Al patrulea weekend de proteste împotriva exploatării Roșia Montană

| 30 sep, 2013

Începe al patrulea weekend de proteste împotriva exploatării Roșia Montană, iar observatorii urmăresc cum va evolua atmosfera din Piața Universității. Față de celelalte weekend-uri, săptămâna care se încheie a adus ceva nou: avem o comisie parlamentară pentru Roșia Montană.

După mai bine de trei săptămâni de proteste în Piața Universității împotriva exploatării Roșia Montană, a avut loc primul dialog între protestatari și comisia parlamentară recent înființată pentru a-și da avizul în chestiunea acestui proiect. Înaintea acestei întâlniri, membrii comisiei parlamentare făcuseră o vizită la Roșia Montană, unde au intrat în mină și au stat de vorbă cu localnicii, pentru a evalua situația socio-economică a zonei. În timpul vizitei, s-au înregistrat și două incidente: unul dintre ele l-a privit pe Remus Cernea, care a fost huiduit și amenințat de câțiva localnici, iar celălalt i-a implicat pe toți membrii comisiei, care nu au fost lăsați de protestatari să părăsească restaurantul unde se întâlniseră cu localnicii.

Soluția înființării comisiei a fost adoptată după ce la nivel politic și guvernamental nu s-a putut ajunge la o decizie. Premierul Victor Ponta a avut argumente și pentru, și împotriva proiectului, în vreme ce partenerul său de coaliție, Crin Antonescu, s-a pronunțat mai degrabă împotrivă. Cert este că declarațiile și deciziile luate la București pe subiectul Roșia Montană au avut efecte pe bursa de la Toronto, unde este cotată compania Gabriel Resources, care vrea să extragă aurul din Apuseni.

Nici președintele Traian Băsescu nu a stat deoparte în această chestiune. După ce inițial s-a poziționat în favoarea exploatării, președintele a schimbat macazul și s-a declarat neutru, subliniind în schimb că legea Roșia Montană, în forma propusă de guvern, va fi respinsă de Curtea Constituțională ca încălcând legea fundamentală.

Comisia parlamentară va avea viață grea, asupra ei anunțându-se presiuni majore. Prima și cea mai vizibilă este presiunea străzii. Să nu uităm, începe un nou weekend de proteste, al patrulea.

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ