ALEGERI DE COȘMAR. Consternare în Germania după ascensiunea ”istorică” a extremei-drepte

| 25 sep, 11:23

Conservatorii germani ai Angelei Merkel au câștigat alegerile legislative de duminică, dar sărbătoarea a fost stricată de intrarea istorică a dreptei naționaliste în parlamentul federal și de căutarea unei majorități care se anunță a fi complicată, scrie AFP, într-un comentariu pe marginea scrutinului din Germania.

Victoria conservatorilor este umbrită de rezultatul formațiunii Alternativa pentru Germania (AfD), partid anti-imigrație, care ar ocupa poziția a treia, fapt ce provoacă un șoc pentru țară.

AfD își face așadar o intrare în forță în parlament, o premieră după 1945 pentru un partid care are discursuri anti-imigrație, anti-islam, anti-euro și revizioniste.

"(...) Ne vom recupera țara", a jubilat Alexander Gauland, aflat în fruntea listei AfD.

Formațiunea sa a eșuat la precedentele alegeri în încercarea de ajunge în Bundestag, dar acum devansează stânga radicală Die Linke, liberalii din FDP și Verzii, partide clasate toate în jurul a 9-10%.

Răspunzând Angelei Merkel care făcea campanie pentru continuitate în prosperitate, AfD a atacat-o pe aceasta, avându-i ca modele pe Donald Trump și partizanii Brexitului.

Tema predilectă a acestei drepte dure: acuzarea de "trădare" adusă șefei guvernului de la Berlin pentru că a deschis porțile țării în 2015 pentru sute de mii de solicitanți de azil majoritar musulmani.

Cancelarul german va trebui să explice în interiorul formațiunii sale avansul AfD, aliații săi bavarezi de la CSU și partea cea mai conservatoare din CDU cerându-i în mai multe rânduri să-i asculte și pe alegătorii săi cei mai de dreapta.

AfD înregistrează acest succes în ciuda unei radicalizări a discursului său și a unui apel la mândrie pentru actele soldaților germani în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, fapt nemaivăzut într-o țară a cărei identitate de după război s-a bazat pe lupta contra extremelor și regretul pentru crimele celui de-al Treilea Reich.

Presa germană deplâmge succesul extremei-drepte

Publicațiile germane concurau luni în superlative - "coșmar", "consternare", "cotitură istorică" - pentru a descrie șocul produs de rezultatele alegerilor legislative de duminică, marcate de ascensiunea dreptei naționaliste, relatează France Presse.

"O palmă pentru Merkel, derută pentru Schulz, succes șocant pentru AfD: rezultatul acestui 'vot al mâniei' va schimba profund Germania", a scris tabloidul Bild.

Conservatorii cancelarului Angela Merkel au câștigat scrutinul, dar ies slăbiți după un scor dezamăgitor. Social-democrații lui Martin Schulz s-au plasat pe locul al doilea, însă cu rezultatul cel mai scăzut din istoria lor, în timp ce partidul antieuro și antiimigranți Alternativa pentru Germania (AfD) își face o intrare surprinzătoare în Camera Deputaților.

"O victorie de coșmar" pentru Angela Merkel, rezumă ziarul cel mai citit în Germania.

"Progresul spectaculos al populiștilor de dreapta constituie o cotitură istorică pentru viața politică germană", făcută din cultura consensului și a dezbaterilor elegante și care intră într-o eră mult mai dură și mai conflictuală, relevă la rândul său cotidianul conservator Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

"Consternarea domnește în rândul conservatorilor și principala responsabilă este desemnată", apreciază cotidianul de centru-stânga Suddeutsche Zeitung.

"Angela Merkel poate rămâne cancelar, ea și-a atins 'obiectivul strategic'. Dar plătește un preț ridicat: coaliția guvernamentală a fost sancționată grav. AfD intră în Bundestag cu un scor de peste de 10% . Și va fi extrem de complicat să se formeze o alianță guvernamentală solidă pentru următorii patru ani", punctează ediția online a cotidianului Der Spiegel.

Întrucât social-democrații exclud categoric să guverneze din nou împreună cu Uniunea Creștin-Democrată (CDU), Angela Merkel nu are altă opțiune decât să negocieze formarea unei coaliții cu Verzii și cu liberalii din FDP, care își fac reintrarea în Bundestag după ce fuseseră eliminați din legislativ în 2013.

Dar viitorul unei astfel de configurații se anunță nesigur. "Coaliția în perspectivă între CDU, FDP și Verzii nu va fi decât o alianță epuizantă, ce nu este făcută să dureze" pe parcursul următorilor patru ani, prezice FAZ.

sursa: Agerpres

Tag-uri: Germania
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ