ar cam trebui să se grăbească. Tot secretul este să găsești cui să vinzi, e o cultură care încă nu are impact mare la consumator și de aceea trebuie lucrat mult la marketing și la portofoliul de clienți. În Marea Britanie se consumă mult sparanghel și de asta e cerere, eu am lucrat într-o fermă pe zece hectare și era o fermă mică spre mijlocie. În prezent cea mai mare plantație în România este pe 2,5 hectare și nu este încă în vârf de producție. Mai sunt trei-patru cultivatori însemnați, în rest nimic” a explicat Dan Cristea, pentru agrointel.ro.

Și Daniel Toma a reușit să transforme creșterea sparanghelului într-un un business consolidat cât de cât, atât la nivelul producției, cât și la nivelul vânzării de rădăcini, pentru înființarea de noi culturi.

Toma susține că o fermă sustenabilă economic trebuie să se întindă pe o suprafață de peste un hectar.

”Cel mai potrivit pentru România este soiul Cumulus Olandez, a mers cel mai bine, acum facem ceva încercări cu sparanghelul violet iar rezultatele sunt încurajatoare. Cel mai mare cultivator din lume este Peru, marile țări europene stau și ele bine, China cultivă mult. La noi moda a început de un an, nu mai mult, de când au început să dea la TV reportaje cu beneficiile pentru sănătate ale acestei plante. La noi nu există o tradiție, erau clienți la început care mă întrebau dacă să o pună în ciorbă”, a adăugat  Daniel Toma, pentru agrointel.ro.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ