Alina Petrescu: Guvernul a adoptat o hotărâre privind normele de aplicare a Legii privind insolvența persoanelor fizice

| 09 iun, 15:49

Guvernul a adoptat, vineri, o hotărâre privind normele de aplicare a Legii privind insolvența persoanelor fizice, a anunțat purtătorul de cuvânt al Executivului, Alina Petrescu.

"E vorba despre stabilirea modului în care această procedură de insolvență va putea fi declanșată, dar și cum se va face recuperarea creanțelor (...) Începând de la 1 septembrie 2017, această procedură cu totul nouă pentru societatea românească, de (...) intrare în insolvență a persoanelor fizice, va putea fi aplicată. Cadrul juridic este creat prin adoptarea, astăzi, a acestei hotărâri cu normele de aplicare a legii", a declarat Alina Petrescu, la Palatul Victoria.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, prin aceste norme se stabilesc "criteriile privind ceea ce înseamnă un nivel de trai rezonabil", criterii care sunt necesare pentru declanșarea acestei proceduri și pentru stabilirea modului în care se recuperează datoriile.

"Cum se stabilește acest nivel de trai rezonabil? E vorba de o comisie de insolvență care va lua în calcul câteva criterii care sunt evidențiate și detaliate în aceste norme metodologice. Vă dau doar câteva exemple: valoarea coșului minim lunar de consum, valoarea minimă a cheltuielilor profesionale și/ sau de școlarizare, prețul utilităților, al alimentelor și produselor de bază, componența și structura familiei debitorilor, existența sau inexistența unor situații speciale de sănătate, care țin de integritate fizică, existența unor eventuale handicapuri fizice sau de altă natură, cheltuieli minime determinate de creșterea, îngrijirea și educarea copilului aflat în întreținerea debitorului", a spus Alina Petrescu.

Totodată, prin normele de aplicare a Legii privind procedura insolvenței persoanelor fizice sunt stabilite modalitatea de desfășurare a ședințelor de conciliere, modul de comunicare cu debitorul și creditorii, tipurile de onorarii pentru administratorul procedurii și lichidator, precum și cuantumul minim și maxim al acestor onorarii, se arată într-un comunicat al Guvernului, remis vineri AGERPRES.

"Deschiderea procedurii de insolvență se va face pe baza unei cereri pe care debitorul persoană fizică o poate depune personal sau prin poștă, cu confirmare de primire sau pe e-mail cu semnătură electronică certificată, la comisia de insolvență la nivel teritorial din județul în care își are domiciliul sau reședința de cel puțin 6 luni. În termen de 5 zile de la data primirii cererii, va avea loc o ședință de ascultare a debitorului. Dacă debitorul este persoană cu handicap auditiv sau surdocecitate, ascultarea va avea loc cu asigurarea unui interpret în limbaj mimicogestual", se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, administratorul procedurii verifică creanțele, în baza informațiilor transmise atât de creditori, cât și de debitori. Creanțele exprimate sau consolidate în valută vor fi înregistrate într-un tabel preliminar la valoarea lor în lei, la cursul Băncii Naționale la data deschiderii procedurii insolvenței, exceptând cazurile în care legislația specială cuprinde prevederi diferite.

"Planul de rambursare prezentat de administratorul procedurii de insolvență trebuie să fie fezabil și să țină cont de perspectivele reale de redresare și circumstanțele aplicabile debitorului. În acest sens, normele metodologice aprobate de Guvern detaliază reperele la care comisia de insolvență la nivel central se va raporta pentru stabilirea nivelului de trai rezonabil și pentru evaluarea nevoilor de locuit ale debitorilor și familiilor acestora, în situația insolvenței persoanelor fizice", se spune în comunicat.

Planul de rambursare elaborat va fi transmis comisiei de insolvență de către administratorul procedurii, pentru a fi evaluată fezabilitatea lui, în termen de 15 zile.

Actul normativ stabilește, totodată, că ședințele de conciliere între creditor și debitor trebuie să servească exclusiv intereselor legitime ale părților și că niciuna dintre părți nu poate impune celeilalte părți o soluție, se mai arată în comunicat.

Tag-uri: Alina Petrescu
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ