ALEGERI PARLAMENTARE 2020: Românii din diaspora vor putea vota în decursul a două zile

| 14 sep, 20:17

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat luni un amendament la proiectul de lege privind modificarea şi completarea unor legi în materie electorală, potrivit căruia alegătorii români din diaspora vor avea la dispoziţie două zile - sâmbătă şi duminică -, pentru a vota la alegerile parlamentare din acest an.

Au votat "pentru" 160 de deputaţi, 10 au fost "împotrivă", iar 5 s-au abţinut.

Amendamentul a fost respins în Comisia juridică a Camerei. El a fost propus de USR şi a fost susţinut la vot şi de PSD şi PNL.

Citeşte şi De Moş Nicolae ne vom alege noul Parlament: Alegerile parlamentare vor avea loc pe 6 decembrie

Liderul grupului parlamentar USR, Cătălin Drulă, a susţinut la dezbaterile din plen că acest amendament are scopul de a extinde perioada de vot în diaspora la două zile, sâmbătă şi duminică.

"Aceasta s-a aplicat şi la alegerile prezidenţiale, la alegerile europarlamentare, iar, mai ales în context de pandemie, pentru a nu se forma cozi, pentru a creşte şansele ca autorităţile acestor state să dea aceste aprobări, credem că este necesar să avem această perioadă de două zile, nu chiar trei ca la prezidenţiale. Am mers pe două zile, sperăm că veţi fi de acord măcar cu două zile", a spus Drulă, potrivit Agerpres.

Citeşte şi ALEGERI PARLAMENTARE 2020. Un sondaj electoral indică o scădere semnificativă pentru PSD

Liderul grupului parlamentar al PSD, Alfred Simonis, a menţionat, la rândul său, că de fiecare dată, în campanie electorală, atât USR cât şi PNL îşi amintesc de diaspora.

"Acum câteva luni, înainte de sărbătorile pascale, atunci când veneau aceşti români din diaspora acasă, Guvernul liberal, dar şi cei de la USR nu au fost capabili să le asigure intrarea decentă în ţară, în condiţii de siguranţă, astfel s-a răspândit acest virus blestemat pe întreaga suprafaţă a României. Acum, în campanie electorală, e nevoie de diaspora. Hai să vă spun datele oficiale, pentru că aţi comparat aceste alegeri cu cele prezidenţiale şi europarlamentare, au un specific aparte acestea şi sunt nişte proceduri aparte, speciale. Până în acest moment, 1.800 de cetăţeni români din diaspora s-au înscris pentru a participa la votul din decembrie. Se triplează, se măreşte de patru ori numărul. E nevoie de două zile ca aceştia să voteze? Sau doar încercaţi să îi păcăliţi amăgindu-i, spunându-le că vă luptaţi pentru drepturile lor. (...) Dincolo de asta, poziţia PSD este următoarea: deşi nu e nevoie să avem 2 zile, pentru a nu vă reactiva, a încerca să dezinformaţi în continuare că ne opunem nu ştiu căror voturi din diaspora vom vota amendamentul acesta şi vom asigura cele 2 zile", a arătat Simonis.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ