Ambasadorul Poloniei: Avem nevoie de un program energetic european care să limiteze şantajul Rusiei

| 02 iun, 2014

Gazele naturale au devenit un instrument de presiune şi şantaj din partea Rusiei, astfel că a venit momentul decisiv ca Uniunea Europeană să aibă o voce comună în domeniul energetic şi să ia măsuri pentru întărirea independenţei energetice, a declarat, luni, ambasadorul Poloniei la Bucureşti, Marek Szczygiel.

"Ne uităm la ceea ce se întâmplă în Ucraina şi vedem că gazul este un instrument de presiune şi şantaj pentru Rusia, ca furnizor energetic pentru UE, pentru a-şi atinge ţintele politice şi geostrategice. Este momentul să ne regândim strategia europeană, să reducem dependenţa şi vulnerabilitatea şi să facem din UE un actor independent", a spus Marek Szczygiel.

Potrivit acestuia, Polonia a propus în urmă cu două luni un program energetic european, numit Uniunea Energetică a UE, care pune accent pe necesitatea unei voci comune în acest sector.

'Unele idei de aici au fost deja dezbătute în ultimii ani. Ne amintim acum cinci ani de problemele similare cu gazul rusesc, ce au devenit inspiraţie pentru ca UE să se solidarizeze în domeniul energetic. Acum a venit momentul decisiv, acum sau niciodată, de a face o piaţă unică. Trebuie să fim conştienţi ce urmează să se întâmple, dacă va continua situaţia actuală', a explicat ambasadorul.

Diplomatul a precizat că majoritatea statelor UE, precum şi Comisia Europeană, sunt de acord cu aceste propuneri ale Poloniei.

"Ne concentrăm în special pe gaze, pentru că aici suntem cel mai vulnerabili. Este necesară, de asemenea, o decizie politică", a continuat el.

Marek Szczygiel a menţionat, printre principiile propuse de Polonia, îmbunătăţirea infrastructurii de transport şi depozitare a gazelor, explorarea şi exploatarea de gaze de şist, diversificarea surselor de aprovizionare şi eficienţa energetică.

'Este nevoie de solidaritate. Toţi pentru unul şi unul pentru toţi!', a subliniat ambasadorul Poloniei.

Tag-uri: gaze, Polonia, Rusia
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ