Administrația publică, schimbată în totalitate. Cioloș propune mai multe variante

| 12 apr, 13:50

Guvernul României dorește o schimbare radicală a administrației publice, iar pentru acest lucru va fi făcută o întâlnire în care se vor discuta detaliile noului pachet de legi. Potrivit celor spuse de premier la Ora Premierului și transmise pe gov.ro, noul pachet de legi va fi gata în iunie, după alegerile locale.

Se pare că printre cele mai importante propuneri pentru schimbări sunt ca directorii de ministere să fie funcționari publici apolitici, iar directorii din deconcentrate să fie, de asemenea, apolitici.

Miniștrii, secretarii de stat, prefecții și subprefecții să fie numiți politic.

Printre propunerile aduse se află și reînființarea Institutului Național al Administrației. Intrarea în sistem ar putea fi făcut prin concursuri, recrutarea pe posturi, precum la instituțiile europene, iar sistemul de carieră să aibă trei grade cu rotație pe posturi sensibile.

Se pare că aceste schimbări ar urma să fie făcute pe criterii de competență și obiectivitate.
Prefecții și subprefecții ar urma să treacă la categoria demnitari și, de la director general în jos, înalți funcționari și funcționari publici.

Scenariul doi, în care s-a coborât cu numiri, cu asumare politică şi la nivel de director general şi director de deconcentrate, însă directorii generali şi directorii de deconcentrate ar rămâne funcţionari publici activi pe perioada pe care îşi asumă mandatul şi pasivi în restul perioadei, însă cu menţiunea că ei pot rămâne în corpul funcţionarilor, chiar dacă sunt pasivi, cu condiţia că o să continue programele de formare şi că dau anumite examene de competenţă periodice, o dată pe an sau la doi ani.

Al treilea scenariu, care este statu-quo-ul îmbunătăţit, adică nivel de ministru şi secretar de stat asumat politic şi, de acolo în jos, nivel de funcţionari recrutaţi strict pe bază de competenţe, fără asumare politică.

În ceea ce priveşte administraţia publică centrală, în pachetul de reformă se propune, în primul rând, o definire clară a mandatelor şi a responsabilităţilor la nivelul instituţiilor administraţiei publice centrale, o separare clară a procesului de elaborare de politici şi procesului de implementare a politicilor în cadrul instituţiilor centrale, o redefinire, în acest context, a rolului cabinetelor de miniştri şi de secretari de stat, care ar trebui să îşi asume un rol în această parte de elaborare a politicilor şi de urmărire a implementării, pentru a asigura urmărirea şi asumarea politică a implementării programului de guvernare, roluri clar definite pentru principalele instituţii care au funcţii intersectoriale în cadrul guvernului.

În ceea ce priveşte administraţia publică locală, a fost identificat ca problemă faptul că sunt multe localităţi de dimensiuni mici care nu reuşesc să îşi asigure, să îşi acopere cheltuielile de funcţionare şi să aibă resurse de finanţare pentru investiţii, programe de dezvoltare.

Şi în acest sens sunt propuse două variante:

În primul rând, fuziunea administrativă voluntară, acolo unde există această dorinţă la nivelul unor unităţi administrativ-teritoriale, să se creeze cadrul legal pentru ca această fuziune administrativă să se poată face, pe baza unor criterii simple, cum ar fi: populaţia, suprafaţa, distanţa faţă de centrul noii unităţi administrativ-teritoriale. Sunt propuse măsuri pentru îmbunătăţirea politicilor de investiţii locale, şi aici mă gândesc la introducerea de standarde comune de calitate şi de selecţie a proiectelor de investiţii, indiferent din ce surse de finanţare provin, pentru mai multă coerenţă şi predictibilitate în utilizarea fondurilor publice.

Pachetul de legi propune să se continue procesul de descentralizare, care să se refere la acele funcţii prin a căror furnizare de către autorităţile locale se obţin beneficii pentru cetăţeni, şi la implementarea unor mecanisme de transparenţă şi de participare cetăţenească.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

5 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
30 apr, 02:35
JZdMGWTpuzx
zY55LGpz82
déc16Fernand Justement tout le monde ne sen fout pas, une montée de lait par semaine ferait bien ma joie, vous lire est un régal pour l’ame et un espoir pour l&srsuo;eqprit, encore. http://dugkplizkih.com [url=http://mhajfhnavx.com]mhajfhnavx[/url] [link=http://zyzqvycjz.com]zyzqvycjz[/link]
28 apr, 19:34
Ghk2xZrC8DT
39iQ47B5
Converts have made a great and insiapendsble contribution to the Church, and I suppose we all think of the likes of Newman, GKC, Walter Percy and so on. But I suppose we must also add the Apostles and all the first Christians to our list.
28 apr, 13:35
c8zTvH8nJqB
JKyCbd88fC
GuysIt’s really not hard to pick up girls. You just need to educate yourself and luckily, there’s some sick guides out there. “The Game” by Neil Strauss started things off for me and most recently, I’ve been using the techniques from P.7Ho.xere̵B;s what you need to do:Step 1: Go to MackMethods. comStep 2: Get the “pandoras box” programStep 3: Use the tips and blend it in with your own twistPicking up girls is a skill. Educate yourself and you’ll laugh at how easy it is http://kloncyjc.com [url=http://jrehfezf.com]jrehfezf[/url] [link=http://jpzudkgsdz.com]jpzudkgsdz[/link]
28 apr, 07:16
mtnSgZ0G
ymFKtEXz
A coleção de Inverno da Via Marte está silemismpnte divina, cada vez que assisto o comercial fico babando, nem tem como dizer qual é o mais lindo! Parabens Via Marte =)
27 apr, 09:36
FatYEiE4zhB
ySF2f2CXk4
Your answer lifts the incgelielnte of the debate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ