Adrian Ţuţuianu: Există o vulnerabilitate economică a vârstnicilor mult mai accentuată decât la celelalte categorii

| 15 noi, 19:56

Secretarul general adjunct al Guvernului, Adrian Ţuţuianu, a declarat, miercuri, că există o vulnerabilitate economică a persoanelor vârstnice mult mai accentuată decât la celelalte categorii de persoane, de aceea îi este greu să îi înţeleagă pe cei care combat "cu atâta vehemenţă", în aceste zile, noul proiect al legii pensiilor.

 

"Avem 121,2 persoane vârstnice, potrivit ultimului recensământ, la 100 de tineri. Asta arată o debalansare a situaţiei demografice a României cu consecinţe pe termen lung. (...) Există o vulnerabilitate economică a persoanelor vârstnice mult mai accentuată decât la celelalte categorii de persoane. Daţi-mi voie să vă spun că îmi e greu să îi înţeleg pe cei care combat cu atâta vehemenţă în aceste zile proiectul legii pensiilor, pentru că lucrul ăsta este firesc, este normal şi trebuie făcut dacă ne dorim cu adevărat o societate incluzivă în care primează respectul faţă de oameni", a spus Ţuţuianu la Congresul Naţional de Îmbătrânire Activă 2023, aflat la prima ediţie.
El a menţionat că nivelul de ocupare a persoanelor vârstnice este mai mic şi în scădere pe măsura înaintării în vârstă, ceea ce este o pierdere pentru întreaga societate românească, pentru că experienţa de viaţă şi cunoştinţele acumulate pot fi utile oricând.
"Încadrarea în programe educaţionale a persoanelor în vârstă este redusă. Vine problema aceasta, probabil şi dintr-o mentalitate, că la un moment dat nu ai mai avea nevoie să înveţi, dar vine şi din faptul că societatea nu oferă un cadru adecvat pentru promovarea unor asemenea programe. Abilităţile digitale ale persoanelor vârstnice sunt slab dezvoltate. Practic, există şi o evoluţie tehnologică atât de mare încât fiecare dintre noi, la un moment dat, ne simţim oarecum depăşiţi de evoluţiile tehnologice. Este nevoie şi aici să avem programe de educare", a afirmat Ţuţuianu.
Acesta a menţionat că o chestiune care trebuie luată, de asemenea, în calcul şi care generează probleme serioase este starea de sănătate a populaţiei, în general şi, în special, starea de sănătate a persoanelor vârstnice.
"Mai subliniez două chestiuni. Înaintarea în vârstă este asociată cu un nivel scăzut al stării de fericire şi un nivel înalt al singurătăţii. Persoanele în vârstă sunt expuse la diverse forme de violenţă şi abuz. Infrastructura existentă astăzi, locuinţe, transport, este de multe ori slab adaptată la nevoile persoanelor vârstnice", a adăugat secretarul general adjunct al Guvernului.
Adrian Ţuţuianu a conchis că această problematică deosebit de complexă ţine pe de-o parte de factorul politic, de factorul guvernamental, ţine de autorităţile administraţiei publice locale, dar necesită participarea întregii societăţi.
"Trebuie să schimbăm un ansamblu de instituţii, să schimbăm concepte, să schimbăm mentalităţi şi să dezvoltăm încrederea în societate că vârstnicii reprezintă o categorie socială de care avem nevoie şi care trebuie respectată şi valorificată în sensul bun, corespunzător", a încheiat Ţuţuianu.

 

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ