Premierul Ponta susţine clasa de mijloc şi anunţă intrarea în vigoare a patru programe destinate IMM-urilor

| 09 mar, 2014

Patru programe pentru IMM-uri și tinerii antreprenori vor intra în vigoare în lunile martie și aprilie, a anunțat duminică premierul Victor Ponta, într-o postare pe blog.

"Guvernul pe care îl conduc va fi primul care va respecta legea conform căreia IMM-urile sunt susținute de la buget cu minimum 0,4% din PIB. Mă bucur să anunț că luna aceasta vor intra în vigoare patru programe menite a ajuta IMM-urile și tinerii antreprenori. Este vorba de programele Tineri Întreprinzători, Stimularea Femeilor Manager, la care înscrierile vor fi deschise de mâine, programul Start, care va începe de săptămâna viitoare, și programul de dezvoltare pentru IMM-uri, disponibil din luna aprilie", a scris premierul Ponta pe blog.

Premierul a arătat că pe langa Schema de minimis de 2 miliarde ron (cu posibilitate de prelungire la 4 miliarde RON), care faciliteaza accesul la credite prin mecanismele de garantare si contragarantare, la care aveam deja peste 7000 de IMM-uri aplicante eligibile la final de ianuarie, luna aceasta si luna viitoare intra in functiune aceste patru programe.

1) Programul Tineri intreprinzatori, de luni, cu finantare nerambursabila de pana la 10.000 de euro. Debutantii in afaceri, cu varsta de pana la 35 de ani, pot sa depuna online cererile incepand cu data de 10 martie. Buget, 21 milioane de lei. Institutia – Departamentul pentru IMM-uri, mediul de afaceri si turism. Tinerii primesc 50%, din valoarea totala a cheltuielilor eligibile aferente planului de afaceri, dar nu mai mult de 10.000 euro. Fondul National de Garantare al Creditelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii va garanta pentru creditele contractate de firmele infiintate de tineri in vederea realizarii planurilor de afaceri acceptate de Departamentul pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri si Turism, cu pana la cel mult 80% din valoarea creditului solicitat, in limita sumei de 80.000 euro, echivalentul in lei. Beneficiarii programului vor fi scutiti de la plata contributiilor de asigurari sociale datorate de angajatori, pentru veniturile aferente timpului lucrat de cel mult 4 (patru) salariati, angajati pe perioada nedeterminata.

2) Programul de stimulare a Femeilor Manager incepe chiar de luni. El inseamna alocare financiara nerambursabila de maxim 90% din valoarea totala a cheltuielilor eligibile efectuate (exclusiv TVA) si nu poate depasi suma de 41.500 lei/beneficiar. Bugetul programului pentru anul 2014 este de 500.000 lei.

3) Programul Start, – acces la finantare a tinerilor intreprinzatori. Incepe din 17 martie. Bugetul alocat 2014 este de 13 milioane de lei. Si aici estimam cateva sute de beneficiari. Programul inseamna finantari nerambursabile de maximum 80% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente proiectului, dar nu mai mult de 100.000 lei/beneficiar. Intreprinzatorii trebuie sa contribuie cu restul banilor din surse proprii.

4) Programul de dezvoltare pentru IMM uri, va incepe din aprilie. Inseamna finantare pentru dezvoltarea si modernizarea activitatilor de comercializare a produselor si serviciilor de piata. Bugetul alocat programului este de 18 milioane de lei. Beneficiarii eligibili primesc finantari nerambursabile de maximum 80% pentru microintreprinderi, 70% pentru intreprinderi mici si 60% pentru intreprinderi mijlocii din valoarea totala a cheltuielilor eligibile efectuate (exclusiv TVA). Valoarea maxima a grantului nu poate depasi 80.000 lei pentru fiecare beneficiar.

"Actualul guvern nu este doar format din tineri, ci este de partea tinerilor. Vreau sa ii incurajam pe tinerii antreprenori si sa ii ajutam in dezvoltarea unei afaceri la noi in tara, care sa creeze astfel noi locuri de munca in Romania", a mai scris Ponta.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ