Adrian Vasilescu, despre situația Greciei: Clienții băncilor românești cu capital grecesc nu au motiv de îngrijorare

| 01 iul, 10:34

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, a vorbit despre situația Greciei și intrarea în incapacitate de plată și susține că s-au făcut pregătiri temeinice pentru această situație.

"Din primele crize ale României, din 2008, BNR a făcut analize aprofundate și a creat strategie pentru asemenea întâmplări. Încă de atunci vocile de la BNR au subliniat că pentru băncile din România care sunt solide, cu indicatori de lichiditate foarte buni, există un risc de natură externă. Când vedem situația din Grecia, iar în România avem patru bănci care nu sunt grecești, sunt bănci românești cu capital grecesc apare o preocupare pentru BNR", spune consilierul.


Vasilescu spune că depunătorii din bănci nu dau nici cel mai mic semn de panică, iar acesta este un lucru pozitiv - "banii din România ai băncii mamă sunt împrumutați românilor pe 20-30 de ani și dacă vor să facă un scenariu e să stea aici 30 de ani ca să își recupereze banii. E un contract ferm".

"Un scenariu pesimist nu există. Suntem pregătiți pentru toate. Asta e regula. Iei în calcul și ce se poate întâmpla, și ce nu se poate întâmpla, dar o analiză serioasă, la rece, arată că nu există pericol de retrageri. Totul se rezumă la reglementări, la regulament", subliniază Vasilescu care precizează că nu se pune problema deprecierii pentru leu. 

"Cursul leu-euro a oscilat puțin, marți a venit în matca lui. Cursul de ieri se aliniază perfect la media lunii iunie", adaugă consilierul.

 

Citeşte şi: Grecia a intrat în INCAPACITATE de plată. FMI anunță că nu a primit banii datorați

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

0 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ