AFP: Alegerile din România, primul test pentru clasa politică după Colectiv

| 05 iun, 12:33

Peste 18 milioane de români sunt aşteptaţi la urne duminică pentru a-şi desemna primarii şi consilierii locali, alegerile fiind marcate de dosare de corupţie care îi vizează pe candidaţi sau pe foşti edili şi constituind primul test pentru clasa politică după incendiul din Colectiv, susţine AFP.

La Bucureşti, primăria este în prezent condusă de un interimar, întrucât fostul primar, Sorin Oprescu, este urmărit penal într-un dosar de luare de mită. Cinci din cei şase primari ai sectoarelor Capitalei sunt, de asemenea, acuzaţi în diverse dosare, informează L'Orient le Jour, citând AFP.

În pofida problemelor lor judiciare, numeroşi candidaţi din ţară se prezintă duminică în faţa alegătorilor, consideră Agenţia France-Presse.

"Vedem încă o dată că la 26 ani de la înlăturarea de la putere a lui Nicolae Ceauşescu încă nu avem nivelul de cultură civică necesar pentru pune presiune pe acei candidaţi astfel încât ei să nu îşi mai depună candidatura", a declarat pentru AFP, analistul politic Radu Magdin.

 

Acest vot constituie primul test pentru clasa politică a ţării după incendiul din clubul Colectiv din Bucureşti care a şocat ţara şi care a condus la căderea Guvernului social-democrat (PSD) al lui Victor Ponta, susţine AFP. Ţara este în prezent condusă de un Executiv format din tehnocraţi.

Potrivit lui Magdin, PSD are mari şanse de a câştiga în mare parte acest scrutin local, "ceea ce va trimite o undă de şoc liberalilor şi dreptei înaintea alegerilor legislative din toamnă".

În cursa pentru primăria Capitalei, sondajele de opinie o prezintă câştigătoare pe Gabriela Firea, candidata alianţei PSD-UNPR.

Birourile de vot s-au deschis la ora locală 07.00 şi se vor închide la ora 21.00.

Primele rezultate oficiale vor fi anunţate luni, potrivit Biroului Electoral Central, mai informează AFP.

Tag-uri: AFP, alegeri, Colectiv
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ