Aeronava AWACS aparţinând NATO începe marţi misiunea în spaţiul aerian al României

| 11 mar, 2014

MApN precizează că o aeronavă E-3A AWACS a NATO efectuează un zbor în spaţiul aerian al României, pe rutele prestabilite, conform aprobării Consiliului Nord-Atlantic, zborul făcând parte dintr-un exerciţiu planificat executat periodic, în scopul antrenării forţelor şi mijloacelor de poliţie aeriană.

"O aeronavă E-3A AWACS a NATO efectuează marţi, 11 martie, un zbor în spaţiul aerian al României, pe rutele şi în zonele prestabilite, conform aprobării Consiliului Nord-Atlantic. Zborul face parte dintr-un exerciţiu planificat ce se execută periodic, al cărui scop este antrenarea forţelor şi a mijloacelor de poliţie aeriană", se arată în comunicatul transmis de MApN.

Aeronavele AWACS operează în cadrul Componentei de aeronave E-3A – parte a Forţei NATO de Avertizare Timpurie, a cărei misiune de bază este asigurarea supravegherii aeriene, comenzii, controlului şi comunicaţiilor pe timpul operaţiilor desfăşurate în spaţiul aerian al NATO.

Aeronavele operează la înălţimi de peste 9.000 metri, cu o rază de descoperire a radarului de 31.000 kilometri pătraţi şi pot detecta ţinte ce evoluează la înălţimi mici, în limita a 400 kilometri şi la înălţimi medii, în limita a 520 kilometri, se mai arată în comunicatul Statului Major al Forţelor Aeriene.

Alianţa Nord-Atlantică a anunţat luni că avioane militare NATO vor survola România şi Polonia pentru operaţiuni de recunoaştere în cadrul crizei din Ucraina, relatează AFP.

"Consiliul Nord-Atlantic a decis luni trimiterea unor zboruri de recunoaştere Awacs deasupra Poloniei şi României", a declarat un oficial NATO.

"Aceste zboruri vor spori capacitatea de supraveghere a situaţiei din Ucraina şi vor avea loc doar deasupra teritoriului ţărilor NATO", precizează oficialul citat.

Avioanele cu tehnologie Awacs pot supraveghea spaţiul aerian pe o rază mai largă decât radarele amplasate la sol.

"Este vorba de o misiune de rutină deasupra ţărilor membre NATO", a precizat diplomatul citat, admiţând că NATO nu anunţă de obicei aceste misiuni în public.

Avioanele cu tehnologie Awacs vor decola de la baza Geilenkirchen (Germania) şi din Waddington (Marea Britanie).

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ