Am avut o mafie PDL la retrocedări? Pare-se că da

| 25 noi, 2014

Dosarul în care Alina Bica este cercetată de către procurorii DNA ține în aceste zile capul de afiș al agendei media, în condițiile în care este pentru prima dată, în istoria postdecembristă a României când un șef al unei instituții anticorupție este acuzat de săvârșirea exact a acelui tip de fapte pe care, prin funcția deținută, era chemat să le combată.

Dincolo însă de efectul instituțional al dosarului, este de remarcat că dosarul Alinei Bica agită apele și pe scena politică românească. Și aceasta pentru că, din modul în care decurg cercetările procurorilor, cazul începe să scoată la lumină și faptul că anumiți actori politici au încercat să profite de pe urma retrocedărilor, constituind o adevărată mafie în acest sens, cu încrengături la diverse niveluri instituționale. Iar aici este vorba în primul rând de PDL, partid care, așa cum o arată evoluția dosarului, a fost implicat până peste cap în retrocedări frauduloase.

Este de remarcat în acest sens faptul că fosta șefă a ANRP, Crinuța Dumitrean, pe care procurorii au reținut-o luni seară, a fost promovată în această funcție cu sprijinul PDL Bistrița-Năsăud, condus de Ioan Oltean. Ea s-a remarcat înainte de a face carieră în administrație prin faptul că a câștigat un concurs de miss, dar și prin faptul că a lucrat timp de cinci ani în mediul privat, atât în România cât și în SUA. Ulterior, și-a început ascensiunea fulminantă, ajungând să fie numită în octombrie 2009 de către Emil Boc în fruntea ANRP, cu rang de secretar de stat.  A fost eliberată însă din funcție doi ani mai târziu, după ce, la sfârșitul lunii august 2011, vicepreședintele ANRP de atunci, Remus Virgil Baciu, a fost arestat preventiv pentru trafic de influență. În aprilie 2014, Baciu avea să primescă 5 ani de închisoare cu executare, pentru trafic de influență, acuzație care pare a se ține scai de fosta șefă a ANRP, acuzată de către procurorii DNA că acționa concertat cu Alina Bica. Astfel, în referatul DNA se arată că "….la nivelul Comisiei Centrale pentru Despăgubiri, Crinuța Dumitrean și Bica Alina, reprezentanta MJ, acționau concertat, iar în situația în care una dintre ele nu era de acord cu vreun dosar, era susținută de cealaltă… ".

Crinuța Dumitrean nu este însă singura persoană asociată PDL care este implicată în dosarul Alinei Bica. Astfel, procurorii DNA au cerut ministrului Justiției în cursul zilei de marți să înainteze Parlamentului solicitarea de arestare a deputatului democrat-liberal Cătălin Florin Teodorescu, acuzat la rândul său că ar fi fost implicat în retrocedările ilegale. Mai exact, în martie 2011, deputatul PDL ar fi făcut parte din comisia care a aprobat să-i plătească omului de afaceri Stelian Gheorghe suma de 377.282.300 lei, reprezentând despăgubiri pentru un teren de 13,0535 ha, situat în București, zona Plumbuita, deși, în realitate, acel teren valora mult mai puțin.

Dosarul Alinei Bica vine să demonstreze o dată în plus ceea ce democrat-liberalii de astăzi încearcă să facă uitat, ascunzându-se sub pulpana numelui PNL. Și anume că în perioada în care s-au aflat la guvernare au spoliat fără rușine statul român, abuzând de putere și încălcând legile în favoarea unor interese ilicite, comportament pentru care, iată, unii dintre ei (din păcate prea puțini) sunt chemați să dea socoteală astăzi în fața justiției.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

3 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
25 noi, 2014
moise
crinuta
pai o puneau pe roberta anastase dar era ocupata cu sefia deputatilor, mis astea judeca si cu fundul
25 noi, 2014
dorinteodor
in ce a intrat johannis.....
astfel de oameni l-au sustinut pe johannis care johannis va pricepe greu si foarte tirziu in ce a intrat si cine sint cei care l-au sustinut si ce interese au prin sustinerea asta..... incep sa cred ca o parte dintre "astia" s-au gindit sa-l sustina pe johannis tocmai pentru a fi protejati oarecum de el.... oricum, de la inceput eu nu am vazut nici o diferenta intre oamenii politici si cu functii care l-au sustinut pe ponta si cei care l-au sustinut pe johannis....de pe acum johannis pare un constantinescu-2....
25 noi, 2014
dan slugarescu
Avem si o mafie PSD la retrocedări? Pare-se că da
Procurorii anticoruptie ancheteaza retrocedarea ilegala a zeci de mii de hectare de paduri, intr-un dosar in care sunt implicati avocati, judecatori, dar si nume grele din politica: Ilie Sarbu, Ioan Adam sau Viorel Hrebenciuc.
Toti de la PSD

Anchetatorii, care au suspiciuni privind savarsirea unor infractiuni de coruptie in ceea ce priveste retrocedarea a aproximativ 90.000 ha de teren forestier si 100 ha teren agricol, au descins miercuri dimineata la mai multe institutii si firme.

Miercuri, au fost audiati social-democratii Ioan Adam si Ilie Sarbu, in timp ce Viorel Hrebenciuc, adus cu jandarmii la DNA Brasov, a confirmat ca a fost pus sub invinuire.

Surse judiciare au precizat, pentru Ziare.com, ca valoarea padurilor restituite ilegal e de 400 de milioane de euro.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ