Ce mai face guvernul pentru IMM-uri

| 17 mar, 2014

Departamentul pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri şi Turism a lansat două programe naționale menite să stimuleze antreprenoriatul și dezvoltarea microîntreprinderilor.

După un an economic excelent, în care România a înregistrat o creștere mult peste estimările cele mai optimiste, cabinetul continuă eforturile pentru menținerea unui trend de dezvoltare accelerat. În acest sens, luni, 17 martie, Departamentul pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri şi Turism a lansat două programe naționale menite să stimuleze antreprenoriatul și dezvoltarea microîntreprinderilor.

Primul dintre aceste programe, intitulat START, se adresează tinerilor afaceriști. Aceștia vor avea posibilitatea ca în perioada 17 – 26 martie să aplice online pentru accesarea de fonduri nerambursabile, de maximum 80% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente proiectului, fără a depăși 100.000 lei/beneficiar. Pentru a fi selectate, microîntreprinderile trebuie să nu aibă mai mult de doi ani de la înființare, să aibă capital integraral privat și să nu fi beneficiat de alte finanțări nerabursabile prin Program în anii anteriori. De asemenea, IMM-urile aplicante trebuie să nu aibă datorii către stat sau să se afle în dificultate financiară.

Celălalt program național lansat la începutul acestei săptămâni se adresează meșteșugarilor și artizanilor. Prin intermediul acestui program, vor fi organizate opt târguri regionale, sub forma unor expoziții cu vânzare. De asemenea, vor avea loc seminarii, mese rotunde, ateliere de lucru şi prezentări în scopul promovării produselor şi serviciilor realizate de către artizani şi meşteşugari și câştigării de pieţe externe noi pentru acest tip de produse şi servicii. Se creează astfel un mix de promovare aflat la dispoziția IMM-urilor, a societăților comerciale și de tip cooperativă, a persoanelor fizice autorizate, întreprinderilor individuale, ori familiale, asociațiilor profesionale și fundațiilor care activează în domeniu. Iar acest mix oferă un sprijin important unui domeniu prea puțin valorificat încă de România, dar care are mare căutare pe piețele externe.

Cele două programe demonstrează o dată în plus faptul că sprijinirea mediului de afaceri și, în mod special, a microîntreprinderilor reprezintă o prioritate reală a cabinetului Ponta. De altminteri, programele lansate de către guvernul Ponta în debutul acestei săptămâni fac parte dintr-un pachet mai mare de măsuri destinat stimulării activității IMM-urilor și dezvoltării spiritului antreprenorial.

În acest sens, sunt deja în derulare de pe data de 10 martie, două alte programe, unul destinat tinerilor, și celălalt femeilor manager. În primul caz, statul oferă prin până la 50% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile aferente planului de afaceri, în limita a 10.000 de euro. De asemenea, firmele incluse în program vor putea să obțină mai ușor și creditele necesare punerii în aplicare a planului de afaceri, în contextul în care statul garanteaază cu până la cel mult 80% din valoarea creditului solicitat, în limita sumei de 80.000 euro. În sfârșit, IMM-urile beneficiare vor fi scutite de la plata contribuțiilor de asigurări sociale datorate de angajatori, pentru veniturile aferente timpului lucrat de cel mult patru salariați, angajați pe perioadă nedeterminată. Cât privește cel de-al doilea program, acesta presupune alocare financiară nerambursabilă de maxim 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile efectuate (exclusiv TVA), în limita a 41.500 lei/beneficiar.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ