Analist financiar: Pilonul I de pensii nu mai este sustenabil. "Decreţeii" vor avea o pensie foarte, foarte mică

| 25 aug, 17:17

Analistul financiar Iancu Guda avertizează asupra faptului că angajaţii care plătesc prin contribuţiile lor pensiile actuale vor ajunge la bătrâneţe să aibă o pensie de la stat "foarte, foarte mică" şi recomandă creşterea contribuţiei la Pilonul II treptat.

„Pilonul I nu mai este susetenabil. Eu consider că ar trebui consolidat Pilonul II prin creșterea acestor contribuții către cel puțin 5 la sută până în 2025 și apoi mai departe, în 2030, chiar 10 la sută, iar Pilonul I să scadă gradual, astfel încât Pilonul I plus Pilonul II să dea întotdeauna un total de 25 la sută. Doar așa putem asigura sustenabilitate pensiilor. Nouă, cei care contribuim acum, când o să ajungem la pensie, nu o să mai aibă cine să ne plătească pensiile și de aceea trebuie reformat sistemul de pensii din cel contributiv, între generații, către cel în care noi ne plătim propria noastră pensie. Așa se întâmplă peste tot în țările civilizate, n-am fi primii, dimpotrivă. Toate țările, din cauza acelorași probleme cu proiecțiile demografice, au făcut această migrare și pensiile private sunt mult mai consistente în țările dezvoltate decât sistemul public de pensii, care este falimentar”, a declarat analistul financiar Iancu Guda pentru Digi24.

Astăzi, din salariul brut pe care îl avem fiecare dintre noi pe cartea de muncă, 25 la sută este CAS, deci contribuție pentru pensii, din care doar 3,75 la sută se duce către Pilonul II și diferența se duce către Pilonul I. Contribuabilii sunt însă în scădere, din cauza natalității, în timp ce pensionarii sunt în creștere, potrivit proiecțiilor demografice. Pe măsură ce ne apropiem de anul 2030, „decrețeii” lui Ceaușescu (decretul interzicerii avoturilor, care a marcat o dublare a natalității în România - n.r.) vor ieși la pensie, iar numărul pensionarilor practic o să explodeze, a explicat Iancu Guda.

"Odată cu consolidarea Pilonului II mai există un avantaj esențial pentru România: aceste fonduri pot ajuta și mai mult la dezvoltarea pieței de capital, pentru că banii se investesc în piața de capital, asigură lichiditate, asigură tranzacții, ceea ce este foarte bine pentru investitori, că dacă te duci cu bani la bursă și cumperi acțiuni și dup-aia vrei să le vinzi, trebuie să ai cui să le vinzi, îți trebuie tranzacții, îți trebuie lichiditate. Și sunt fonduri imense. La sfârșitul anului trecut, Pilonul II administra 12 miliarde de lei și aceste sume, cu randamentele asigurate anul acesta, se apropie undeva la 13 miliarde de lei, sumă imensă, care este foarte necesară și utilă pentru dezvoltarea pieței de capital", a subliniat Iancu Guda.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ