Aderarea României la spațiul Schengen, susținută de Comisia Europeană și de alte patru țări membre UE

| 14 mai, 20:13

Irlanda, Lituania, Ungaria, Letonia – deținătoarea Președinției Consiliului UE, și Comisia Europeană susţin necondiționat aderarea României la spațiul Schengen. Afirmarea sprijinului a acestor state față de România vine în urma apelului lansat de eurodeputatul Victor Negrescu către toți miniștrii de interne şi de justiţie din Uniunea Europeană, de a respecta normele din prezentul acord european și de a susține accederea României la spațiul Schengen, notează stiripesurse.ro.

Pe data de 9 mai 2015, de Ziua Europei, organizația PES activists România, coordonată de Victor Negrescu, a demarat campania „România cere Schengen!”.

Letonia, actuala deținătoare a Președinției rotative a UE, a subliniat că va continua eforturile în fruntea Consiliului UE pentru a ajunge la un acord privind extinderea spațiului Schengen, prin integrarea României.

„Aș vrea să evidențiez că Letonia a susținut întotdeauna pe deplin accederea României la Schengen, încă de când Consiliul a emis concluziile cu privire la conformitatea României cu condițiile formale necesare pentru intrarea în Schengen. Recunoaștem, de asemenea, că nu există nicio legătură legală între extinderea Schengen și Mecanismul de Cooperare și Verificare, folosit de unele state membre drept argument pentru a bloca accesul României la spațiul de liberă circulație”, se arată în răspunsul ministrului de Interne leton Rihards Kozlovskis.

Ungaria afirmă că România „a îndeplinit complet” cerințele pentru aderarea la spațiul Schengen.

„Ungaria a contribuit la poziția – și o va face și în cadrul discuțiilor viitoare – că România a îndeplinit complet cerințele accederii la Schengen. [...] Așa cum ați subliniat și în scrisoarea dumneavoastră, problema aderării României nu este exclusiv profesională, ci mai degrabă politică. Subliniez că Ungaria sprijină orice fel de inițiative – atât la nivel profesional, cât și la nivel politic – menite să pună capăt actualei situații precare prin oferirea unui scenariu clar pentru aderarea rapidă a României la spațiul Schengen”, i-a transmis Károly Kontrát, ministrul adjunct de Interne al Ungariei, europarlamentarului român.

Din partea Irlandei, ministrul Justiției a afirmat că, în timpul deținerii președinției rotative a UE, Irlanda a făcut toate eforturile pentru „a depăși blocajul” privind Schengen, în 2013.

„Sunt conștientă că România a îndeplinit cerințele tehnice pentru aderarea la Spațiul Schengen și că nu există nicio  egătură juridică între acest lucru și Mecanismul de Cooperare și Verificare. Prin urmare, înțeleg frustrarea României dată de lunga întârziere în ceea ce privește asigurarea aderării”, a afirmat Frances Fitzgerald, ministrul Justiției și Egalității din Irlanda.

Lituania își afirmă de asemenea, sprijnul pentru aderarea României la spațiul Schengen.

„Vă asigur că Lituania continuă să sprijine aderarea României la spațiul Schengen. [...] Lituania este gata să sprijine o decizie a Consiliului care să stabilească un cadru de timp pentru o ridicare în două etape a controalelor la frontiere pentru România și Bulgaria, imediat cum o astfel de propunere este supusă adoptării în cadrul Consiliului”, se arată în răspunsul vice-ministrului lituanian al afacerilor interne, Elvinas Jankevičius.

 

Citeşte şi: Perspective foarte bune privind aderarea României la Schengen în 2015

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ