Alegerile prezidenţiale sunt despre un model prezidenţial, înainte de a fi despre persoane

| 10 mar, 2014

Constituţia României îl defineşte pe şeful statului în primul rând ca pe un mediator între diversele componente ale societăţii şi între puterile statului.

Pe măsură ce ne apropiem de alegerile prezidenţiale, discuţia despre cine va conduce România în următorii cinci ani devine din ce în ce mai prezentă în spaţiul public autohton. Ca în orice an marcat de un scrutin prezidenţial, şi în 2014 analiştii şi oamenii de presă au început să discute despre cine îşi va depune candidatura, despre şansele fiecărui lider politic şi despre ce alianţe se vor face în cursa pentru postul de la Palatul Cotroceni.

Şi, totuşi, la aproape zece ani de la depunerea jurământului de către Traian Băsescu, poate că a venit timpul să avem şi un altfel de dezbatere publică, mult mai sănătoasă pentru viitorul democraţiei din România. Dincolo de a fi despre persoane, alegerile prezidenţiale trebuie să fie în 2014 despre viziunea pe care societatea noastră o are în legătură cu modelul de comportament al viitorului preşedinte. Ideal ar fi ca, în lunile următoare, discuţia ar trebuie să ofere răspunsuri referitor la cum ar trebui să comporte viitorul preşedinte şi mai puţin la cine ar trebui să câştige alegerile din noiembrie. Astfel, în final ne-ar fi mult mai uşor să alegem cu cine votăm, după ce ne definim foarte clar ce vrem să votăm. De asemenea, această alegere trebuie să fie guvernată şi de modul în care fiecare dintre noi se raportează la modelul promovat de actualul şef al statului.

Ultimul deceniu a fost marcat de jocurile politice practicate de Traian Băsescu, care a împins prerogativele constituţionale de care se bucură până la limită şi a încercat să sprijine, deşi teoretic nu avea voie, partidul din care provenea. Astfel, actualul şef al statului a creat în mod constant conflicte în societate, a generat în mod repetat crize politice şi a reuşit să dezechilibreze în favoarea puterii executive relaţiile dintre instituţiile statului. În schimb, cel mai mult a avut de suferit noi toţi, din moment ce tensiunea politică constantă cauzată de Traian Băsescu a înfrânat dezvoltarea economică a României.

Pe de altă parte, majoritatea sondajelor din ultima vreme arată că românii s-au săturat de un asemenea comportament din partea şefului statului şi că aşteaptă ca viitorul preşedinte să fie opus lui Traian Băsescu. Din păcate, moştenirea actualului lider de la Cotroceni încă se mai vede în comportamentul anumitor politicieni români, care utilizează stilul polemic şi conflictual al lui Traian Băsescu, crezând că reprezintă o manieră mai facilă de a cuceri electoratul. Poate că a venit timpul ca românii să spună un nu hotărât unui asemenea model de om politic.

Constituţia României îl defineşte pe şeful statului în primul rând ca pe un mediator între diversele componente ale societăţii şi între puterile statului. Din nefericire, actualul ocupant al scaunului de preşedinte nu a făcut mare lucru în acest sens, el practicând jocuri meschine, gândite în avantajul său şi al anumitor oameni loiali lui. Dacă după 2014 vom avea la Cotroceni un continuator al politicilor practicate de Traian Băsescu, atunci într-adevăr în România avem o societate imatură din punct de vedere politic, care nu a înţeles că într-o democraţie alegerile sunt în primul rând despre valori, principii şi modele comportamentale, nu despre oameni.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ