Adjunctul comandantului suprem al Forţelor Aliate din Europa: Suntem gata să reacţionăm într-un timp cât mai scurt

| 23 apr, 08:58

Generalul Adrian Bradshaw, adjunctul comandantului suprem al Forţelor Aliate din Europa, a venit în România pentru a urmări personal un exercițiu comun al forțelor aliate.

"Am fost ţinut la curent cu progresul comandamentelor NATO şi vă asigur ca progresăm faţă de timpul pe care îl avem la dispoziţie şi pe care l-am promis şi la summitul din Ţara Galilor. Vorbim despre câteva măsuri defensive foarte clare. Aici, în România, am întâlnit o susţinere foarte mare pentru toate aceste măsuri”, spune adjunctul șefului forțelor aliate NATO din Europa, într-un interviu pentru Digi24.

Mai multe ţări din NATO consideră că este mult mai convenabil să plaseze parte din echipament în mai multe ţări, inclusiv în România. Ceea ce trebuie ştiut însă este că nu discutăm despre amplasarea unui număr mare de soldaţi care să lupte. Mă refer doar la echipament şi la alte facilităţi militare. După cum am spus, totul pentru a fi gata să reacţionăm, într-un timp cât mai scurt, la acţiunile oricărui adversar. Şi fiecărui adversar trebuie să îi fie foarte clar că suntem gata să reacţionăm într-un timp cât mai scurt şi că vom reuşi să ne pregătim apărarea”, a explicat generalul rolul acestor comandamente.

„Miercuri am fost în Constanţa. Am vorbit despre integrarea forţelor NATO într-un comandament format dintr-un număr mic de ofițeri care sa faciliteze forța de reacție rapidă și desigur am vorbit despre un comandament format din reprezentanți ai patru națiuni din sud-est care vor fi acolo gata să comande forțele NATO. NATO nu mută un număr mare de forțe combatante în regiune. Ceea ce noi facem este să amplasăm facilitățile care să ne permită să acționăm extrem de repede în cazul unei amenințări”, a completat generalul.

„Fiecare ţară NATO, luată individual are propriile vulnerabilităţi. Dar ele nu functionează singure. Sunt parte a unei alianţe foarte puternice formate din 28 de naţiuni. Suntem foarte convinşi de faptul că un atac venit asupra uneia dintre ţările NATO înseamnă un atac asupra tuturor ţărilor”, a dat asigurări înaltul oficial militar.

„Noi nu ne aşteptăm la un atac. Noi suntem o alianţă cu scop defensiv şi vom fi puternici în a ne apăra”, spune, însă, Adrian Bradshaw.


„NATO stă foarte bine în spatele articolui 5 din Tratatul de la Washington privind apărarea colectivă. Toată lumea trebuie să înțeleagă astăzi. Iar ceea ce facem astăzi este pentru a ne asigura că structura noastră este puternică şi pregătită pentru a ne apăra”, a punctat adjunctul șefului forțelor aliate din Europa.

„Cred că trebuie să facem un pas în spate şi să privim spre Crimeea, acolo unde am văzut cum un stat suveran a fost schimbat cu forţa. Este o situaţie care nu este binevenită şi e îngrijorătoare schimbarea modului în care sunt practicate relaţiile internaţionale din Europa de după Războiul Rece”, spune Sir Adrian Bradshaw.

Tocmai de aceea, Bradshaw consideră că Alianța trebuie să fie pregătită pentru orice scenariu: „Este clar că toate ţările din estul Europei sunt îngrijorate, dar comportamentul agresiv al Rusiei are efect asupra tuturor, atât din estul Alianței, cât şi cele din vest. Cu toţii sunt îngrijoraţi de modul în care liniile internaţionale au fost trasate şi suntem foarte hotărâți ca: 1- apărarea noastră să fie gata şi 2. ca Rusia să fie convinsă că există şi un alt mod de a coopera în Europa secolului XXI”.

Citește mai mult AICI

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ