Ambasadorul SUA, despre numirea Guvernului Cioloş: Iohannis a avut o sarcină foarte dificilă și a luat o decizie curajoasă

| 14 dec, 15:59

Ambasadorul SUA la București, Hans Klemm, a dialogat, luni, cu studenți ai Universității din București despre implicarea civică a tinerilor, dar și despre actualitatea politică românească, apreciind că președintele Klaus Iohannis a avut o sarcină "foarte dificilă" în urma demonstrațiilor din noiembrie și a luat o decizie "curajoasă" prin numirea unui Guvern de tehnocrați.

"Conducerea politică și, în mod special, președintele Iohannis au avut o sarcină foarte dificilă. Cred că ceea ce a perceput președintele Iohannis a fost că oamenii din România vor o nouă direcție pentru această țară, iar în această circumstanță, având în vedere că vor fi alegeri parlamentare anul viitor, el a decis să creeze un Guvern din care să nu facă parte membri ai partidelor parlamentare, ci un grup de experți democrați, care să încerce să guverneze țara pentru anul care vine. A fost o decizie curajoasă. Dacă va fi de succes (..) cred că ar trebui să aibă susținerea Parlamentului pentru a lua decizii importante care vor îmbunătăți administrația publică în România, pentru a continua lupta împotriva corupției, să mențină alianța României cu NATO, statutul de membru al UE și parteneriatul strategic cu SUA. Dacă va fi de succes, ar putea imprima o nouă direcție acestei țari", a spus ambasadorul SUA, potrivit Agerpres.

El a susținut că acțiunile care au urmat tragediei din clubul Colectiv au fost însuflețitoare ("inspiring", în limba engleză), în contextul în care zeci de mii de români au ieșit pe străzile Bucureștiului și ale altor orașe, "în liniște, în spiritul participării civice", solicitând ca România să fie orientată spre un viitor mai bun, mai prosper, mai puțin corupt.

"Cred că modul în care s-au desfășurat demonstrațiile și cererile articulate în timpul acelor demonstrații au fost foarte însuflețitoare. Iar consecința a fost schimbarea de Guvern. Depinde de România să decidă dacă acele obiective vor fi puse în aplicare de către instituțiile democratice. SUA, în calitate de partener, aliat și prieten al României, sunt optimiste în ceea ce privește viitorul acestei țări. Scopul nostru este o Românie puternică, prosperă și democratică, o Românie care să fie un aliat puternic, un partener și un prieten al SUA", a spus Klemm.

Întrebat care sunt prioritățile mandatului său, ambasadorul a precizat că cel mai important obiectiv este promovarea securității, subliniind că România și SUA sunt aliați foarte puternici în cadrul NATO.

"Lumea rămâne un loc foarte tulbure, așa cum am văzut în lunile și săptămânile recente. Instabilitatea nu este prezentă doar în zone precum Orientul Mijlociu sau Afganistan, dar există și aici, în Europa, în contextul agresiunii ruse în Ucraina, așa că SUA, așa cum am spus, a găsit un aliat foarte puternic în România și vom continua să căutăm modalități de a îmbunătățire a apărării noastre comune, atât aici în Europa, cât și în ceea ce privește parteneriatul nostru în state precum Afganistan", a spus el.

Ambasadorul a menționat că a doua prioritate o reprezintă promovarea democrației, subliniind că acest lucru nu înseamnă că ar fi pus sub semnul întrebării atașamentul României față de valorile democrației.

"La fel ca și SUA, România încearcă să consolideze instituțiile democratice. SUA, împreună cu partenerii internaționali ai României și UE, încearcă să asiste România în consolidarea democrației. Aceasta include sprijinul foarte puternic pentru lupta împotriva corupției, respectarea minorităților, libertatea presei și libertatea religioasă", a precizat Klemm.

El a vorbit și despre promovarea prosperității, menționând că aceasta implică o creștere a fluxului de bunuri și investiții. Ambasadorul SUA a precizat că președintele și premierul români i-au cerut să se implice în îmbunătățirea climatului pentru investitori străini, în vederea atragerii nu doar a investițiilor americane, ci și a celor europene, japoneze sau chineze. Hans Klemm a declarat totodată că dorește să încurajeze schimburile culturale, cooperările în domeniul cultural, educațional sau științific.

Ambasadorul SUA la București, Hans Klemm, s-a întâlnit, luni, la Facultatea de Drept, cu studenți ai Universității din București, cărora le-a vorbit despre președintele John Fitzgerald Kennedy și implicarea civică a tinerilor.

"Pentru mine, moștenirea sa este simplă. Avem datoria de a sluji umanitatea, de a ne sluji țările, comunitățile și de a promova o lume mai bună pentru generația viitoare. Iar datoria de a sluji nu este tocmai aceea pe care dumneavoastră, cetățenii României, le-ați demonstrat-o recent politicienilor și concetățenilor dumneavoastră, pe străzile Bucureștiului și altor orașe importante din această țară?", a subliniat ambasadorul SUA în discursul său.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ