Guvernul își angajează răspunderea pe programul politic

| 11 mar, 2014

Guvernul își va asuma marți, în plenul Parlamentului, răspunderea pe programul de acțiuni.

Revenirea TVA la nivelul de 19%, lărgirea bazei de impozitare, reducerea CAS cu 5 puncte procentuale și impozitul diferențiat pe venitul salarial sunt principalele măsuri financiar-fiscale prevăzute în programul politic pentru care Guvernul își va angaja răspunderea, notează Agerpres.

''Simplificăm fiscalitatea și sporim competitivitatea fiscală a mediului de afaceri prin: a) reducerea generală a impozitării; b) lărgirea bazei de impozitare; c) simplificarea sistemului de taxe; d) creșterea colectării veniturilor bugetare; e) reducerea evaziunii fiscale. Revenirea la un nivel de TVA de 19%, pe măsură ce cadrul fiscal-bugetar o va permite. Păstrăm plafonul de 16% și introducem, pe parcursul mandatului, în măsura în care cadrul fiscal-bugetar o va permite, impozitul diferențiat pe venitul salarial cu deductibilități fiscale: cote de 8%, 12% și 16%, ce vor fi stabilite pe grile de venit'', se arată în programul politic al Executivului.

Guvernul are în vedere creșterea progresivă a salariului minim pe economie până la nivelul de 1.100 lei, până la sfârșitul anului 2016, limitarea fenomenului de 'migrație a creierelor' și reducerea sărăciei pentru 580.000 persoane până în anul 2020, prin asigurarea unui sistem de asistență socială bazat pe un mecanism instituțional de identificare, evaluare și intervenție pentru toate cazurile de risc social.

Realizarea unei proiecții bugetare pentru perioada 2014 — 2020, în colaborare cu Ministerul Finanțelor Publice, este unul dintre principalele obiective în domeniul agriculturii și reformei instituționale a MADR și a instituțiilor din subordine.

Adoptarea legii turismului, consolidarea brandului de turism prin promovarea produselor românești, realizarea unei strategii turistice naționale reprezintă principalele direcții prevăzute în domeniul turismului, potrivit programului politic.

Unul dintre proiectele prioritare pentru perioada următoare în domeniul energetic îl reprezintă dezvoltarea de capacități de producție de energie electrică și termică care vor folosi deșeurile menajere și industriale ca resursă primară, contribuind decisiv la rezolvarea problemelor de mediu și de aprovizionare a populației cu apă caldă și căldură la costuri reduse.

În ceea ce privește domeniul transporturilor, printre obiectivele enumerate în programul politic se află finalizarea autostrăzii Nădlac-Arad-București, pentru a lega România de Europa (Coridorul IV), și a centurii București la profil de autostradă, nord și sud.

Creșterea performanței sistemului românesc de învățământ, asigurarea politicilor de echitate socială, a deprinderilor și competențelor care să permită dezvoltarea personală, intelectuală și profesională din perspectiva învățării pe tot parcursul vieții, dar și deschiderea sistemului de educație, formare profesională și cercetare către societate sunt priorități cuprinse în program.

Cercetarea științifică, în ceea ce privește resursele alocate, trebuie să fie pentru toți decidenții politici din România o prioritate privind reconsiderarea bugetării, susțin guvernanții.

Guvernul, prin Ministerul Afacerilor Interne, se va implica pentru a asigura creșterea gradului de siguranță a cetățeanului, combaterea criminalității transfrontaliere și a criminalității comise de cetățenii români în străinătate, precum și creșterea calității vieții personalului în vederea reconsolidării statutului angajaților MAI, se arată în programul politic al Executivului.

Românii de peste hotare sunt parte integrantă a spiritualității române și de aceea Guvernul se angajează, în programul politic trimis Parlamentului, să intensifice comunicarea și să consolideze parteneriatele atât cu comunitățile românilor/ vlahilor/ aromânilor din țările vecine și Balcani, cât și cu românii care s-au stabilit temporar sau definitiv în străinătate.

Guvernul își propune o justiție modernă, aproape de cetățeni, consolidarea statului de drept și întărirea instituției Avocatului Poporului, a Ministerului Public și a rolului Curții Constituționale.

Principalele obiective ale diplomației române sunt, potrivit documentului citat, creșterea și consolidarea profilului României în Uniunea Europeană și NATO și valorificarea cu mai mare eficacitate a beneficiilor care decurg din statutul României de membru al celor două structuri, consolidarea și dezvoltarea Parteneriatului Strategic cu SUA, continuarea eforturilor de promovare și susținere a integrării europene a Republicii Moldova, promovarea activă a obiectivului de transformare a vecinătății României, atât în Balcanii de Vest, dar mai ales în vecinătatea Estică, într-o zonă democratică de stabilitate, prosperitate, securitate și predictibilitate, necesară pentru asigurarea securității naționale în sensul său cel mai larg.

Prin programul politic, Guvernul promite să se implice pentru asigurarea dreptului de a-și păstra și dezvolta liber exprimarea identității etnice pentru toți cetățenii aparținând minorităților naționale, astfel încât să se poată manifesta pe deplin în viața publică, în administrație și justiție, în sfera culturii, limbii, religiei, educației, vieții publice, în conformitate cu Constituția României.

''Ne propunem să adoptăm Legea-cadru privind statutul minorităților naționale din România și să susținem înființarea instituțiilor care fac obiectul acestei legi. În ceea ce privește învățământul în limbile minorităților naționale, precum și programele de învățare a limbii și literaturii materne, Guvernul va adopta, în urma consultării cu reprezentanții minorităților naționale din Parlamentul României, legislația subsecventă Legii educației naționale'', se arată în cuprinsul documentului.

Elaborarea proiectului și constituirea colecțiilor pentru un "Muzeu al Comunismului", inițierea procedurilor de înscriere a Ansamblului monumental "Calea Eroilor" de la Târgu Jiu pe lista patrimoniului mondial UNESCO și promovarea ceramicii de Horezu se numără printre direcțiile de acțiune ale Guvernului în domeniul culturii, potrivit programului politic.

Executivul se va implica pentru a asigura continuitatea Parteneriatului strategic cu SUA, îndeplinirea obligațiilor asumate privind amplasarea unor elemente ale scutului antirachetă în România, precum și pentru realizarea graduală a capacității de apărare aeriană prin achiziția avioanelor de vânătoare, se arată în documentul trimis Parlamentului, la capitolul Apărare.

Guvernul Ponta III urmărește totodată buna administrare a fondurilor europene, iar pentru îndeplinirea obiectivelor își propune să folosească cât mai mult din fondurile existente până la sfârșitului lui 2015 și să implementeze mult mai bine fondurile aferente perioadei viitoare de programare, 2014-2020.

În domeniul Sănătății, Executivul își propune reorganizarea sistemului de asigurări de sănătate prin modificarea legislației, crearea cadrului instituțional pentru îmbunătățirea continuă a calității serviciilor pentru sănătate, diversificarea competențelor, atribuțiilor și responsabilităților medicilor de familie, dar și subvenționarea chiriilor pentru medicii rezidenți și acordarea unor facilități la deschiderea cabinetelor medicale ale medicilor de familie și ale medicilor din ambulatoriul de specialitate, centrelor multifuncționale, inclusiv diminuarea redevențelor la un nivel acceptabil și coplata la utilități.

O altă prioritate a Guvernului o reprezintă integrarea tinerilor pe piața muncii, printr-un program de asistență specială a acestora, de la absolvire și până la încadrarea în muncă, asigurarea condițiilor de trai decente, prin acces la o locuință în sistem ANL, în cazul în care tânărul nu deține în familie alte proprietăți, precum și introducerea de facilități fiscale pentru tineri care își întemeiază o familie.

Tag-uri: Guvern, nato, TVA
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ