Care este planul Ponta pentru clasa de mijloc

| 09 mar, 2014

După ce cabinetele conduse de Victor Ponta au reușit să stabilizeze România din punct de vedere macroeconomic și să refacă puterea de cumpărare a categoriilor care au fost cel mai puternic afectate de măsurile de austeritate impuse de guvernările girate de Traian Băsescu.

Este unul dintre obiectivele prioritare pentru perioada următoare este reprezentat de stimularea dezvoltării unei pături de mijloc solide, care să aducă o contribuție crescută la creșterea economică. Astfel, într-o postare pe blogul personal, premierul Victor Ponta prezintă în sinteză principalele măsuri pe care cabinetul le are în vedere pentru sprijinirea activității IMM-urilor și creșterea spiritului antreprenorial în rândul femeilor și al tinerilor.

Mai întâi trebuie precizat că aceste măsuri vin să completeze mix-ul de politici deja implementat, în raport cu care, poate cel mai important element care trebuie remarcat este alocarea bugetară solidă destinată IMM-urilor (cabinetul Ponta fiind primul guvern care respectă prevederile legale ce solicită o alocare de minimum 0,4%). Pornind de la această alocare generoasă, cabinetul a reușit deja să implementeze o schemă de garantare și contragarantare, prin intermediul căreia IMM-urilor le este facilitat accesul la obținerea creditării necesare dezvoltării activității. Fondurile destinate Schemei de minimis se ridică în prezent la 2 miliarde de ron, cu posibilitatea de suplimentare, în funcție de cerere, până la 4 miliarde.

Eforturile cabientului pentru sprijinirea IMM-urilor și, implicit, pentru creșterea ponderii pe care acestea o aduc la creșterea economică, nu se opresc însă aici. Astfel, de luni, va intra în vigoare un nou program, derluat de Departamentul pentru IMM-uri, destinat tinerilor care doresc să pornească noi afaceri, prin intermediul căruia statul oferă prin până la 50% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile aferente planului de afaceri, în limita a 10.000 de euro. De asemenea, firmele care vor fi incluse în program vor putea să obțină mai ușor și creditele necesare punerii în aplicare a planului de afaceri, în contextul în care statul garanteaază cu până la cel mult 80% din valoarea creditului solicitat, în limita sumei de 80.000 euro. În sfârșit, IMM-urilor beneficiare vor fi scutite de la plata contribuțiilor de asigurări sociale datorate de angajatori, pentru veniturile aferente timpului lucrat de cel mult patru salariați, angajați pe perioadă nedeterminată.

De asemenea, tot luni debutează și programul de stimulare a femeilor manager, care presupune alocare financiară nerambursabilă de maxim 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile efectuate (exclusiv TVA), în limita a 41.500 lei/beneficiar. La acest program se va adăuga începând de la 17 martie Programul Start – acces la finanțare a tinerilor întreprinzători, prin intermediul căruia vor fi acordate finanțări nerambursabile de maximum 80% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente proiectului, fără a depăși 100.000 lei/beneficiar. În sfârșit, tot în vederea sprijinirii dezvoltării IMM-urilor, din aprilie începe un alt program, prin intermediul căruia beneficiarii eligibili vor putea obține finanțări nerambursabile de maximum 80% pentru microîntreprinderi, 70% pentru întreprinderi mici și 60% pentru întreprinderi mijlocii din valoarea totală a cheltuielilor eligibile efectuate (exclusiv TVA), în limita a 80.000 lei pentru fiecare beneficiar.

În total, pentru aceste patru programe, au fost alocate puțin peste 50 de milioane de lei. Gestionate în mod corespunzător însă, aceste milioane pot avea un impact substanțial în economie și în dezvoltarea unei pături mijlocii cu spirit antreprenorial va fi cu siguranță mult mai mare.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ